Ajunul Crăciunului a adus temperaturi ridicate în întreaga ţara dar şi în Bucureşti, cu aproape 15 grade peste limitele normale, 24 decembrie 2014 fiind cea mai caldă zi din ultimii 50 de ani, a declarat Viorica Dima, meteorologul de serviciu al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
'În mod normal în această perioadă din an, în preajma Crăciunului, ar trebui să avem ziua între minus 3 şi 5 grade Celsius şi noaptea între minus 11 şi minus un grad Celsius, la scara întregii ţări, iar pentru Bucureşti, două grade Celsius ziua şi minus 4 grade Celsius noaptea. Faţă de aceste valori, noi avem deja înregistrată, miercuri, o temperatură de 19 grade la Târgovişte, în timp ce în Bucureşti au fost 16 grade Celsius. Sunt valori cu aproape 15 grade Celsius peste normal', a precizat Viorica Dima.
Deşi au mai fost ani în care s-au înregistrat în luna decembrie temperaturi mai ridicate decât în 2014, cele de anula acesta, din Ajunul Crăciunului, reprezintă un record al ultimilor 50 de ani.
'Maxima absolută a lunii decembrie a fost atinsă în anul 1985, la Câmpina, respectiv o valoare de 23 de grade Celsius, aceasta fiind cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în luna decembrie, la noi în ţară. În ultimii ani s-au mai înregistrat valori ridicate în preajma Crăciunului, anul trecut, de exemplu, am avut 15 grade la Reşiţa şi Oraviţa, iar la Bucureşti a fost ceaţă, însă, dacă era cer senin, aveam şi aici o temperatură ridicată. În 2012, am avut 19 grade Celsius, la Oraviţa, dar în ziua de Crăciun. Ce avem spectaculos pentru azi este faptul că aceste temperaturi înregistrate în multe localităţi din sudul ţării, temperaturi de 12, 14 şi 16 grade Celsius reprezintă recordul zilei. Este cea mai calda zi de 24 decembrie din ultimii 50 de ani. Au mai fost astfel de temperaturi, dar nu la 24 decembrie, ci la începutul lunii, între 9 şi 14 decembrie, dar pentru ziua de azi putem spune că este cea mai calda zi de Ajun, de când se fac observaţii meteorologice în mai multe localităţi din sudul ţării, între care şi Bucureşti', a subliniat meteorologul ANM, potrivit Agerpres.
Aceasta a explicat că nu doar încălzirea globală este 'vinovată' de o astfel de vreme, în condiţiile în care în anul 1903, în Bucureşti, s-a înregistrat, în luna decembrie, o maximă de 19,5 grade Celsius.
'Nu putem spune cert că schimbările climatice sunt de vină pentru că la Bucureşti, maxima lunii decembrie, de 19,5 grade Celsius, a fost înregistrată în anul 1903. Cred că e vorba de predominanţa circulaţiilor dinspre suprafeţele maritime, atunci când vine aer dinspre Mediterană sau dinspre Oceanul Atlantic. Dacă circulaţia este vestică sau sud-vestică şi îmi aduce aer de pe suprafaţa maritimă, atunci iarna încălzirile sunt spectaculoase, cum este cazul şi în această perioadă din an. Dacă circulaţia se schimbă, cum se va întâmpla imediat după zilele Crăciunului, se orientează dinspre nord sau nord- est şi aduce aer de la ruşi sau de la scandinavi, răcirea va fi la fel de spectaculoasă', a subliniat Dima.
Potrivit meteorologului de servici, începând din 25 decembrie temperaturile vor scădea cu câteva grade, iar duminică, în toată ţara, nu vor depăşi 4 grade Celsius.
'De mâine (25 decembrie n.r.), pierdem câteva grade, iar maxima va fi de la 4 la 14 grade Celsius în ţară, cu 13 grade în Bucureşti, adică cu 3 grade mai puţin decât azi, iar duminică, în toată ţara, nu o să fie temperaturi mai mari de 4 grade Celsius. În Bucureşti o să fie exact cele două grade cuvenite acestei perioade', a mai spus meteorologul ANM.