x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rodica Culcer, albită de Comisia de etica a TVR

Rodica Culcer, albită de Comisia de etica a TVR

18 Feb 2011   •   13:33

Comisia Etică a TVR a analizat sesizarea ActiveWatch cu privire la "mesajul politic" transmis de şefa ştirilor SRTV la conferinţa ISP, stabilind că Rodica Culcer nu a încălcat Statutul ziaristului, deoarece "s-a exprimat în calitate de jurnalist", însă unul dintre membrii Comisiei are altă părere.

ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei a sesizat, pe 19 ianuarie, Comisia de Etică şi Arbitraj din TVR, exprimându-şi îngrijorarea faţă de "mesajul politic" transmis de şefa ştirilor Televiziunii Publice, Rodica Culcer, la conferinţa "Reforma instituţională a statului. Stat asistenţial, stat minimal, stat eficient?".

Potrivit unui comunicat, conferinţa a fost organizată în 18 ianuarie, de Institutul de Studii Populare (ISP), fiind transmisă integral de TVR. Ulterior, ActiveWatch a dat o erată la comunicatul iniţial, precizând că "TVR a transmis doar discursul Preşedintelui" de la conferinţa ISP.

Comisia de Etică şi Arbitraj (CEA) din Societatea Română de Televiziune (SRTV) a analizat sesizarea în şedinţele din 26 ianuarie şi 10 februarie, la aceasta din urmă participând Gabriela Avram, Horia Gruşcă, Ioana Mureşan, Irina Păcurariu, Loara Ştefănescu, Bogdan Tomulică, în timp ce Sorin Hobana a fost absent.

Concluziile CEA la sesizarea ActiveWatch au fost formulate după analizarea punctului de vedere scris al Rodicăi Culcer şi a transcrierii intervenţiei sale la respectivul seminar, potrivit site-ului TVR.

Astfel, Comisia de Etică şi Arbitraj a ajuns la concluzia că: "ActiveWatch a plecat de la o afirmaţie falsă şi anume că TVR a transmis integral lucrările conferinţei. Nu a fost transmis decât discursul preşedintelui Traian Băsescu".

Totodată, Comisia de Etică precizează că "judecă fapte de presă în raport cu Statutul ziaristului din TVR, iar din transcrierea intervenţiei d-nei Rodica Culcer se poate vedea că nu a fost încălcată niciuna dintre prevederile acestui statut".

"Dna Rodica Culcer s-a exprimat în calitate de jurnalist, ceea ce Statutul Ziaristului din SRTV permite, potrivit articolului 30: «Ziaristul din televiziunea publică are dreptul de a-şi exprima opiniile cu privire la viaţa socială şi politică, printr-un discurs publicistic nepartizan, în limitele generale ale comentariului onest. El are libertatea de a prezenta opinii nepopulare, dar în mod argumentat şi în spiritul legii»".

În plus, Comisia consideră că "nu i se poate interzice nici unui ziarist din SRTV să se exprime în mass-media, cu excepţia situaţiei în care defăimează instituţia - situaţie prevăzută de art.26, Statutul ziaristului din SRTV".

"D-na Rodica Culcer menţionează: «Nu există nici o lege şi nici un regulament al TVR care să interzică directorului de Ştiri să participe la evenimente publice, indiferent care este caracterul lor. Statutul ziaristului din SRTV nu limitează nici el participarea la evenimente publice. Ar fi de altfel absurd s-o facă - adică să îngrădească libertatea de acţiune, exprimare şi informare a ziaristului! Nu voi insulta aşadar membrii Comisiei de Etică şi Arbitraj explicând de ce este important pentru un ziarist, fie el şi director de ştiri, să participe la un eveniment public la care participă nu numai primii doi decidenţi în stat, ci şi alte personalităţi publice care pot oferi informaţii şi explicaţii utile off the record. TVR nu este un ghetou - avem dreptul să ieşim din curtea lui, cel puţin din când în când»", potrivit concluziilor Comisiei de Etică şi Arbitraj, care citează din punctul de vedere transmis scris de Culcer.

Totodată, Comisia spune că "nu poate acţiona împotriva mandatului şi menirii sale". Comisia de Etică şi Arbitraj susţine că "discursul oricărui ziarist al Televiziunii Publice trebuie să fie lipsit de echivoc pentru a evita interpretări ulterioare care să-l plaseze de o parte sau de alta a spectrului politic".

Totuşi, unul dintre membrii Comisiei de Etică şi Arbitraj - Horia Gruşcă (preşedinte al comisiei în perioada 2006 - 2010) - are un alt punct de vedere faţă de concluziile postate de CEA pe site-ul TVR.

Horia Gruşcă consideră că Rodica Culcer a încălcat prin intervenţia sa la conferinţa ISP articolul 26 din Statutul ziaristului, potrivit căruia: "Ziaristul din televiziunea publică are datoria de a respecta şi de a proteja imaginea societăţii, atât prin activităţile sale profesionale, cât şi prin prestaţiile sale din afara acesteia".

"Subliniez că, în practica precedentei Comisii de etică şi arbitraj, analiza oricărui caz aflat sub incidenţa acestui articol s-a făcut prin coroborare cu prevederile Codul de conduită (...), un document ale cărui scop şi utilitate (...) sunt tocmai eliminarea interpretărilor în ceea ce priveşte definirea «activităţilor din interiorul şi din afara TVR ale personalului de conducere şi de specialitate al Societăţii Române de Televiziune»", spune Horia Gruşcă.

El face trimitere şi la precizările transmise salariaţilor de către conducerea TVR în 16 februarie, potrivit cărora: "În ceea priveşte activităţile off-air, din afara ecranului, angajaţii Televiziunii Române trebuie să respecte principiile fundamentale care guvernează activitatea TVR: imparţialitate, integritate şi obiectivitate. Credem că exprimarea unor poziţii partizane (în presă sau alte medii de comunicare) în probleme politice controversate, spre exemplu, dăunează credibilităţii postului public şi nu dorim să încurajăm acest lucru. Dacă BBC-ul o face, nu vedem de ce TVR trebuie să aibă altă poziţie."

Totodată, Gruşcă spune că Rodica Culcer îşi începe prezentarea punctului său de vedere faţă de sesizarea ActiveWatch "cu aserţiunea că, întrucât afirmaţia că TVR ar fi transmis integral lucrările conferinţei organizate de ISP este nereală, toate imputările formulate de autorii sesizării trebuie respinse de plano". "Cu alte cuvinte, doamna Culcer consideră inutilă orice analiză de fond a intervenţiei domniei sale în dezbaterea menţionată, de vreme ce aceasta nu a fost televizată. Interpretarea doamnei Culcer este evident incorectă: aşa cum se poate vedea lesne din textul sesizării, ActiveWatch reclamă în primul rând «mesajul politic transmis de şefa ştirilor TVR» şi nu transmiterea de către TVR a unui eveniment", spune Horia Gruşcă, în punctul său de vedere postat pe site-ul TVR.

Potrivit lui Horia Gruşcă, "în lectura pe care o dă dreptului său constituţional la exprimare", Rodica Culcer "ignoră că anumite libertăţi nu trebuie înţelese în mod absolut, ci comportă îndatoriri şi responsabilităţi, parte dintre acestea reglementate deplin constituţional".

Totodată, Horia Gruşcă atrage atenţia că, "atunci când insistă asupra dreptului său de a participa la orice eveniment public", Rodica Culcer "omite să se refere la reglementările interne care stabilesc condiţiile şi paşii care trebuie urmaţi de orice jurnalist al televiziunii publice în astfel de situaţii". Gruşcă face referire la "Codul de conduită al angajaţilor şi colaboratorilor TVR", care stabileşte la punctul 10.1 obligaţia salariaţilor de a solicita şi obţine "aprobarea scrisă a Departamentului Comunicare înainte de susţinerea unor discursuri publice, de participarea în calitate de invitat la o conferinţă sau un seminar (indiferent de tema abordată)".

"Doamna Rodica Culcer ţine să precizeze că «evenimentul organizat de ISP nu era un eveniment de partid», răspunzând astfel obervaţiei ActiveWatch că «dezbaterea a avut un evident caracter ideologic, subiectele discutate fiind strâns legate de măsurile economice adoptate de guvernul Boc în ultimii ani»", mai spune Gruşcă, precizând că pe site-ul ISP, institutul se prezintă ca fiind "fundaţia Partidului Democrat Liberal având un rol de think-tank, prin intermediul căreia vor fi dezvoltate elementele doctrinare şi de identitate politică a PDL".

"Interpretările ActiveWatch cu privire la discursul doamnei Rodica Culcer - descris ca «impregnat de poziţii ideologice partizane direcţionate în sprijinul măsurilor guvernului Boc» - sunt respinse de directorul Ştirilor ca fiind «subiective şi nemotivate, bazate pe criterii formulate ad-hoc, care nu se regăsesc în legislaţie, în Statutul ziaristului din SRTv sau în regulamentele instituţiei». Cu alte cuvinte, doamna Culcer neagă nu doar existenţa unor reglementări specifice în TVR, ci şi posibilitatea cuiva de a judeca obiectiv dacă o anumită atitudine este partizană", spune Gruşcă, precizând că articolul 5 al Codului de conduită stabileşte că: "Personalul de specialitate şi de conducere al SRTV nu trebuie să: (...) susţină un partid sau o formaţiune politică privind o temă care face obiectul unei dezbateri curente; să susţină o temă care face obiectul unei dezbateri curente sau al unei controverse publice".

"În ceea ce priveşte conţinutul intervenţiei sale la evenimentul organizat de ISP, este greu să negi partizanatul unui discurs în care, de pildă, se deplânge instalarea «unei anumite corectitudini politice de stânga» păguboase şi majoritare, identificată ca vinovată pentru situaţia actuală prin invocarea unui citat din filosoful Leszek Kolakowski («victoria unei anumite ideologii a iresponsabilităţii»), sau pledoaria fără echivoc în favoarea măsurii guvernamentale de creştere a TVA, deşi voci importante - şi calificate - au arătat că existau şi alte opţiuni pentru plata pensiilor şi a salariilor bugetarilor", mai spune acesta.

Gruşcă spune că "Statutul ziaristului tratează drepturile şi libertăţile jurnaliştilor după ce le stabileşte mai întâi îndatoririle şi responsabilităţile din perspectiva dreptului publicului la informare corectă. Prima dintre obligaţiile enumerate în document este «respectarea principului echidistanţei şi al imparţialităţii»". (Mediafax)

×