Primele rezultate ale controalelor efectuate pentru depistarea eventualului dublu standard în privinţa calităţii alimentelor vândute în România vor fi prezentate pe 10 aprilie, a anunţat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea. Între timp, autorităţile ungare au arătat că produse celebre, precum Coca Cola şi Nutella, sunt mai proaste decât cele vândute în vestul Europei.
"Controalele au fost demarate mai demult şi ele vor continua şi în perioada următoare. Sunt grupe de lucru formate din specialişti de la ANSVSA (Autoritatea sanitară veterinară - n.r.), MADR şi ANPC (Protecţia Consumatorului - n.r.). Acestea controlează într-o independenţă totală vizavi de autorităţi, prelevează probe, fac analize, iar luni, 10 aprilie, va fi un prim răspuns pe această temă. Comisia constituită din specialiştii celor trei instituţii vor comunica opiniei publice ceea ce au găsit până acum", a declarat Daea. La începutul lunii martie, Slovacia şi Ungaria au susţinut că produsele alimentare vândute în Europa Centrală au o calitate inferioară comparativ cu produsele cu etichete similare comercializate în alte ţări şi au cerut, la un summit organizat pe 9 martie ca Uniunea Europeană să denunţe acest dublu standard.
Slovacia şi Ungaria au denunţat fenomenul creşterii diferenţei de calitate între produsele alimentare vândute sub acelaşi nume şi aceeaşi etichetă. Din cele 22 de produse testate, slovacii au constatat mari diferenţe de calitate în zece cazuri, respectiv produse lactate, băuturi, un produs pe bază de peşte, un condiment, un desert pe bază de ceai şi trei produse pe bază de carne.
Autorităţile de la Budapesta au criticat faptul că Nutella, băutura răcoritoare Coca Cola, ciocolata pudră Nesquick sau sosul de paste Knorr au o calitate inferioară în Ungaria comparativ cu Austria. Motivul este compoziţia produselor, ca urmare a utilizării unor ingrediente de calitate mai slabă şi mai ieftine, precum grăsimi vegetale în locul celor animale, a unor îndulcitori în locul zahărului, a aromelor şi coloranţilor în locul extractelor de fructe. Toate acestea pot afecta gustul şi culoarea produselor.
Românii au făcut un “colectiv de muncă”
În urma acestor informaţii, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat la finele lunii februarie că a fost constituit "un colectiv de muncă" format din reprezentaţi ai MADR, ANSVSA şi ai ANPC pentru depistarea eventualului dublu standard în privinţa calităţii alimentelor produse în vestul Europei. Tot în acea perioadă, preşedintele Federaţiei Romalimenta, Sorin Minea, susţinea că România este considerată o piaţă de mâna a doua, în care se cumpără produse ieftine, însă cel care trebuie să respingă alimentele slabe calitativ este consumatorul, deoarece producătorul oferă ceea ce cere piaţa.
Scandalul produselor fabricate de aceleaşi firme la o calitate mai mică pentru ţările din estul Europei decât în vest arată încă o dată că românii sunt văzuţi ca o ţară de mâna a doua