x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şapte biserici din Olt, monumente istorice, în pericol de prăbuşire

Şapte biserici din Olt, monumente istorice, în pericol de prăbuşire

29 Dec 2010   •   13:04
Şapte biserici din Olt, monumente istorice, în pericol de prăbuşire
144087-02biserica-fagetelu-550-413.jpgBisericile de lemn din localităţile Poboru şi Topana, ambele monumente istorice şi datând din prima parte a secolului XIX, au nevoie urgentă de restaurare, fiind în stare avansată de degradare.

Specialistul în monumente istorice din cadrul Direcţiei pentru Patrimoniu Cultural Olt, Gheorghe Iorga, a declarat, astăzi, că biserica de lemn din satul Cornăţelu (comuna Poboru) datând din 1812 şi biserica de lemn din satul Gojgărei (comuna Topana) ctitorită în 1818, precum şi alte cinci biserici monument istorice din judeţ se află în stare de colaps.

Celelalte biserici aflate în stare avansată de degradare sunt Biserica "Sf. Voievozi" din Hotărani (comuna Fărcaşele), biserica din Seaca (comuna Poboru), biserica din (Chilia) comuna Făgeţelu, biserica din comuna Sâmbureşti şi biserica din satul Schitul-Deleni, comuna Teslui.

Direcţia pentru Patrimoniul Cultural Olt şi Episcopia Slatinei şi Romanaţilor au elaborat documentaţii pentru restaurarea acestor biserici monument istoric, dar lucrările vor începe numai în măsura în care se vor primi fonduri de la ministerul de resort, informează Agerpres.

În judeţul Olt sunt 12 biserici de lemn aflate în categoria monumentelor istorice, majoritatea situate în sate din nordul judeţului Olt şi autorităţile judeţene lucrează la elaborarea unui proiect pentru dezvoltarea unui circuit turistic în nordul judeţului care să cuprindă bisericile de lemn din comunele Poboru, Cungrea, Leleasca, Oporelu şi Spineni.

Anul acesta a fost restaurată o biserică de lemn, cea din comuna Leleasca, datând din secolul XVIII, care a fost propusă pentru a intra în patrimoniul european sau UNESCO.


×