x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România în cinci minute

România în cinci minute

de Magda Colgiu    |    09 Apr 2008   •   00:00
România în cinci minute

Petreceri, muzică lăutărească, dansuri tradiţionale, caravane şi focuri ţigăneşti. În acest fel au ales romii din România să celebreze Ziua Internaţională a Romilor, ce a avut loc ieri

SĂRBĂTOARE. Petreceri, muzică lăutărească, dansuri tradiţionale, caravane şi focuri ţigăneşti. În acest fel au ales romii din România să celebreze Ziua Internaţională a Romilor, ce a avut loc ieri. La Sibiu, romii, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, au organizat un marş care s-a desfăşurat pe principalele artere ale oraşului şi s-a încheiat în Piaţa Mare. (Dan Tomozei)


Repatriere - 20:33

 

 

TIMIŞOARA. Aproximativ 150 de români care trăiau în condiţii precare în Franţa au fost repatriaţi, ei ajungînd aseară pe Aeroportul Timişoara.

 

 

BUCUREŞTI. A fost majorată de la cinci la şapte lei alocaţia de hrană acordată celor 3.500 de persoane cu venituri reduse.

 

 

 

Guvern - culte - 20:38

 

 

 

PROTOCOL. Premierul Tăriceanu şi preşedintele Cultului Creştin Penticostal, Pavel Riviş Tipei, au semnat aseară un protocol de colaborare în domeniul incluziunii sociale, document care a fost încheiat de Executiv şi cu reprezentanţii Conferinţei Episcopilor din România şi cei ai Bisericii Ortodoxe.

 

 

PULITZER. Jurnalistul american de origine română Steve Făinaru a primit de la juriu premiul Pulitzer – “premiul pentru reportaj internaţional”, pentru o serie de articole despre subcontractanţii americani din Irak, publicate în cotidianul The Washington Post.




TÎRGU-MUREŞ - Ora cursurilor, fixată oficial
Elevii din şcolile mureşene nu vor mai merge la şcoală înainte de ora 8:00 şi după ora 19:00. Prefectul Ciprian Dobre a emis în acest sens un ordin care va fi comunicat instituţiilor de învăţămînt. Documentul a fost elaborat pe baza unor studii care au demonstrat că elevii au nevoie de 9 ore de somn şi că cei mici nu s-au adaptat la schimbarea orară. Mureşul este primul judeţ în care ora de începere a cursurilor este fixată oficial. (Raluca Creţ)


HUNEDOARA - Cisternă cu GPL răsturnată pe DN7
O cisternă încărcată cu aproximativ 14.000 de litri de GPL s-a răsturnat ieri pe DN 7, la Mintia, peste o ţeavă de gaz şi pe gardul unei gospodării. Zona a fost izolată şi furnizarea gazului oprită. Şoferul a încercat să evite un tir care a făcut depăşire neregulamentară, a pierdut controlul maşinii, iar aceasta s-a răsturnat. Nu a existat pericol de explozie, pentru că nu au fost scurgeri de GPL din cisternă, iar rezervorul maşinii nu s-a spart. De asemenea, ţeava de gaz peste care s-a răsturnat cisterna a fost doar îndoită. Circulaţia în zonă a fost reluată după aproximativ două ore. (Monalise Hihn)


ZALĂU - Ancheta privind explozia, tergiversată
Ancheta privind explozia produsă în septembrie 2007 în blocul E24 din Zalău, în urma căreia două persoane au murit, iar 19 familii au rămas fără locuinţe se prelungeşte, expertizele nefiind finalizate, deşi procurorii anunţaseră că dosarul anchetei va fi încheiat pînă la sfîrşitul lunii martie.


INIŢIATIVĂ - Fără bomboane drept rest!
Comercianţii nu vor mai putea să dea cumpărătorilor produse drept rest în loc de numerar, au decis ieri senatorii adoptînd un proiect legislativ al unui deputat PSD. Nerespectarea acestei prevederi poate atrage după sine sancţiuni financiare cuprinse între 2.000 lei şi 4.000 lei. Organele abilitate să controleze şi să sancţioneze fapta sunt cele ale primăriilor, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Poliţiei. Forul decizional în privinţa acestui proiect de lege este Camera Deputaţilor. (Aniela Nine)


PSD Şi PC - Salarii mărite pentru profesori
Conform unei iniţiative legislative promovată de PSD şi susţinută şi de PC şi care a fost adoptată ieri de către Senat, cadrele didactice ar urma să primească salarii mărite. Iniţativa legislativă prevede creşterea la 400 de lei a coeficientului de multiplicare 1,000 folosit la calculul salariului de bază începînd cu 1 ianuarie 2008. Executivul nu a susţinut proiectul, motivînd prin creşterea prea mare şi prin faptul că există o OUG care prevede creşterea salariilor personalului didactic în acest an. Senatul a fost prima cameră sesizată. (Aniela Nine)


CONSUMATORI - Publicitatea cu probleme, pedepsită
Senatul a adoptat ieri un proiect de lege promovat de Guvern care interzice publicitatea mincinoasă şi permite persoanelor fizice sau juridice să sesizeze MEC sau CNA atunci cînd sesizează încălcarea acestei prevederi. Proiectul defineşte publicitatea înşelătoare ca orice publicitate care, inclusiv prin modul de prezentare, poate induce în eroare persoanele cărora li se adresează. Proiectul legislativ prevede sancţiuni cuprinse între 3.000 şi 30.000 lei pentru încălcarea acestor pervederi. (Aniela Nine)


TÎRGU LĂPUŞ - Fabrică distrusă de un incendiu
Un incendiu puternic a distrus ieri în totalitate o fabrică de mobilă din oraşul maramureşean Tîrgu Lăpuş, acesta fiind cel mai grav incident produs în ultimii ani în judeţ, pagubele depăşind trei milioane de euro. În fabrică se aflau la ora la care a izbucnit focul circa 150 de persoane, dar acestea au reuşit să părăsească incinta înainte ca incendiul să se extindă. Potrivit primelor informaţii, focul ar fi izbucnit din cauza unei scîntei sărite dintr-un utilaj într-un sector în care se lucra cu burete. Intervenţia a fost dificilă, pentru că în zonă nu era nici o sursă de alimentare cu apă.


ACADEMIA ROMÂNĂ - Regele Mihai, membru de onoare
Membrii Academiei Române s-au reunit ieri în Aula prestigioasei instituţii pentru a celebra Ziua Naţională a Academiei Române – Ziua Uşilor Deschise. Astfel, la 142 de ani de la înfiinţarea înaltului for, Majestatea Sa Regele Mihai a primit însemnele de membru de onoare. "Vă mulţumesc pentru că, la aniversarea Academiei, se înfăptuieşte o reparaţie istorică, prin reluarea legăturii dintre Regalitate şi Academie. Refăcîndu-se legătura istorică, sper ca împreună să recîştigăm locul României şi în domeniul cultural", a declarat la primirea distincţiei Regele Mihai. (Ramona Drăghici)

×
Subiecte în articol: observator