x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rockerii consumă la fel de multă energie ca muncitorii din construcţii

Rockerii consumă la fel de multă energie ca muncitorii din construcţii

23 Apr 2009   •   00:00

Rockerii se epuizează la fel de mult ca şi muncitorii din domeniile în care se apelează la munca fizică, deoarece ei trebuie să se prezinte în faţa unor săli de spectacole pline, într-o bună formă fizică, pentru a rezista unui joc de scenă foarte extenuant, informează AFP.



Grupul punk Apulanta, unul dintre cele mai populare din Finlanda, a acceptat să servească drept cobai pentru cercetătorii de la Institutul pentru medicina muncii din Finlanda, care au efectuat o serie de teste medicale, pentru a măsura impactul pe care îl are stresul asupra organismului uman.

Medicii le-au luat celor trei rockeri finlandezi temperatura şi tensiunea în timpul a două concerte din luna februarie, comparând valorile obţinute cu valorile medii, considerate obişnuite. În urma acestei analize, medicii au ajuns la concluzia că viaţa de rocker este la fel de extenuantă ca şi cea a unui lucrător care prestează munci fizice.

"Meseria de chitarist sau de solist rock este la fel de solicitantă din punct de vedere fizic ca şi săpatul unei gropi, mutarea unor piese grele de mobilier sau găuritul zidurilor cu o bormaşină", au explicat cercetătorii finlandezi.

Un toboşar va transpira la fel de mult ca un tăietor de lemne sau ca un zidar, în timp ce un basist, care apasă pe corzile chitarei sale, va fi la fel de obosit ca un măcelar sau un pugilist, se afirmă în concluziile acestui studiu.

Concertele cu public fac să crească ritmul bătăilor inimii dar şi temperatura corpului. Într-un spectacol de 90 de minute, temperatura corporală depăşeşte 38 de grade, iar pulsul ajunge la 128 - 144 de bătăi pe minut.

Toboşarul trupei finlandeze, Sipe Santapukki, în vârstă de 31 de ani, a declarat că studiile medicilor nu vor descuraja acest trio de muzicieni care cântă împreună din 1991 şi care a lansat până în prezent zece albume.
Mediafax

×
Subiecte în articol: observator