x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Revolutia de la Timisoara - Generalul Stanculescu avea discernamant

Revolutia de la Timisoara - Generalul Stanculescu avea discernamant

de Miruna Pasa Petru    |    31 Ian 2006   •   00:00
Revolutia de la Timisoara - Generalul Stanculescu avea discernamant

Generalul Victor Athanasie Stanculescu avea discernamant atunci cand a savarsit faptele de care este acuzat in dosarul Revolutiei de la Timisoara.

Generalul Victor Athanasie Stanculescu (foto) avea discernamant atunci cand a savarsit faptele de care este acuzat in dosarul Revolutiei de la Timisoara. Aceasta este concluzia la care au ajuns medicii dupa ce au efectuat, la solicitarea instantei supreme, expertizarea psihiatrica a lui Athanasie Stanculescu la Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici". Expertii au stabilit, de asemenea, ca generalul nu are tulburari de natura sa-i modifice capacitatea psihica, acesta putand raspunde penal pentru faptele sale. "Investigatiile psihiatrice arata ca Athanasie Stanculescu era zdravan atunci cand a savarsit faptele pentru care este acuzat", a declarat, pentru Mediafax, directorul adjunct al INML, Valentin Gheorghiu.

EXPERTIZA CONTESTATA. Anul trecut, la inceputul lunii noiembrie, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie dispuneau, in cazul Revolutiei de la Timisoara, efectuarea unei expertize psihiatrice cu internare a lui Victor Athanasie Stanculescu. Hotararea a starnit reactii negative din partea partilor vatamate prezente in sala de sedinta, care au sustinut ca, dupa atatia ani de la producerea evenimentelor, o astfel de proba nu ar mai fi utila. La finalul sedintei de judecata, Stanculescu a declarat presei: "Cred ca sunt inca foarte intreg la cap".

Procesul privind evenimentele petrecute la Timisoara in decembrie 1989 a fost reluat pe motiv ca in cursul procedurilor a fost incalcat dreptul la aparare al celor doi generali Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac, condamnati initial la cate 15 ani de inchisoare. Printre alte motive de reluare a judecatii, magistratii invocau atunci si expertiza psihiatrica a lui Stanculescu, efectuata fara respectarea legii.

×