Reprezentanţii celor două comunităţi din Sâncrăieni (Harghita) au semnat, aseară, la primăria comunei, "protocolul pentru o convieţuire paşnică". Actul a fost întocmit în cadrul unei comisii de mediere care s-a întrunit săptămâna trecută, după un conflict izbucnit între cele două etnii.
Discuţiile de la Primăria Sâncrăieni au durat aproximativ patru ore, la ele participând reprezentanţii celor două comunităţi, în prezenţa primarului, a delegaţilor Prefecturii, ai Consiliului Judeţean, ai Poliţiei şi ai Jandarmeriei, informează Mediafax.
"Protocolul pentru o convieţuire paşnică" a fost redactat în unsprezece puncte, fiind citit în faţa zecilor de săteni adunaţi în faţa Primăriei şi apoi semnat.
Potrivit acestuia, ţiganii s-au obligat să intre în legalitate în ceea ce priveşte proprietatea, să-şi înregistreze caii şi să le pună microcipuri, cu menţiunea că proprietarii care nu deţin cel puţin 0,5 hectare de teren pentru fiecare animal trebuie să renunţe la cai. Luarea în evidenţă a cailor şi microciparea acestora se va face gratuit, de către medicul veterinar din comună, urmând ca după această operaţiune caii care nu sunt înregistraţi să fie confiscaţi.
Printre altele, ţiganii şi-au luat angajamentul în scris că vor păstra curăţenia în gospodării, că îşi vor amenaja WC-uri, că îşi vor înscrie copiii la şcoală şi că vor avea "un comportament civilizat".
Un alt punct se referă la încetarea imediată a furturilor.
"Vom respecta protocolul, l-am şi semnat şi mai vreau să fie pace, cum a fost şi până acum. Aici ne-am născut şi aici vrem să trăim. Vrem să trăim în înţelegere cu maghiarii şi să nu mai fie scandal. Eu zic că nu vor mai fi probleme pentru că acum am înţeles şi noi, nu vrem să facem rău, ci numai bine şi le mulţumim celor care au fost lângă noi", a declarat, după semnarea protocolului, bulibaşa ţiganilor din Sâncrăieni, Grancsa Istvan Janos.
Subprefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, a afirmat, la rândul său, că ţiganii şi-au asumat responsabilitatea să respecte protocolul şi că acesta nu este valabil doar pentru ei, ci pentru toţi locuitorii comunei.
El a precizat că aceia care nu vor respecta regulile stabilie de comun acord trebuie să se supună rigorilor legii, fără discriminare.
"Eu cred că vor respecta protocolul, pentru că în seara aceasta am reuşit să trezim spiritul de responsabilitate în comunitatea romă, ceea ce este foarte important. Dacă nu-l vor respecta, există legi în această ţară, care trebuie puse în aplicare de către organele competente", a declarat Adrian Jean Andrei. (V.A.)
Citește pe Antena3.ro