x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

10 Apr 2009   •   00:00

10 aprilie 2009



MĂCEL LA TIMIŞ
Zeci de căprioare gestante, iepuri, vulpi şi bursuci au fost găsiţi morţi în ultimele zile pe câmpurile din zona localităţii timişene Checea. Măcelul a fost provocat, se pare, de faptul că animalele au mâncat substanţe otrăvitoare aruncate de o societate comercială pe terenurile agricole pentru a salva culturile.

CAZUL CIOROGÂRLA

Cinci din cei 17 militari eliberaţi din funcţie în urma furtului de arme de la Ciorogârla au fost trecuţi în rezervă şi scoşi din armată. De asemenea, alţi trei au fost încadraţi în funcţii inferioare fără prerogative de comandă. Potrivit MApN, cinci dintre cei 17 au solicitat trecerea în rezervă, deciziile în acest sens fiind aprobate.

DUNĂREA, ÎN CREŞTERE

Nivelul apelor Dunării, în zona Turnu Măgurele, era ieri de 507 cm, cu 7 cm peste cota de atenţie. Debitul înregistrat aici este de 10.300 m/s. La Zimnicea, măsurătorile indicau un debit de 10.100 m/s şi o cotă de 543 cm, cu 14 cm mai mult decât miercuri şi cu 13 cm peste cota de atenţie. Autorităţile monitorizează datele şi informaţiile furnizate de Sistemul Judeţean de Gospodărire a Apelor, ANIF şi Inspectoratul Poliţiei de Frontieră.

TELECOM/LICENŢA 3G

Decizia ANCOM care obligă operatorii Orange şi Vodafone să furnizeze clienţilor informaţii legate de tarifele şi serviciile prestate, a fost contestată în instanţă. Declaraţia a fost făcută ieri de Cătălin Marinescu, noul preşedinte al ANCOM. El a mai spus că va discuta cu operatorii de telefonie mobilă extinderea ariei de furnizare şi reorganizarea modului de folosire a spectrului în scopul acordării a cel puţin unei noi licenţe 3G, cu compensaţiile corespunzătoare.

SĂRĂCIE DE PAŞTI
Cei 280 de beneficiari ai cantinei sociale din Slatina îşi vor petrece Sărbătorile de Paşti fără să aibă ce pune pe masă. Ei trebuie să aştepte până la finele lui mai pentru a primi alimentele de la Primărie, întrucât a expirat contractul de furnizare a produselor alimentare.

MASCAŢII ŞI LEGEA
PC va depune în zilele următoare la Parlament un proiect de lege pentru asigurarea ordinii de drept şi a libertăţilor cetăţeneşti. Acesta va prevede că forţele poliţieneşti de intervenţie rapidă (mascaţii) vor fi utilizate doar cu aprobarea judecătorului sau a procurorului. Molestarea sau intimidarea reprezentanţilor presei, atunci când aceştia îşi exercită profesia, sunt asimilate infracţiunii de ultraj, conform aceluiaşi proiect. (D.P.)

NICI O UNIVERSITATE ÎN TOP 500 MONDIAL
România nu are nici o universitate în Top 500 mondial, întocmit de Quacquarelli Symonds Ltd. (QS) pentru anul 2008. Universitatea din Bucureşti figurează abia în secţiunea 500+ a acestui clasament.  Potrivit QS, pe primele locuri se află universităţile americane Harvard şi Yale, urmate de cele britanice Cambridge şi Oxford. Locul al cincilea este ocupat tot de o universitate americană ­ California Institute of Technology (Caltech). De altfel, Top 100 este dominat de America de Nord cu 42 de universităţi, însă şi Europa şi zona Asia Pacific sunt bine reprezentate cu 36, respectiv 22 de universităţi. România are o singură reprezentantă, Universitatea din Bucureşti, în secţiunea 500+. Spre deosebire de ţara noastră, Cehia are două universităţi în Top 500, Polonia trei, iar Slovenia şi Ungaria câte una. (E.M.)

BANCA MONDIALĂ

Primarul general, Sorin Oprescu, a declarat ieri că a primit o adresă de la Banca Mondială în care se cerea oprirea lucrărilor de infrastructură şi reabilitare rutieră din apropierea cartierului rezidenţial Băneasa. Motivul: scandalul legat de modul de dobândire a terenului. În zonă mai trebuie realizaţi 5 kilometri de ţevi pentru "închiderea inelului de apă".

FORD
Ford a cumpărat ieri de la SIF Oltenia un pachet de 22,85% din titlurile Automobile Craiova pentru 75,2 milioane de lei. SIF-ul şi-a lichidat participaţia prin două transferuri speciale, realizate la 17 lei pe actiune, respectiv 17,5 lei. Acestea sunt foarte apropiate de sumele încasate de stat la vânzarea pachetului majoritar, care au fost de 4,16 euro pe titlu. Ford a mai cumpărat de la acţionarii minoritari încă 0,37% din acţiuni. (D.I.)


×
Subiecte în articol: observator