x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator S-a terminat cu armata la jandarmi

S-a terminat cu armata la jandarmi

09 Mar 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Incepand din 2006, Jandarmeria trece la stagiul militar pe baza de voluntariat. Fiecare judet urmeaza sa aiba inspectorat propriu in cadrul caruia vor fi structuri montane, navale de parasutisti si de scafandri.
EDUARD PASCU, ION ALEXANDRU

"ECONOMIE". Un jandarm angajat cheltuie de la buget cu 25% mai mult decat un militar in termen
Comandantul Jandarmeriei, general Costica Silion, a declarat ca, din acest an, se vor reduce efectivele de militari in termen - care in prezent se ridica la 12.000 de oameni la nivel national - , urmand ca institutia sa mai angajeze 2.000 de jandarmi profesionisti. Deocamdata nu a fost stabilita o cifra privind numarul necesar de voluntari pentru anul 2006. Costurile ar urma sa creasca, avand in vedere ca un militar in termen "valoreaza" trei sferturi din costurile pentru un militar profesionist.

In perioada imediat urmatoare, mai precis din data de 13 martie, cand intra in vigoare Legea 550/2004, jandarmii vor prelua paza instantelor judecatoresti, inclusiv in incinta salilor de judecata, urmand ca politistii sa se ocupe de protectia magistratilor. Deja a fost inceputa pregatirea personalului si se cauta modalitati pentru asigurarea suportului tehnic necesar masurilor antiteroriste si de prevenire a actiunilor violente cu arme albe sau de foc.

JANDARMERIA DELTEI. Totodata, comandanul Jandarmeriei a anuntat ca se lucreaza la un proiect privind Jandarmeria Deltei Dunarii. "Acesta va fi un sistem integrat prin care, in Delta Dunarii, sa realizam mentinerea permanenta a ordinii publice concomitent cu protectia fondului cinegetic, piscicol si ferestier, avand ca parteneri Politia Romana, Politia de Frontiera si pe Guvernatorul Deltei Dunarii", a spus comandantul Jandarmeriei.

CA LA POLITIE. De la mijlocul acestei luni, cand va intra in vigoare Legea 550/2004 privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane, Comandamentul National al Jandarmeriei devine Inspectorat General al Jandarmeriei, iar Comandamentele de Jandarmi Judetene devin Inspectorate de Jandarmi Judetene, asa cum este la Politie. In Bucuresti are competenta Directia Generala de Jandarmi a Municipiului Bucuresti.

Fiecare Inspectorat Judetean de Jandarmi va avea structuri montane, navale, de parasutisti si scafandri, pentru ca, prin aprobarea ministrului Administratiei si Internelor si la ordinul inspectorului general, unitatile si subunitatile de jandarmi pot actiona si in alte zone teritoriale decat cele de competenta.

MISIUNI
Conform Legii 550/2004, Jandarmeria asigura independent ordinea in spatiul public si-o restabileste cand acesta a fost tulburata. Mentine ordinea publica in statiunile montane, pe traseele turistice, pe litoral, in Delta Dunarii, statiunile balneare sau in orice alta zona de interes operativ iar la solicitarea IGPF asigura si restabileste ordinea publica in punctele de trecere a frontierei.

×
Subiecte în articol: observator jandarmi