x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 12 octombrie 2004

Romania in 5 minute - 12 octombrie 2004

12 Oct 2004   •   00:00

Tone de vin baute in cateva zile

Zeci de mii de litri de vin si cateva tone de mere au fost consumate, la sfarsitul saptamanii trecute, de persoanele prezente la Festivalului Vinului, Gastronomiei si Artei Mestesugaresti de la Targu-Mures, informeaza Mediafax. In topul consumului se afla vinul neimbuteliat, 21.300 de litri, si la butelii, 3.200 de bucati. (Zoltan Petru)

Vizita - Primul presedinte chilian in Romania

Presedintele Republicii Chile, Ricardo Escobar Lagos, a inceput de ieri prima vizita oficiala a unui sef de stat chilian in Romania, informeaza Mediafax. Lagos a sosit la Bucuresti duminica seara, dar a fost primit oficial de presedintele Ion Iliescu ieri, pe platoul "Marinescu" al Palatului Cotroceni. Cei doi sefi de stat au avut o intalnire tete-a-tete, urmata de convorbiri in plenul delegatiilor oficiale. In prezenta celor doi presedinti au fost semnate doua acorduri interguvernamentale: unul privind eliminarea regimului vizelor intre Romania si Chile, iar celalalt pentru prevenirea si combaterea consumului ilegal de droguri si a traficului de substante psihotrope.

Sindicate - Proteste in fata prefecturilor

Membrii Federatiei Sindicale a Veterinarilor din Romania picheteaza astazi, intre orele 9:30 si 11:30, Prefecturile din Bucuresti, Timisoara si Turnu-Severin, iar intre 12:00 si 14:00 sediul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentatiei din Capitala. In Iasi, pichetarea prefecturii va avea loc maine, intre orele 9:30 si 11:30. Sindicalistii afiliati la Cartel Alfa cer sa li se mareasca salariile de incadrare cu 50%, acordarea tichetelor de masa, cresterea tarifelor pentru actiunile sanitar-veterinare de importanta nationala, completarea cu personal a sistemului si respectarea Contractului Colectiv de Munca la nivel de ramura. (Cristian Petru)

Arad - Sef de post, batut la meci

Seful postului de politie din comuna aradeana Birchis a fost batut, duminica dupa-amiaza, de catre un recidivist, in timpul unui meci de fotbal din campionatul judetean, informeaza Inspectoratul General al Politiei Romane citat de Mediafax. Politistul asigura ordinea in timpul partidei dintre echipele localitatilor Capalnas si Covasint, cand a fost acostat si apoi lovit cu pumnii si picioarele de catre Florin Jiga, de 26 de ani, din localitatea bihoreana Cefa. Agresorul, care are antecedente penale, a fost imobilizat, retinut sub acuzatia de ultraj contra bunelor moravuri si apoi predat procurorilor cu propunerea de arestare preventiva.

Acord - Stagiarii romani pot pleca in Franta

In fiecare an, 300 de stagiari romani si francezi pot sa isi aprofundeze cunostintele profesionale si de limba prin schimbul de forta de stagiari, pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 12 luni, cu posibilitate de prelungire pana la 18 luni. Stagiarii trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani, sa aiba cunostinte de franceza, respectiv romana si o diploma de calificare in domeniile: medical, social, agricol, mestesugaresc sau industrial. Schimbul de stagiari a fost reglementat ieri prin semnarea Protocolului de Aplicarea a Acordului intre Guvernul Romaniei si cel al Republicii Franceze. (Cristian Petru)

Timis - Grav accident la Stamora Moravita

Cinci persoane au murit si una a fost grav ranita intr-un accident care a avut loc ieri, pe soseaua care leaga Timisoara de Vama Stamora Moravita. Potrivit martorilor, patronul unui magazin din frontiera se indrepta cu un Opel de la Timisoara spre Stamora Moravita. La un moment dat, a ajuns pe contrasens, unde s-a izbit frontal de o Dacie in care se aflau cinci tineri, sergenti angajati ai Politiei de Frontiera. In urma violentului impact, trei politisti de frontiera din Dacie si soferul Opelului au murit pe loc, iar al patrulea ranit a decedat la spital. Sansele ca cea de-a sasea victima sa scape sunt foarte mici. (Eduard Pascu)

Vaslui - Falsuri la conducerea Inspectoratului de Munca

Seful Inspectoratului Teritorial de Munca Vaslui, Valeriu Anitei, a fost trimis in judecata pentru fals intelectual si complicitate la inselaciune calificata, pentru ca ar fi ajutat un vasluian sa se pensioneze ilegal, transmite Mediafax. Procurorii Parchetului Tribunalului Vaslui l-au trimis in judecata pe Anitei, dar si pe seful de serviciu din cadrul Casei Judetene de Pensii Vaslui, Ioan Morariu. Potrivit magistratilor, Anitei a recunoscut faptele pentru care este cercetat, dar a sustinut ca s-a bazat pe buna credinta a lui Morariu, care ii ceruse sa il ajute pe Hutanu Enciu.

Ministerul Sanatatii - Inventarul spitalelor si al sectiilor cu microbi

Ministerul Sanatatii a inceput evaluarea numarului de spitale/sectii cu risc potential de aparitie a unui focar de infectie intraspitaliceasca. Din 2005 se va selecta un numar reprezentativ de sectii de risc major numite "sectii sentinela" si un numar de germeni cel mai frecvent implicati in aparitia acestor infectii. Se va elabora un format specific de raportare in functie de coduri. Potrivit specialistilor, medicii se feresc sa raporteze infectiile intraspitalicesti, deoarece acestea sunt considerate un indicator al lipsei de profesionalism, dar si pentru ca se tem de sanctiuni. Acest gen de infectii raportate anual in Romania sunt depistate la 0,5% din pacientii externati fata de 5%-10% in alte tari. (Magda Marincovici)

Absenta - Ioan Muresan lipseste din nou de la proces

Fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan Avram, a lipsit ieri pentru a doua oara, din motive medicale, de la dezbaterile din procesul in care este judecat pentru deturnarea unor fonduri, informeaza Mediafax. Magistratii au audiat un alt inculpat in dosar - fostul director al Directiei Economice si Relatii Bugetare din Ministerul Agriculturii (MAA), Dan Jiga - condamnat la cinci ani de inchisoare pentru luare de mita. Jiga a solicitat confruntarea cu omul de afaceri Valentin Nedelcu, cel care a denuntat neregulile privind creditele pentru achizitionarea de produse agricole. "Nedelcu nu mi-a solicitat niciodata vreun favor. Nu recunosc sa fi pretins aceasta suma ori sa o fi primit de la Nedelcu", a declarat Dan Jiga in fata magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Ajutoare - Jumatate de milion de cereri pentru incalzire

Aproape jumatate de milion de cereri de acordare a ajutoarelor pentru incalzirea locuintei in urmatorul sezon rece au fost depuse pana ieri la directiile teritoriale pentru dialog, familie si solidaritate sociala, informeaza Mediafax. In toata tara au fost inregistrate 496.093 de cereri, din care 255.205 pentru locuinte racordate la sistemul centralizat de distributie a agentului termic si 240.888 care folosesc gaze naturale.

Bucuresti - Adrian Minune a accidentat o fetita

Interpretul Adrian Minune a fost implicat intr-un accident rutier ieri seara, cand a lovit cu masina o fetita pe trecerea de pietoni in apropierea Arcului de Triumf din Bucuresti, au declarat surse din politie, citate de Mediafax. In jurul orei 19:30, aflat la volanul autoturismului sau, BMW Z 4, interpretul se indrepta spre Calea Dorobantilor. La iesirea din Bulevardul Maresal Prezan, fetita ar fi trecut printre masini, pe culoarea verde pentru soferi, si interpretul ar fi a lovit-o cu oglinda retrovizoare. Aseara nu se cunoastea inca gravitatea leziunilor cu care s-a ales fetita in urma accidentului.

Senat - Vot final pentru Catedrala Neamului

Senatorii au votat ieri proiectul de lege privind realizarea Catedralei Mantuirii Neamului. Adoptarea actului normativ a fost amanata de mai multe ori de plenul acestei Camere, din cauza disputelor dintre putere si opozitie pe tema amplasamentului constructiei. Proiectul de lege, adoptat cu 116 voturi "pentru" si unul "impotriva", prevede construirea Catedralei Mantuirii Neamului pe un teren situat in spatele Mausoleului eroilor comunisti din Parcul Carol. Reprezentantii arhitectilor din Romania au protestat in mai multe randuri impotriva unei asemenea amplasari, pe care o considera "nepotrivita".
×
Subiecte în articol: observator romania mediafax