x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rectorul Drăgulescu, dictatorul inimilor. Cum a fost "eliberată" UMF Timişoara

Rectorul Drăgulescu, dictatorul inimilor. Cum a fost "eliberată" UMF Timişoara

de Mircea Opris    |    05 Mar 2012   •   10:29
Rectorul Drăgulescu, dictatorul inimilor. Cum a fost "eliberată" UMF Timişoara

Alegerile noilor rectori la univeristatile de medicina au fost intesate cu scandaluri si jocuri de culise in toate centrele universitare de la Timisoara pana la Targu Mures. Mizele raman controlul asupra "taxelor' pe examene, spagile la cazare dar mai ales, milioanele de euro accesate pentru programe de cercetare, participari la conferinte dar si la programe de experimentare a noilor medicamente. Campionul abuzurilor pe fata ramane Iosif Stefan Dragulescu, declarat incompatibil de catre ANI pentru cumularea functiilor de rector, director de spital si parlamentar traseist.

"Mai sunt rector pana la 31 martie, atunci cand imi va expira mandatul' este replica de dictator cu care fostul rector al Univeristatii de Medicina si Farmacie din Timisoara isi justifica abuzurile, traficul de influenta si intimidarile la care supune noua conducere, aleasa pe 29 februarie. Lui Dragulescu i-au fost stricate toate aranjamentele dupa ce profesorul Marius Raica a castigat turul al doilea al alegerilor pentru functia de rector iar tentativa de a-l impune pe Dan Gaita pe functia de presedinte al Senatului univeristatii, pentru a avea indirect controlul, i-a fost dejucata lui Dragulescu prin votul liber exprimat.

Troc esuat

Cu o seara inainte celui de-al doilea tur de scrutin, deputatul-rector i-a convocat la una dintre clinicile sale private pe cei doi candidati: Dorel Sandesc si Marius Raica, prorectorul cotat cu cele mai mari sanse sa castige postul de rector. Trocul propus de Dragulescu i-a socat pe ambii medici. Dorel Sandesc a facut publica incercarea de trafic de influenta. El a admis ca Stefan Dragulescu a incercat sa intervina in forta in alegerile de la Medicina din Timisoara. Acesta le-a propus un troc nedemn pentru lumea academica. Stefan Dragulescu i-a cerut prorectorului Marius Raica sa se retraga din cursa pentru Medicina, pentru ca Dorel Sandesc sa devina rector fara a mai avea loc un nou tur de scrutin. Raica urma, in schimb, sa obtina un nou mandat de prorector. Profesorul Dorel Sandesc a recunoscut discutia in trei cu Raica si Dragulescu. "A fost o intalnire la cererea rectorului Dragulescu. Este adevarat, Dragulescu a propus o solutie de intelegere, in care profesorul Raica sa renunte la cursa electorala si sa accepte o functie de prorector. Nu s-a negociat insa nimic. Profesorul Raica nu a fost de acord si dovada ca turul II e in curs', a declarat Dorel Sandesc. Rectorul inca in functie nu a recunoscut intalnirea in trei. "Nu am avut nicio intalnire si nicio discutie cu Raica si Sandesc. Personal nu ma afecteaza daca castiga Raica sau Sandesc. Atata vreau sa va spun, cei care vin sa fie mai buni decat cei care pleaca', a afirmat Dragulescu.

Accident cu limuzina univeristatii, folosita pentru mersul la piata

Suparat ca nu i-au iesit calculele in privinta viitorului rector al UMF Timisiara, Stefan Dragulescu a lovit masina institutiei, pe 1 martie. El a avariat serios limuzina VW Passat a universitatii si alte doua autovehicule. Initial, Stefan Dragulescu a negat incidentul. . "Nu a avut loc niciun accident, nu stiu la ce va referiti', sustinea initial Dragulescu. Pus in fata realitatii, el si-a schimbat pozitia, dar nu a vrut sa spuna mare lucru. "Nu va pot spune mai multe despre acest incident, insa sunt bine si nu am patit nimic. Daca va intrebati ce cautam in masina institutiei, va pot raspune ca mai sunt rector pana la 31 martie, atunci cand imi va expira mandatul', a spus Stefan Dragulescu. Masina era asigurata CASCO, iar reparatiile nu vor fi suportate nici de Dragulescu si nici de UMF, sustine acesta. O minciuna, caci asigurarea masinii este platita de catre universitate. Limuzina Passat a fost cumparata ilegal acum doi ani, fara aprobarea Senatului univeristar, desi rectorul avea o Skoda de serviciu, pe care insa a vandut-o tocmai spitalului pe care il conduce. Mai mult, desi are in garaj cinci masini proprietate personala, limuzina Passat este folosita in calatorii personale. Inclusiv pentru plimbarile la magazine sau la piata al sotiei sale, lucru care a fost vazut de mai multe ori.

Ultimul cartus

Pana in ultima zi in care este rector, Stefan Dragulescu incearca disperat sa mai dreaga ceva. Nu cu frumosul, ci cu tupeu si in forta. Astfel, acesta s-a intalnit cu noul rector ales, Marius Raica, caruia i-a prezentat o lista cu oameni din vechea sa "garda', cerandu-i lui Raica sa ii pastreze pe vechile functii. Mai mult, el a cerut functii si pentru rude si apropiati ai sai si ai colaboratorilor sai, printre care functii cheie din Senat si din administratia institutiei. Profesorul Marius Raica l-a refuzat insa pe Dragulescu, care s-a enervat si a sugerat ca lucrurile nu vor ramane asa. Mai mult, la Institutul de Cardiologie "Victor Babes', unde este director medical si stapan absolut, le-a aratat angajatilor un document semnat de catre ministrul sanatatii, Ladislau Ritli, prin care Dragulescu primeste ilegal dispensa de a mai ramane director pe termen nementionat. Asta desi are 69 de ani si toti directorii de spitale se retrag din aceasta functie la varsta de 65 de ani.

Triplu angajat la stat!

Stefan Dragulescu este angajat la stat nu o data, nu de doua ori, ci de trei ori! El este, in acelasi timp, senator PDL si rector al UMF Timisoara, dar si director medical la Institutul de Cardiologie. Desi pe site-ul Ministerului Sanatatii, Stefan Dragulescu nu apare in aceasta functie, pe care o ocupa de ani de zile. Cu aceeasi insolenta, el nu vede nici o problema. Desi se afla in conflict deschis cu ANI, el nu considera ca este, in vreun fel, incompatibil. "Sunt director medical la Institutul Inimii din 2006, in Romania nu exista nicio legislatie care sa-mi interzica acest lucru. In plus, sunt creatorul Institutului de Cardiologie din Timisoara. Nu este o functie de conducere, deci nu exista incompatibilitate cu celelalte functii', declarat Dragulescu. Ca o confirmare, vineri, intr-un cadru profesional, Dragulescu a anuntat ca va ramane in functia de la institut cel putin pana va implini 70 de ani, asa cum i-a semnat chiar ministrul Ladislau Ritli si el fost manager de spital la Oradea, spital cu care rudele sale au contracte consistente si afaceri controvesate cu alte spitale din Bihor.

×