x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ŞPAGĂ LA BACALAUREAT: Adjunctul şefului Inspectoratului Şcolar Arad, reţinut de procurori

ŞPAGĂ LA BACALAUREAT: Adjunctul şefului Inspectoratului Şcolar Arad, reţinut de procurori

30 Iun 2014   •   08:55
ŞPAGĂ LA BACALAUREAT: Adjunctul şefului Inspectoratului Şcolar Arad, reţinut de procurori
UPDATE 10:39 - Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, l-a destituit pe Mihai Spânu din funcţia de inspector şcolar general adjunct al judeţului Arad, în urma suspiciunilor de trafic de influenţă ridicate de procurori, anunţă un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei .

'Eliberarea din funcţie a celorlalte două persoane suspectate că ar fi implicate în acest caz, respectiv un inspector şcolar şi o profesoară, revine în competenţa Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad şi a unităţii de învăţământ, unde acestea sunt angajate', se arată în comunicat.
....................................................

Unul dintre inspectorii generali adjuncţi din cadrul Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Arad, Marian Spânu, a fost reţinut luni pentru 24 de ore de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Alături de Spânu, au mai fost audiate până târziu în noaptea de duminică spre luni două femei, una dintre ele inspector şcolar responsabil cu dezvoltarea resurselor umane, iar cealaltă profesoară la un liceu arădean. Potrivit primelor informaţii, cei trei sunt acuzaţi de luare de mită pentru a-i ajuta pe unii dintre elevi să promoveze examenul de bacalaureat din acest an.

Surse din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, citate de Agerpres, arată că procurorii au percheziţionat şi locuinţele celor trei suspecţi în căutare de dovezi. Potrivit surselor, în locuinţa unde inspectorul şcolar adjunct Marian Spânu ţinea meditaţii particulare ar fi fost găsiţi circa zece de mii de euro, precum şi liste cu numele elevilor care urmau să fie 'ajutaţi' să treacă bacalaureatul.

Primind informaţii privind existenţa unor tentative de fraudare a examenului de bacalaureat, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au monitorizat activităţile de colectare a banilor de la părinţi de către cei trei inspectori şi profesori. Pentru a reuşi să dovedească faptele acestora, investigatori sub acoperire au fost infiltraţi în sistem, jucând 'rolul' unor părinţi care doreau să se asigure că nu vor fi probleme la bacalaureat pentru copiii lor. Conform unor informaţii, tarifele începeau de la 300 de euro pentru nota 6 şi creşteau cu câte 50-100 euro pentru fiecare notă în plus.

Inspectorul general adjunct a fost reţinut pentru 24 de ore, procurorii urmând să solicite instanţei de judecată arestarea sa preventivă. În schimb, cele două profesoare au fost eliberate după mai multe ore de audieri.

Profesor Mariana Tocaciu, purtător de cuvânt al ISJ Arad, a declarat că dincolo de cele întâmplate, examenul de bacalaureat la nivelul judeţului se va desfăşura normal. De asemenea, ea a precizat că nici inspectorul şcolar general adjunct şi nici doamna inspector şcolar nu aveau vreo implicare în examenul de bacalaureat, având alte sarcini de serviciu.

×