x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sindicaliştii au plecat furioşi de la Ministerul Muncii

Sindicaliştii au plecat furioşi de la Ministerul Muncii

de Diana Scarlat    |    04 Apr 2011   •   17:11

Întâlnirea între reoprezentanţii sindicatelor, patronatelor şi Guvernului, care a avut loc astazi  la Ministerul Muncii nu a schimbat nimic în privinţa Codului de dialog social. Sindicatele şi patronatele au fost invitate la discuţii pe un proiect pe care Guvernul l-a trimis deja la Consiliul Economic şi Social (CES).

Sindicaliştii s-au ridicat primii de la masa negocierilor şi au părăsit şedinţa, spunându-i ministrului Ioan Botiş că vor mai dezvate proiectul de lege doar dacă ministerul Muncii va retrage de la CES proiectul depus fără a consulta partenerii sociali.

“Nu am avut decât patru zile pentru a citi proiectul. Patronatele sunt privilegiate în afara faptului că vor avea drepturi asemenea partidelor politice, de clădiri, terenuri etc, iar structura de CES pe care vor să o facă este tocmai ca să avantajeze structuri de genul ACPR-ului şi să perpetueze preşedintele CES, care este un infractor de drept comun în structura respectivă, pentru că CES-ul în alege, dar revocarea se face numai de către Parlamentul României”, a declarat Bogdan Hossu, liderul CNS “Cartel Alfa”, precizând că se vor întoarce la dezbateri numai dacă va fi luată în discuţie varianta de Cod elaborată de sindicate şi patronate, nu varianta Guvernului, deja impusă forţat şi cu o grabă nejustificată, ca şi celelalte legi adoptate în ultimul timp.

De aceeaşi părere este şi Adrian Izvoranu, directorul general al Confederaţiei Patronale a Industriei, Serviciilor şi Comerţului din România (CPISC), care consideră acţiunile Guvernului “un comportament pueril, iresponsabil şi ilegal”, care încalcă principiile europene, pentru că numai la noi este întrerupt dialogul social, în timp ce în toate celelalte ţări civilizate, guvernele fac eforturi pentru intensificarea dialogului social, pentru a depăşi mai uşor criza economică. De partea Guvernului este, ca şI până acum, Dan Matei Agathon, purtător de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, care a declarat că trimiterea la CES a proiectului de lege nu împiedică dialogul social.

Sindicaliştii sunt convinşi că Executivul va trece şi de această dată peste dezbaterile cu partenerii sociali şi îşi va asuma răspunderea şi pe această lege, încălcând oricee regul a dialogului. De altfel, liderii coaliţiei de guvernare au luat deja în calcul această posibilitate, iar ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat astăzi, la finalul discuţiilor cu partenerii sociali, că doreşte să finalizeze proiectul Codului de Dialog Social până la sfârşitul acestei săptămâni, subliniind că este posibil ca şi acestă lege să fie adoptată prin asumarea răspunderii. “Angajarea răspunderii ar fi o variantă bună, pentru că acestă lege completează Codul Muncii şi reglementările de pe piaţa muncii”, a declarat Botiş.

Potrivit proiectului legii dialogului social, supus dezbaterii publice de Ministerul Muncii, Guvernul ar urma să se retragă din Consiliul Economic şi Social, însă tot Executivul ar urma să desemneze reprezentanţi ai societăţii civile în CES. Sindicatele vor fi recunoscute ca reprezentative, dacă vor avea ca membri cel puţin jumătate plus unu din numărul salariaţilor unităţii respective.

×