x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator REŢEA ANIHILATĂ/Descinderi la "benzinari"

REŢEA ANIHILATĂ/Descinderi la "benzinari"

de Violeta Fotache    |    10 Dec 2008   •   00:00

Autorităţile judiciare au făcut ieri 23 de percheziţii domiciliare pe raza a patru judeţe, în încercarea de a proba activitatea infracţională a unei reţele specializate în furturi din conductele magistrale de transport ţiţei.



Ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie, lucrători ai Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă şi trupe ale Jandarmeriei Române, coordonaţi de procurori ai Capitalei au descins la locuinţe şi societăţi comerciale ale suspecţilor, de pe raza judeţelor Ilfov, Dâmboviţa, Giurgiu şi Prahova. Autorităţile au ridicat 400.000 RON (4 mld. lei vechi), un pistol mitralieră, arme de vânătoare şi alte arme de foc (pistoale, revolvere), precum şi componente aparţinând instalaţiilor artizanale destinate sustragerii de produse petroliere. Au fost identificate şi trei instalaţii artizanale utilizate de învinuiţi, pe raza comunelor Tunari (sat Dimieni) şi Dâlga din judeţul Ilfov, respectiv Călăraşi.


Un jandarm i-a denunţat

Anchetatorii au plecat pe firul anchetei pornind de la denunţul formulat la DGA de un subofiţer din cadrul Inspectoratului Judeţean de de Jandarmi Ilfov, în luna august a acestui an. Jandarmul anunţa că cetăţeanul P.V. i-a oferit sume de bani pentru ca, în calitate de şef de patrulă în zona conductelor magistrale de ţiţei, să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu. Adică să-i permită lui şi complicilor săi să sustragă ţiţei din conducta aflata pe raza judeţului Ilfov, scop în care cetăţeanul i-a oferit jandarmului 4.010 lei. Cercetările au fost extinse şi, beneficiind şi de sprijinul SRI şi al Unităţii Speciale de Aviaţie din cadrul MIRA, anchetatorii au descoperit reţeaua.


Alt jandarm i-a ajutat pe hoţi

Astfel, în perioada august-noiembrie 2008, pe timp de noapte, sub coordonarea lui D.I., P.S.M. şi S.G., reţeaua de 17 persoane a furat ţiţei cu ajutorul unor instalaţii artizanale amplasate pe conductele magistrale ce tranzitează judeţele Călăraşi, Ilfov şi Prahova. Pentru transport au folosit autocisterne de mare capacitate (cca 40 t), cu numere false de înmatriculare. Ei au fost sprijiniţi de către jandarmul T.F.M. de la o unitate din Bucureşti. Produsele erau sustrase cu ajutorul mai multor furtune de tip pompier, montate la instalaţiile artizanale ataşate conductelor magistrale de transport, din apropierea staţiilor de repompare. Ţiţeiul brut era transportat în diferite locaţii de pe raza judeţului Prahova unde după prelucrare era vândut ca fiind combustibil petrolier, prin intermediul societăţilor comerciale controlate de D.I., ne-a informat DGA.

×
Subiecte în articol: observator