x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Speologul rănit în Peştera Şura Mare a fost salvat

Speologul rănit în Peştera Şura Mare a fost salvat

09 Ian 2011   •   12:49

Un speolog rănit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-o peşteră din judeţul Hunedoara, a fost scos la suprafaţă după o operaţiune de salvare care a durat circa 12 ore, zona fiind una cu un nivel ridicat de dificultate.

Potrivit coordonatorului echipei de salvamontişti din Parâng, Dumitru Bârlida, speologul a căzut şi şi-a rupt o mână şi un picior.

Doi dintre colegii cercetătorului rănit au solicitat sprijinul echipelor de salvare pentru a putea să-l aducă la suprafaţă pe rănit, în timp ce ceilalţi au rămas alături de el.

Speologul aflat alături de colegii săi într-o expediţie de explorare şi monitorizare a unei colonii de lilieci din peştera Şura Mare din judeţul Hunedoara a fost scos de salvatorii speologi după o acţiune ce a durat circa 12 ore.

"Operaţiunea de salvare a fost extrem de dificilă din cauza condiţiilor vitrege care se află în peşterile active, Peştera Şura Mare fiind o peşteră activă de clasa V", a declarat Eduard Zaiu, salvaspeolog în cadrul formaţiunii Salvaspeo Hunedoara, citat de Mediafax.

Potrivit sursei citate, dificultatea peşterilor începe de la peşteri uşoare, de nivel 1 până la nivele înalte, iar peşteră activă înseamnă că în interiorul peşterii curge un râu subteran.

Tocmai râul subteran a fost cel care a pus probleme salvatorilor, pentru că adâncimea acestuia depăşea, în anumite locuri, peste înălţimea unui salvator.

"În unele locuri nivelul apei poate să depăşească înălţimea unei persoane, iar acţiunea de salvare a presupus şi traversarea acestor zone. L-am găsit (n.r.-pe speologul rănit) în stare foarte bună, atâta că a avut o problemă la un picior şi la mână. Nu era îngheţat”, a mai declarat Edurad Zaiu.

Salvaspeologul din Valea Jiului spune că până la sosirea echipelor de salvare, colegii speologului au intervenit şi ei pentru a-l ajuta pe acesta.

"L-au stabilizat, l-au ţinut într-un loc cald până a intrat prima echipă de salvare. Nu au fost speologi amatori”, a spus salvatorul.

Operaţiunea de salvare a durat mai multe ore. Alarma a fost dată în jurul orei 24:00 a nopţii de sâmbătă spre duminică, iar echipa de salvaspeologi a intrat în peşteră la ora 03:00, victima fiind scoasă din peşteră duminică în jurul orei 10.00.

Echipele care au intervenit pentru salvarea rănitului au acţionat simultan, o parte transportând rănitul spre ieşire, în timp ce altă echipă a intrat să preia rănitul, traseul fiind lung (peste 1 kilometru) şi foarte dificil.

Speologul accidentat a fost transportat la Spitalul de Urgenţă din Petroşani unde i se fac investigaţii amănunţite pentru a se stabili starea acestuia.

×