x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Record al campaniei „Donează sânge! Fii erou!”, 560 de unităţi transfuzabile

Record al campaniei „Donează sânge! Fii erou!”, 560 de unităţi transfuzabile

14 Noi 2016   •   14:03
Record al campaniei „Donează sânge! Fii erou!”, 560 de unităţi transfuzabile

Ediţia de toamnă a campaniei naţionale„Donează sânge! Fii erou!” a înregistrat anul acesta la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti un nou record  în ceea ce priveşte dăruirea unei noi şanse la viaţă”, prin recoltarea, în doar cinci zile, a aproximativ 560 de unităţi transfuzabile. Potrivit statisticilor, în România doar 1,7% din populație donează sânge, în contextul în care, în fiecare zi, la nivel naţional este nevoie de minim 1.000 litri de sânge , iar 450 ml de sânge donat ar putea salva trei vieți.

Acţiunea caritabilă a fost posibilă doar prin mobilizarea membrilor Societăţii Studenților în Medicină din București (SSMB) care, în parteneriat cu Institutul Național de Hematologie Transfuzională București (INHT) au desfasurat în perioda 7-11 noiembrie 2016, în Holul de Onoare al Palatului Facultății de Medicină Carol Davila București (bd. Eroilor Sanitari nr.8), o nouă ediție a  campaniei naţionale„Donează sânge! Fii erou!”. “Este remarcabil gestul pe care studentii Universitatii noastre il fac in fiecare an, primavara si toamna, si, cu siguranta poate fi un exemplu de daruire si atasament fata de semenii aflati in suferinta pentru intreaga societate romaneasca intr-un context in care sistemul medical romanesc se confrunta, din pacate, si in secolul XXI cu o continua criza” a declarat Acad. I.Sinescu, Rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti.

Sprijin real pentru 150 de interventii medicale

Cu ajutorul a peste 120 de voluntari,studenţi ai facultăţii de Medicină a UMF “Carol Davila” Bucureşti, s-a reușit colectarea a 558 de unități de sânge, ce vor fi utilizate ulterior în aproape 150 de intervenții medicale.Printre donatori s-au numărat studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”, dar și ai Universităţii Politehnica București. Din cei aproximativ 700 de potențiali donatori, doar 558 de studenti au primit permisiunea din partea medicilor sa doneze sange, pentru circa 140 de tineri fiind determinate mici incompatibilitati cu actul donarii(tensiune arteriala etc).“Donează sânge! Fii erou! este unul dintre proiectele de referinţă ale SSMB, proiect prin care reuşim să avem un impact real asupra sistemului sanitar din România, în pofida statutului nostru de simpli studenţi. Ediţia din această toamnă a campaniei s-a bucurat de cel mai mare succes din ultimii ani, reuşind să recoltăm aproximativ 560 de unităţi transfuzabile. Succesul se datorează în egală măsură bunăvoinţei celor peste 700 de potenţiali donatori cât şi entuziasmului ieşit din comun al celor 120 de voluntari, dintre care peste 80% s-au aflat la prima ediţie a campaniei sau la primul lor proiect de voluntariat” a precizat coordonatorul campaniei „Donează sânge! Fii erou!”, Natalia Dima, studentă în anul V a facultăţii de Medicină a UMF “Carol Davila” Bucureşti. Aceasta a adaugat ca “una dintre numeroasele reuşite ale campaniei noastre este dezvoltarea unei strânse colaborări cu personalul medical al Centrului de Transfuzie, colaborare ce s-a materializat prin activitatea de voluntariat realizată de către o parte dintre studenţii noştri în cadrul Centrului, în anul precedent. Campania din această toamna s-a bucurat, de asemenea, de intensă susţinere a Universităţii de Medicină şi Farmacie Bucureşti şi a Centrului de Transfuzie Sanguiana Bucureşti, suport fără de care activitatea noastră nu ar fi fost posibilă. Sperăm că proiectul nostru să aibă în continuare un efect benefic, reuşind să sensibilizeze populaţia în ceea ce priveşte cantitatea insuficientă de sânge transfuzabil din România“

Începând din anul 2008, „Donează sânge! Fii erou!”este un eveniment organizat bianual la nivel național de către asociațiile studenților la medicină și își propune să combată deficitul de sânge și produse de sânge din unitățile spitalicești din România prin organizarea unei colecte extinse de sânge și prin susținerea unei puternice campanii de informare și responsabilizare socială.Campania de sensibilizare cu privire la actul nobil al donării de sânge și recoltarea propriu-zisă se desfășoară în acest an sinergic în toate centrele membre ale Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) și anume în București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Sibiu, Timișoara, Oradea, Târgu-Mureș și Craiova.

×