x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Senatul a adoptat noua formă a Legii ANI

Senatul a adoptat noua formă a Legii ANI

30 Iun 2010   •   00:00

Senatul a adoptat, miercuri, cu 115 voturi favorabile şi două abţineri, noua formă a Legii ANI, modificată de comisia juridică după cererea de reexaminare a preşedintelui.

Senatorii au dat un vot asupra raportului întocmit de Comisia juridică, cererea PDL de a se discuta pe articole fiind respinsă.

Senatorii PSD, PNL şi UDMR au solicitat ca votul la cererea de reexaminare a Legii ANI să se facă pe raportul comisiei juridice, în timp ce senatorii PDL şi ministrul Cătălin Predoiu au pledat pentru o dezbatere pe articole a raportului.

Comisiile de specialitate din Senat au respins, marţi, mai multe solicitări ale preşedintelui Traian Băsescu din cererea de reexaminare a Legii ANI, printre care reînfiinţarea unor comisii de cercetare a averilor prevăzute în Legea nr. 115/1996.

Membrii Comisiilor pentru Drepturile Omului şi Juridice au adoptat un raport de admitere la cererea preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a Legii ANI, acceptând unele solicitări, dar respingând majoritatea punctelor din scrisoarea şefului statului.

Astfel, a fost acceptat punctul de vedere al preşedintelui referitor la faptul că şi persoanele care candidează pentru funcţiile de preşedinte al României, deputat, senator, consilier judeţean, consilier local sau primar, dar şi de preşedinte de consiliul judeţean să-şi depună declaraţiile de avere, decizie luată cu unanimitate de voturi.

Un alt punct de vedere acceptat în comisii a fost eliminarea articolului 28 alineat (2) din legea trimisă spre promulgare, potrivit căruia "nu constituie infracţiune fapta persoanei care îşi modifică declaraţia de patrimoniu sau de interese care nu corespunde adevărului, dacă denunţă fapta mai înainte ca autoritatea să se fi sesizat pentru aceasta".

Senatorii din comisiile de specialitate au respins prelungirea termenului de un an până la trei ani pentru prescripţia verificărilor declaraţiei de avere, a datelor şi informaţiilor privind averea existentă, a modificărilor patrimoniale intervenite în perioada exercitării funcţiilor ori demnităţilor publice, precum şi efectuarea activităţii de analiză a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor.

De asemenea, un alt punct din cererea de reexaminare respins a fost reînfiinţarea comisiilor de cercetare a averilor prevăzute în Legea nr. 115/1996, punct la care preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă (PSD), a votat împotriva respingerii, similar cu senatorii PDL. Preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă (PSD), a susţinut că aceste comisii nu pot fi considerate drept neconstituţionale, iar senatorul PDL Iulian Urban a opinat că reintroducerea acestor comisii de cercetare "sunt esenţiale" pentru funcţionalitatea Legii ANI, în timp ce Ioan Chelaru (PSD) şi Gyorgy Frunda au susţinut că reînfiinţarea acestor comisii ar fi neconstituţională.

×
Subiecte în articol: observator