x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Record de cutremure în România! Șeful INFP: „N-au fost atâtea replici în urma unui cutremur major”

Record de cutremure în România! Șeful INFP: „N-au fost atâtea replici în urma unui cutremur major”

de Redacția Jurnalul    |    16 Feb 2023   •   15:09
Record de cutremure în România! Șeful INFP: „N-au fost atâtea replici în urma unui cutremur major”
Sursa foto: INCDFP

Constantin Ionescu, șeful INFP, a explicat la Antena 3 CNN cum cutremurul din Oltenia a schimbat harta seismelor din România.

Update Cutremurul din data de 14 februarie a produs până în prezent 315 replici, numai în noaptea de miercuri spre joi cinci dintre acestea depăşind 3 pe Richter, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cea mai mare replică s-a produs joi, la ora 3:07, la o adâncime de 10,8 km, şi a avut magnitudinea de 4,2 ML, intensitatea macroseismică epicentrală IV.

Joi au avut loc nu mai puțin de 10 seisme în zonă, cel mai recent la ora 15.54, de 2,7 grade.

Stire initiala „Până în prezent, s-au produs peste 270 de replici. Și azi-noapte a fost un cutremur de 4.2. Ele s-au produs tot în zona unde a fost primul șoc, șocul principal, și cel secundar, de 2.7. Replicile s-au produs de-a lungul celor 2 falii.

Pentru cutremurele din România este un record. Adică n-au fost atâtea replici în urma unui cutremur major.

(...) Noi încercăm să instalăm noi aparate pentru a constrânge cât de cât locațiile unde se produc cutremurele, ca să știm exact și să identificăm cu precizie faliile și să știm exact adâncimea unde se produc cutremurele, pentru că aparatura se află instalată la suprafață. Ca să localizezi în adâncime ar mai trebui un senzor sau doi pe adâncime.

(...) După cum vedeți, sunt cutremure de 3-4 grade, ceea ce arată că încă nu s-a terminat procesul în zona respectivă.

În acest moment, noi avem peste 25 de stații primite din străinătate în cadrul unui proiect de cercetare care se desfășoară pe toată regiunea, nu numai la noi și în restul de țări și sunt suficiente echipamente în prezent care să ne caracterizeze toate zonele seismice din România”, a declarat șeful INFP.

Acesta a precizat că zona Făgăraș-Câmpulung ar putea genera surprize, iar acolo au fost trimise echipamente suplimentare, pentru a vedea dacă este posibil să se activeze și această zonă de cutremure de suprafață.

”Dacă se activează, ar trebui să accesăm și alte echipamente din alte țări, pentru că deja echipamentele portabile pe care le avem le-am trimis în teren și nu mai avem nimic disponibil”, a mai spus Constantin Ionescu, șeful INFP, la Antena 3 CNN.

Seismul de marţi din judeţul Golj, cu magnitudine 5,7, a fost cel mai mare produs vreodată în zona respectivă.

Anterior, în 13 februarie, tot în acea zonă, s-a produs un cutremur de magnitudine 5,2, intensitate epicentrală V, la o adâncime de 16 km.

Șeful INFP, anunț important după ultimele cutremure produse noaptea trecută: Dacă se activează această zonă, vom cere ajutor

×
Subiecte în articol: Cutremur constantin ionescu