x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România in 5 minute

România in 5 minute

11 Apr 2008   •   00:00
România in 5 minute

Ceremonie. Vioara Guarnieri care i-a aparţinut compozitorului George Enescu i-a fost înmînată ieri violonistului Gabriel Croitoru, cîştigătorul concursului organizat de Ministerul Culturii şi Cultelor, în cadrul unei ceremonii organizate la Muzeul Naţional “George Enescu”, în prezenţa ministrului Culturii.

Ceremonie. Vioara Guarnieri care i-a aparţinut compozitorului George Enescu i-a fost înmînată ieri violonistului Gabriel Croitoru, cîştigătorul concursului organizat de Ministerul Culturii şi Cultelor, în cadrul unei ceremonii organizate la Muzeul Naţional “George Enescu”, în prezenţa ministrului Culturii.

 

 

 

Solicitare - 12:34

 

 

Botoşani. Familia lui Claudiu Crulic, mort într-o închisoare din Polonia, a solicitat Poliţiei deshumarea cadavrului acestuia.

 

Timiş. Circulaţia pe DN 69, între Orţişoara şi Timişoara, blocată ieri la 10:30 după ce un tir a lovit un alt autotren, a fost reluată.

 

 

Subiecte bac - 12:39

 

 

 

Educaţie. Ministerului Educaţiei şi Cercetării se va publica azi pe www.subiecte2008.edu.ro varianta finală a subiectelor pentru examenul de bacalaureat din această vară, după ce au fost în dezbatere publică timp de o lună. Inspectoratele şcolare din judeţe vor primi DVD-uri cu aceste subiecte. (Alina Gavrilă)

 

 

Restricţii. Circulaţia pe Autostrada Soarelui, pe sensul de mers spre Bucureşti, între kilometrii 128 şi 129 s-a desfăşurat ieri pe banda de urgenţă din cauza lucrărilor de reparaţii la carosabil, arată un comunicat al Centrului Infotrafic al Poliţiei Române.

 

 

 

Acumulare gaze - Doi răniţi într-o explozie la Buzău

Două persoane au fost rănite şi zece locuinţe au fost avariate în urma unei explozii produse miercuri noapte într-un bloc de locuinţe în municipiul Buzău. Deflagraţia s-a produs din cauza unei acumulări de gaze după ce flacăra aragazului alimentat cu o butelie s-a stins, iar proprietara nu a observat problema la timp. Structura principală a blocului nu a fost afectată. (Mihai Bunăziua)

 

 

 

Motivare ccr - Parchetul, obligat să consulte Parlamentul

CC a publicat ieri decizia în privinţa conflictului juridic dintre Parlament şi Ministerul Public (MP) în legătură cu procedura de urmat în cazul cererilor referitoare la urmărirea penală a foştilor şi actualilor miniştri, pentru fapte comise în timpul mandatelor. Înaintarea sesizării uneia dintre cele trei autorităţi – Cameră, Senat sau Preşedinte – pentru a cere urmărirea penală nu se poate face nici aleatoriu şi nici preferenţial de către MP. (Violeta Fotache)

 

 

 

Cazul răpirii - Munaf, la un pas de sentinţă

Curtea de Apel Bucureşti va pronunţa peste o săptămînă sentinţa în procesul în care cetăţeanul irakiano-american Mohammad Munaf este acuzat că a pus la cale răpirea jurnaliştilor români la Bagdad. Apărătorul lui Munaf a cerut achitarea, iar avocaţii victimelor şi procurorul au solicitat condamnarea acuzatului la o pedeapsă cît mai mare. Munaf a fost condamnat în Irak la moarte pentru implicarea în răpire, sentinţă ce a fost casată luna trecută. (M.P.)

 

 

 

SMC - Patriarhul Daniel, la recuperare

“Din punct de vedere chirurgical, starea de sănătate a Patriarhului Daniel este excelentă”, a anunţat conf. dr. Adrian Barbilian, şeful secţiei de Ortopedie a Spitalului Clinic Militar Central. Patriarhul urmează programul de recuperare, ceea ce explică prelungirea spitalizării. S-a procedat şi la “testarea generală a stării de sănătate” , Patriahul alegînd acest spital pentru evaluarea stării de sănătate. Comandantul spitalului, g-ral Ioan Sîrbu a precizat că data externării va fi stabili împreună cu Patriarhul şi consideră că “95% Patriarhul va oficia Slujba Învierii”.

 

 

 

 

Galaţi - Bătrînă decedată în sediul Fiscului

O bătrînă în vîrstă de 71 de ani din Galaţi a murit ieri după-amiază în sediul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) din Galaţi în timp ce aştepta la un ghişeu. Cadrele medicale de la ambulanţă, chemate la faţa locului, au făcut manevre de resuscitare timp de o oră, însă femeia, Ştefania Codreanu, nu a mai putut fi salvată. Purtătorul de cuvînt al DGFP Galaţi, George Marinescu, susţine că nu se cunosc motivele pentru care bătrîna venise la ghişeele Direcţiei şi că femeia a acuzat starea de rău în momentul în care a coborît dintr-un lift.

 

 

 

PC - Pensionarii, prioritate absolută

PC este de acord cu o eventuală devansare a măririi pensiilor de la 1 iunie 2008. “Nu avem nimic împotrivă ca pensiile să se mărească din vară în cazul în care există resurse la buget pentru asta, deoarece pensionarii merită să fie o prioritate absolută. Nu ne interesează motivaţia reală, nu ne interesează dacă această devansare este electorală, atît timp cît de măsură beneficiază pensionarii”, a spus deputatul PC Vlad Hogea. În plus, conservatorii au propus ca pensiile să nu rămînă “bătute în cuie”, ci să fie corelate periodic cu indicele de inflaţie. (Dana Piciu)

 

 

 

 

Electricitate - Privatizare pe şest la Hidroelectrica

Constituirea companiei naţionale integrate pe verticală va duce la posibilitatea privatizării activelor Hidroelectrica fără a se lua în calcul cît de vitală este aceasta pentru sistemul energetic, consideră Jean Constantinescu, preşedintele Institutului Naţional Român pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Resurselor de Energie (IRE). Compania ar trebui să cuprindă Electrica, Hidroelectrica şi complexurile energetice Turceni şi Rovinari. Potrivit IRE, noul gigant va cuprinde 50% din producţia de energie şi 80% din serviciile tehnice, în vreme ce fondurile de la Hidroelectrica vor acoperi alte sectoare.

 

 

 

Explicaţii - Mielul, scumpit de criza furajelor

Carnea de miel va fi mai scumpă în perioada premergătoare Paştelui din acest an, comparativ cu nivelul de anul trecut, estimările crescătorilor mergînd de la 15 lei pe kilogram pînă la 20 de lei. “Scumpirea faţă de anul trecut este dată de preţul ridicat al cerealelor, din cauza secetei din vară, de cheltuielile de întreţinere a ovinelor”, a arătat Valentin Mocanu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Brăila.


 

CÎMPINA  - Doi morţi şi patru răniţi în accident

Doi oameni au murit şi alţi patru au fost grav răniţi în accidentul de ieri petrecut la Cîmpina, unde un tractor a intrat în curtea unui imobil, oprindu-se lîngă zidul casei. Patru dintre cele cinci persoane aflate în remorca tractorului în momentul producerii accidentului au fost prinse sub remorcă, fiind nevoie de intervenţia pompierilor pentru scoaterea acestora de sub autovehicul. Potrivit comisarului Costin Tătuc, şeful Poliţiei Rutiere Prahova, şoferul tractorului nu a mai putut opri, avînd cel mai probabil o defecţiune la frîne. Niciunul dintre locatarii imobilului nu a fost rănit. Poliţia continuă cercetările pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a petrecut accidentul.

×
Subiecte în articol: observator