x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Risc mare de avalanșe în Munții Bucegi

Risc mare de avalanșe în Munții Bucegi

de Redacția Jurnalul    |    28 Ian 2023   •   19:45
Risc mare de avalanșe în Munții Bucegi
Sursa foto: Facebook Ministerul Afacerilor Interne

Meteorologii au anunțat că, de sâmbătă seara până luni seara, în Munții Bucegi există risc mare de avalanșe.

Conform ANM, în Munții Bucegi în ultimele 24 ore s-au acumulat 15-30 cm de zăpadă proaspătă cu coeziune scăzută între cristale, dar și față de stratul aflat dedesubt. În zona crestelor sunt formate plăci noi de vânt, iar pe văi și în zonele adăpostite sunt troiene şi acumulări mari de zăpadă. Stratul mai vechi, aflat dedesubt, este format din zăpadă întărită, având intercalate cruste de gheață. Va continua să ningă cu depunere de încă 10-15 cm de zăpadă proaspătă pulver.

Astfel, pe pantele suficient de înclinate se pot declanșa avalanșe spontane, de dimensiuni medii, prin alunecarea zăpezii nou depuse peste straturile mai vechi și izolat dislocarea acestora sau ruperea și alunecarea plăcilor de vânt din apropierea crestelor, riscul fiind amplificat la orice supraîncărcări.

Şi la sub 1.800 m, stratul de zăpadă a crescut. Astfel pe pantele înclinate, zăpada proaspătă va putea aluneca uşor peste stratul mai vechi şi stabilizat, ducând la declanșarea de avalanșe dimensiuni mici și medii, riscul declanșării fiind amplificat la supraîncărcări.

Conform meteorologilor, este risc însemnat de avalanșe în Carpații Meridionali și risc moderat în Munții Călimani-Bistriței, Munții Rodnei și Munții Ceahlău.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: avalanse muntii bucegi