x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Salariile din învăţământ îngheaţă, cotizaţiile pentru sindicate intră „în ilegalitate”, greva generală a fost eradicată în şcoli

Salariile din învăţământ îngheaţă, cotizaţiile pentru sindicate intră „în ilegalitate”, greva generală a fost eradicată în şcoli

de Cătălin Măcriş    |    Diana Scarlat    |    10 Noi 2011   •   21:00
Salariile din învăţământ îngheaţă, cotizaţiile pentru sindicate intră „în ilegalitate”, greva generală a fost eradicată în şcoli

Invatamantul preuniversitar merge din rau in mai rau: pretentiile Minis­te­rului Educatiei cresc, in timp ce sa­la­riile scad, greva generala 'a intrat in ile­g­alitate', iar sindicatelor li s-a bagat pum­nul in gura, taindu-li-se si coti­za­tii­le, printr-un sistem electronic ce 'omi­te' aplicatia pentru retinerea co­ti­zatiei. Profesorilor le mai ramane ca forma de protest doar greva spontana.

Membrii Colegiului National al Liderilor Federatiei Sindicatelor Li­be­re din Invatamant (FSLI) au parti­ci­pat miercuri la un protest spontan care a avut loc in fata Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Protestele vor continua, cu participarea tuturor federatiilor sin­dicale din Educatie, dupa noua serie de abuzuri a Ministerului Edu­ca­tiei, prin care salariile profesorilor sunt inghetate, iar unele retineri sala­ria­le, printre care si cea catre sindicate, au fost eliminate.

Un ordin comun al ministrilor Edu­catiei, Administratiei si Interne­lor si Finantelor Publice, publicat pe 1 noiembrie in Monitorul Oficial, care reglementeaza 'fluxurile financiare pentru cheltuielile de personal din invatamantul preuniversitar', a de­clansat furia si indignarea re­pre­zen­tantilor sindicatelor din Educatie. O data cu aplicarea acestui ordin si cu acor­darea salariilor pe luna oc­tom­brie, din statele de plata sunt eliminate rubricile in care erau stipulate plata catre sindicat, ratele la CAR si ca­tre banci. Ordinul in sine nu stipu­leaza, in scris, aceasta maura, insa noul program Edusal 1.12, platforma electronica prin intermediul ca­re­ia profesorii sunt obligati sa-si in­tocmeasca salariile, impune omiterea cotizatiei sindicale, prin excluderea din statul de plata. Daca cel care in­toc­meste centralizatoarele de plati in­troduce cotizatia catre sindicat, statul de plata nu este validat de Ins­pec­toratele Scolare Judetene.

Acest ordin incalca, spune Si­mion Hancescu, presedintele FSLI, Co­dul Fiscal, care prevede faptul ca su­mele reprezentand cotizatii catre sin­dicate fac parte din categoria chel­tu­ielilor deductibile in limita unui pro­cent din venitul brut realizat. Or­di­nul des­fiinteaza, de asemenea, pre­ve­derile articolului 57 din Codul Mun­cii si incalca art. 7 din Legea Dia­logului Social, potrivit careia ni­meni nu are dreptul sa limiteze si sa im­piedice organizatiile sociale sa-si ma­na­gerieze gestiunea si activitatea. Or­dinul mistrului Funeriu incalca, ast­fel, trei legi fundamentale pentru o tara care face parte din Uniunea Europeana.

'La aceasta ordonanta a ministrului Funeriu se adauga si decizia Parla­men­tului, prin care bugetul pentru In­vatamant va fi diminuat considera­bil, in conditiile in care avem salarii­le pe care le avem, iar oamenii sunt din ce in ce mai demotivati. S-a ajuns la limita minimei rezistente. Se mai adauga si noua aplicatie de salarizare, prin care oamenilor li se ia dreptul de a opta pentru anumitre retineri, pro­fesorii fiind nevoiti sa-si puna pan­tofii de atletism si sa alerge pe la ghi­see', spune si Constantin Ciosu, presedintele Federatiei Educatiei Nationale (FEN).

La data aparitiei acestui ordin in Monitorul Oficial, ministrul Edu­ca­tiei, Daniel Funeriu, a organizat o vi­deo­conferinta cu toti inspectorii sco­lari judeteni din tara, cu scopul de a transmite noile reguli prin care, in­ce­pand cu luna octombrie, statele de pl­a­ta pentru invatamantul preuniver­sitar se modifica. Reprezentantii SI­VECO – firma care a creat acest program – neaga orice legatura cu in­ten­tia ministrului Funeriu de a sista co­tizatia catre sindicate, precizand ca Edusal 1.12 permite colectarea pla­tii catre sindicate, dar profesorii sau secretarele care intocmesc statele de salarii nu stiu sa lucreze cu programul. Ei admit totusi ca platforma lor electronica este perfectibila.

Sefii trezoreriilor se rezuma la a afir­ma ca respecta legea – noua Ordonanta – si ca, atat timp cat aceasta este in vigoare, ei nu-si fac nici o pro­ble­ma. Singura exceptie este trezoreria Sectorului 3 al Capitalei, care, sesizand gravele incalcari ale Codului Fiscal din noul stat de plata, a re­fu­zat sa transmita banii catre scoli.

Forme de protest nu au ramas prea multe, iar ceea ce pot face acum angajatii din invatamant este mai mult formal. FSLI anunta ca va pi­che­ta Ministerul Educatiei zilnic, in­ce­pand cu 15 noiembrie 2011, intre orele 11:00 si 14:00. La proteste vor par­ticipa si membrii FSI Spiru Haret si ai Federatiei Educatiei Nationale (FEN). 'Greva generala a devenit, con­form noii legislatii, o notiune des­pre care vom citi numai in cartile de istorie, pentru ca Executivul ne-a luat dreptul la greva. Oamenilor le ra­ma­ne doar protestul spontan, pentru ca ori­cine are dreptul sa nu mai mun­ceas­ca daca nu este platit. Fara bani nu se munceste nicaieri in lume', spu­ne si Constantin Ciosu, presedintele FEN.

Sindicatele cer Guvernului Ro­ma­niei si Ministerului Educatiei, Cer­ce­tarii, Tineretului si Sportului sa isi re­vizuiasca atitudinea fata de politica salariala si sa nu inghete salariile an­gajatilor din sistemul public in 2012. 'Reamintim opiniei publice fap­tul ca in acest moment salariatii din Educatie au de recuperat de la sta­tul roman 33,4%, potrivit deciziilor obtinute in instanta. La acestea se mai adauga alte 12 procente, bani nerecuperati din taierea salariilor cu 25%, aplicata in luna iunie 2010. Su­bli­niem inca o data ca nerespectarea ho­tararilor judecatoresti irevocabile pri­vind plata unor drepturi salariale re­prezinta un abuz fara precedent si to­todata asistam la incalcarea drepturilor consfintite de Conventia Europeana a Drepturilor Omului. FSLI so­licita deblocarea posturilor din uni­tatile de invatamant, tinand cont de lip­sa acuta de personal', se arata intr-un comunicat de presa al FSLI. Fede­ratiile sindicale solicita, de asemenea, respectarea prevederilor Legii Edu­catiei Nationale, prin care Edu­ca­tia ar trebui sa primeasca 6% din PIB incepand cu 1 ianuarie 2012 si re­clama si lipsa de dialog social din partea institutiilor statului roman, 'prin care se doreste reducerea la ta­cere a sindicatelor', spun sindicalistii.

×
Subiecte în articol: observator