x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

29 Mai 2008   •   00:00
Romania in 5 minute

IAŞI. Micuţii ieşeni şi probabil viitori jandarmi s-au bucurat ieri împreună cu părinţii lor de acces în unităţile Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Iaşi, cu ocazia manifestării “Zilei Porţilor Deschise”. Jandarmii s-au bucurat şi ei şi nu au ezitat să le arate copiilor armele din dotare.



IAŞI. Micuţii ieşeni şi probabil viitori jandarmi s-au bucurat ieri împreună cu părinţii lor de acces în unităţile Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Iaşi, cu ocazia manifestării “Zilei Porţilor Deschise”. Jandarmii s-au bucurat şi ei şi nu au ezitat să le arate copiilor armele din dotare.

11:46  POT RIDICAT

LOTO 6/49. Unul dintre cei doi cîştigători ai marelui premiu de duminică şi-a ridicat premiul de peste 3 milioane euro

MEHEDINŢI. Pompieri, poliţişti de frontieră şi scafandri căutau un tînăr în vîrstă de 23 ani, dispărut în apele Dunării, marţi seară.

11:51 CASINO RENOVAT

SALVAREA LA DNA. Audierile în cazul fostului adjunct al DGCCOA, Toma Rus, au fost intrerupte, deoarece procurorului i s-a făcut rău şi a fost chemată Salvarea. Patronul şi preşedintele CFR Cluj, Arpad Paszkany respectiv Iuliu Mureşan, citaţi ieri pentru audieri în acest caz vor fi rechemaţi la DNA. (V.F.)

CONSTANŢA. Cazinoul, vechi de aproape o sută de ani, va fi reabilitat. Investiţia, care se ridică la 15 milioane de lei, va începe în toamna acestui an şi se va finaliza în 2010. Arhitectul desemnat să se ocupe de renovare este Cristophe Herbert, care a mai construit alte 70 de cazinouri în lume.


Meteo ● Temperaturile revin la normal
După vremea caniculară de ieri, cînd, potrivit postului Antena 3, în Oltenia au fost 45°C la soare, de astăzi lucrurile revin la normal din punct de vedere meteorologic. Puţine vor fi maximele mai mari de 28°C, iar acelea se vor înregistra în Cîmpia de Vest. Ploile vor fi foarte puţine şi slabe cantitativ, cel mai probabil în Oltenia şi în Banat, în sud-vestul Transilvaniei şi în zona Carpaţilor Occidentali şi în vestul Meridionalilor. La sfîrşitul acestei săptămîni, valorile termice se vor încadra în normalul acestei perioade.


Arad ● Educatoare testată cu fiola de poliţişti

O educatoare din judeţul Arad a fost testată ieri de poliţişti cu fiola, în urma acuzaţiei unei mame că i-ar fi agresat copilul de 4 ani. În urma testului a reieşit că educatoarea, care profesează la grădiniţa şcolii generale din localitatea Zădăreni, a consumat băuturi alcoolice. Şeful Inspectoratului şcolar Arad, Marius Gondor, a declarat că i s-a relatat cazul şi că a convocat Consiliul de Administraţie al şcolii, pentru a se decide o sancţiune în cazul educatoarei care era băută la serviciu.

Cluj ● Şase unităţi bancare, amendate de ITM
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a amendat şase unităţi bancare din judeţ cu suma totală de 34.000 de lei pentru neacordarea repausului săptămînal şi efectuarea de ore suplimentare, transmite Mediafax. Nici una din băncile amendate nu a contestat procesul-verbal de contravenţie.

Vaslui ● Preot acuzat de furt de icoane
Un preot pensionar în vîrstă de 70 de ani este cercetat, fiind acuzat de furt calificat după ce i-a dat unui copil de 11 ani 5 lei să-l ajute să fure icoane din biserică. Preotul s-a urcat pe un scaun şi, prin clopotniţa bisericii, a sustras trei icoane, două sfeşnice şi mai multe prosoape. Cum prin zonă trecea un grup de femei, care au strigat la el, preotul s-a speriat, s-a dezechilibrat şi a căzut de pe clopotniţă. Deşi are piciorul rupt, iar obiectele furate, cu excepţia unei icoane, au fost găsite aruncate pe un mormînt, preotul nu îşi recunoaşte vina. El susţine că n-are nici un interes să fure icoanele pe care tot el le-a adus. (A.I.)

Gorj ● Elev înjunghiat în şcoală de un coleg
Un licean din clasa a X-a a Liceului din Bumbeşti Jiu a fost înjunghiat de un coleg, într-o pauză dintre cursuri, în urma unei altercaţii pe un telefon mobil. Elevii s-au bruscat reciproc, iar la un moment dat, unul dintre ei a scos din buzunar un briceag şi l-a lovit pe colegul său în zona capului,  provocîndu-i o plagă în zona frunţii.  Adolescentului rănit i s-au acordat îngrijiri medicale la cabinetul medical al unităţii de învăţămînt, medicii declarînd că lovitura nu a fost atît de gravă încît să-i pună viaţa în pericol. După incident, Inspectoratul Şcolar Gorj a demarat o anchetă. (Gabriela Mladin)

Bacalaureat ● Subiectele nu se vor schimba
Programa de Bacalaureat nu se poate schimba în acest moment, a declarat ieri, în urma unei dezbateri desfăşurate la Camera Deputaţilor, secretarul de stat pentru învăţămînt preuniversitar, Zvetlana Preoteasa. “Profesorii aveau timp să o conteste pînă acum”, a spus Preoteasa, care a precizat că nu va fi scos nici unul din cele o sută de subiecte pentru proba orală la limba şi literatura română. “Subiectele arată competenţele de comunicare ale elevilor”, a declarat Preoteasa. Potrivit reprezentantului MECT, unii dintre cei care au contestat subiectele au făcut o confuzie între programa şcolară şi manualul şcolar. (A.G.)

Pariuri sportive ● Administratorii unei firme, cercetaţi
Doi bucureşteni, administratori ai unei societăţi de pariuri sportive din Constanţa, sînt cercetaţi penal după ce au modificat mai multe bilete cîştigătoare. Acestea au fost cîştigătoare pentru suma totală de 154.000 de lei, dar ulterior emiterii s-au modificat în minus cotele evenimentelor, astfel încît biletele au fost recunoscute ca şi cîştigătoare, dar la sume mult mai mici. Dosarul a fost declinat spre soluţionare la DIICOT – Biroul Teritorial Constanţa. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă pedepse de pînă la 12 ani de închisoare.

Cocaina pentru VIP ● Dosarul, din nou la Curtea de Apel
Instanţa supremă a decis ieri ca dosarul “Cocaina pentru VIP-uri”, în care este cercetat Ion Alexandru Ţiriac (foto), să fie rejudecat de Curtea de Apel Bucureşti, care îl achitase pe fiul omului de afaceri Ion Ţiriac de toate acuzaţiile în februarie. Instanţa supremă a admis recursul Parchetului Curţii de Apel Bucureşti împotriva deciziei prin care Ion Alexandru Ţiriac a fost achitat de toate acuzaţiile, respectiv consum de droguri, trafic, deţinere şi oferire altor persoane, în februarie a acestui an. Sentinţa instanţei supreme este definitivă.

ANIVERSARE ● Ce înseamnă pentru tine Jurnalul Naţional?

Dragii noştri cititori,
Jurnalul Naţional împlineşte 15 ani de viaţă. Am avut viaţă frumoasă alături de voi, am crescut împreună cu voi şi, dacă ne privim în ochi unii pe alţii, băgăm de seamă c-am şi îmbătrînit un pic împreună. Şi ne-am păstrat totuşi ştrengăria asta inconfundabilă şi nerepetabilă a vîrstei de 15 ani. Să nu luăm, aşadar, în calcul nici bruma de la tîmple, nici cutele din colţul ochilor, ci luminiţele din priviri.
Răsfoind colecţia ziarului, de cînd era el micuţ-micuţ şi pînă azi, cînd are vreo şapte ziare într-unul singur, realizăm şi noi cîte s-au schimbat în ţară şi în lume, în noi şi în jurul nostru, de cînd am pornit la drum. În 15 ani, familia noastră a crescut fără încetare. Ne sărbătorim ziua de naştere şi, fiindcă ne şade bine să ne mai privim în oglindă, măcar la ceas aniversar, vă invităm pe voi, cititorii, mai vechi sau mai proaspeţi membri ai familiei noastre, să ne spuneţi: Ce înseamnă pentru voi Jurnalul Naţional?
O puteţi face astfel:
Prin poştă – pe adresa Jurnalul Naţional, Piaţa Presei Libere nr. 1, intrarea D, etaj 8, Sector 1, Bucureşti;
Pe mail – pe adresa jurnalul15ani@jurnalul.ro.
Prin fax, la numărul 021.318.20.35. Prin SMS, la numărul 0755151515.
Scrieţi-ne şi vă veţi citi!

×
Subiecte în articol: observator