x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Senatul cheamă ANI la raport

Senatul cheamă ANI la raport

28 Apr 2014   •   21:01
Senatul cheamă ANI la raport
Sursa foto: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto

Opt senatori au cerut ieri conducerii Senatului dezbaterea în plen a raportului de activitate al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) pe anul 2013. Semnatarii cererii sunt Sorin Roşca Stănescu (independent, afiliat PNL), Cristiana Anghel (PC), Akos Mora (PNL), Valer Marian (independent afiliat PSD), Daniel Barbu (PNL), Petru Ehegartner (PNL), Nelu Tătaru (PNL) şi Sebastian Grapă (PNL). Potrivit vicepreşedintelui Senatului, Cristian Dumitrescu, raportul de activitate al ANI pe 2013 va fi discutat astăzi, în şedinţa Comisiei juridice. Demersul senatorilor se adaugă petiţiei iniţiate de Jurnalul Naţional şi intitulată “Abuzurile împotriva lui Mircea Diaconu trebuie pedepsite”, prin care aproape 7.500 de semnatari susţin demiterea preşedintelui ANI, Horia Georgescu. Conform Legii 144/2007, Consiliul Naţional de Integritate (CNI), aflat sub controlul parlamentar al Senatului României, propune acestui for legislativ numirea şi revocarea preşedintelui şi vicepreşedintelui ANI. CNI înaintează Senatului, anual şi ori de câte ori consideră necesar, un raport despre activitatea Agenţiei. De asemenea, Senatul poate dispune efectuarea unui raport anual de audit extern independent în baza căruia preşedintele şi vicepreşedintele ANI pot fi demişi pentru incapacitate managerială. CNI este condus de Cynthia Curt, cunoscută drept blonda lui Boc, căruia i-a fost consilieră la Palatul Victoria şi trimisă, pentru calităţi neetalate public, consul la Barcelona.

Aproape 7.500 de semnatari ai petiţiei Jurnalului Naţional

În petiţia Jurnalului Naţional, susţinută de aproape 7.500 de semnatari, şeful ANI este acuzat că a subjugat instituţia intereselor campaniei electorale ale familiei Băsescu Traian, care şi-a fixat ca obiectiv eliminarea lui Mircea Diaconu din cursa pentru alegerile europarlamentare. “Mai mult, Horia Georgescu a intimidat prin ameninţări explicite pe cei care semnau listele de susţinere a candidaturii lui Diaconu. În cursul proceselor de la Tribunal şi Curtea de Apel, Horia Georgescu a făcut presiuni atât asupra Biroului Electoral Central, cât şi a instanţelor, erijându-se prin declaraţii şi comunicate în judecător al cauzei. Prin aceste acţiuni notorii de împiedicare a cetăţenilor români de exercitare a drepturilor constiuţionale de a vota şi de a fi aleşi, Horia Georgescu a devenit incompatibil cu demnitatea publică pe care o exercită. În ultimii ani, Georgescu a transformat Agenţia Naţională de Integritate într-o instituţie de represiune împotriva adversarilor politici ai regimului Băsescu-Boc-Udrea. Etalând merite iluzorii în stârpirea corupţiei, falanga băsistă, stimulată de Monica Macovei, a pompat continuu în prestigiul ANI pentru a folosi selectiv prerogativele acesteia în lupta politică. Mai mult, Horia Georgescu, personaj cu neclarităţi în biografie şi în afacerile familiei, a respins sistematic calea dialogului, refuzând explicaţiile necesare dar ameninţând instituţii de presă şi deschizând numeroase procese împotriva ziariştilor”, se arată în petiţia iniţiată de Jurnalul Naţional, ce poate fi accesată la adresa www.petitieonline.org. De asemenea, Jurnalul Naţional a relatat cum Consiliul Naţional de Integritate a devenit “umbrelă” pentru giumbuşlucurile lui Horia Georgescu, prezentând câteva informaţii biografice care explică “intransigenţa” membrilor CNI, aflaţi într-o dulce frăţie cu ANI. Membrii CNI au băgat la secret un document al Comisiei de evaluare din cadrul Consiliului referitor la averea dobândită de Horia Georgescu, avere ce nu se regăseşte în câştigurile sale reale după cum au relatat Jurnalul Naţional şi Antena 3.

Protestul agresiv al CNI

Dezvăluirile noastre au inflamat CNI care a emis pe 17 aprilie un comunicat de presă foarte agresiv. “Consiliul Naţional de Integritate, în calitatea sa de garant al independenţei operaţionale a Agenţiei Naţionale de Integritate, condamnă ferm atacurile virulente fără precedent, practicate zilele acestea de postul de televiziune Antena 3 şi cotidianul Jurnalul Naţional, la adresa Agenţiei Naţionale de Integritate şi a Preşedintelui ANI, domnul Horia Georgescu. Prin lansarea în spaţiul public a unor informaţii false, tendenţioase şi speculative, se acreditează ideea că activitatea Agenţiei şi a managementului său este abuzivă. (…) Raportul anual de audit extern independent, analizat de Consiliul Naţional de Integritate în şedinţă publică, este singurul instrument prevăzut de lege, prin care se poate evalua activitatea Agenţiei şi a managementului acesteia.(...) Constatăm cu îngrijorare faptul că Agenţia Naţională de Integritate nu este nici prima şi nici singura instituţie din sfera justiţiei atacată mediatic de aceste organisme de presă”, s-a plâns CNI, în comunicatul postat pe site-ul ANI. În acest context, îi întrebăm pe membrii Consiliului, în frunte cu Cynthia Curt, când s-a întrunit CNI pentru a redacta şi aproba acest comunicat-protest la adresa Jurnalului Naţional şi a Antenei 3? Conform site-ului CNI, ultima şedinţă a fost convocată cu mult înaintea emiterii comunicatului. Vom reveni cu noi date despre activitatea defectuoasă a ANI şi CNI.

×