x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

11 Apr 2009   •   00:00
Ştiri pe scurt

11 aprilie 2009



VIVAT ACADEMIA
Academicianul Răzvan Theodorescu este invitatul emisiunii VIVAT ACADEMIA, ce se va difuza în această după-amiază, începând cu ora 15:00 pe Antena 2. În dialogul cu realizatorul emisiunii, Dan Constantin, academicianul vorbeşte despre eliminarea din facultate, despre perioada de trei ani în care a lucrat ca fierar betonist şi avea plete blonde, dar şi de revenirea în cercetare la Institutul de Istoria Artei. Un alt subiect abordat a fost acela legat de protestul pe care l-a iniţiat începând din 1977 faţă de distrugerea vestigiilor istorice, de nemulţumirea faţă de continuarea "atentatelor la patrimoniul culturii naţionale".     

VASLUI
Un vasluian, condamnat la închisoare, a sărit cu toporul la poliţiştii care veniseră să-l ridice cu mandat. Când i-a văzut la poartă pe oamenii legii, printre care se numărau şi forţe de la DPIR, Nicuşor Mâcnea a pus mâna pe topor, sperând să scape de puşcărie. Mascaţii l-au imobilizat imediat, vasluianul fiind acum cercetat penal pentru ultraj. Condamnarea pentru care era ridicat de poliţişti era tot ameninţare şi ultraj contra bunelor moravuri după ce sărise cu toporul la o vecină. (Ana Ionaşcu)

GREVĂ LA METROU
Sindicaliştii anunţă grevă după Paşti. Angajaţii care se ocupă cu reparaţiile şi întreţinerea garniturilor de metrou au anunţat ieri că vor organiza un miting miercurea viitoare, iar după Paşti vor declanşa greva. Sindicatul cere majorări salariale de 23%. Firma Alstom Transport, care realizează mentenanţa metroului bucureştean, le-a oferit o majorare de 13% şi încă 7 procente, variabil, impunând anumite condiţii pe care sindicaliştii de la metrou le consideră imposibil de îndeplinit.

PLOIEŞTI
Angajaţii Primăriei Ploieşti vor primi "ajutoare băneşti" de Paşti în valoare de 12 miliarde de lei vechi. Primele de sărbători au fost negociate prin contractul colectiv de muncă. Iepuraşul va scoate din vistieria bugetului local 300.000 de euro, bani care vor ajunge sub formă de prime la funcţionarii publici din administraţia ploieşteană. Cea mai mică primă este de 6-7 milioane, iar cea mai mare, de 21 de milioane de lei vechi. În cadrul Primăriei sunt angajate aproximativ 1.200 de persoane. (Laura Calciu)

WWW.FOCSANI.INFO

Primăria Focşani a instalat un nou serviciu electronic pentru locuitorii oraşului. Graţie acestuia, focşănenii îşi pot vizualiza rolul fiscal propriu, adică taxele şi impozitele locale, termene de plată, majorări etc. Tot ce trebuie să facă cetăţenii care doresc să îşi vadă de acasă facturile fără să se mai deplaseze de fiecare dată până la Primărie este să meargă o dată la Centrul de Comunicare al Primăriei, de unde să solicite un nume de utilizator şi o parolă. Site-ul pe care pot fi găsite informaţiile este www.focsani.info. (Dana Lepădat)

TÂRGURI DE FLORII
Astăzi şi mâine sunteţi invitaţi la două Târguri de Florii. Haideţi să nu ne uităm tradiţiile! Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" organizează "Floriile cu bucurie". În incinta muzeului, cu începere de la ora 11:00, sunteţi poftiţi la recitaluri, lansări de carte şi multă distracţie. Muzeul Ţăranului organizează "Târgul de Florii", la ARK-Bursa Mărfurilor, lângă Piaţa de Flori Coşbuc. Bucate alese şi oameni cu sufletul în sărbătoare vă aşteaptă de la ora 10:00 şi până la 17:00. (C. Anghel)

TRAGERE SPECIALĂ 6/49
Mâine va avea loc Tragerea Specială Loto 6/49 a Floriilor. Pentru această tragere, Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri al categoriei I cu suma de 100.000 lei. În prezent, la categoria I se înregistrează un report de peste 28,5 milioane de lei, astfel că pentru mâine este estimat la această categorie un fond de câştiguri de peste 7,4 milioane de euro.
 
CAZUL GORBUNOV

Doi poliţişti care au efectuat cercetări în cazul Gorbunov au primit mustrare scrisă - cea mai uşoară sancţiune în astfel de situaţii. Pe numele celor doi, Consiliul de Disciplină întrunit la IGPR a început cercetarea prealabilă în ceea ce priveşte modul în care au gestionat cazul Serghei Gorbunov. Şeful Poliţiei municipiului Braşov, Ioan Dorel David, nu a putut fi încă cercetat, fiind în concediu de mai bine de o lună. (Libiu Mateescu)

CADOURI LA DALLES
Jurnalul Naţional vă aşteaptă cu produsele sale la cea de a III-a ediţie a Târgului Cadourilor de Paşti. Evenimentul este organizat de X PO NOI, membră RTC, în perioada 10-18 aprilie la Sala DALLES. În fiecare zi, în intervalul 10:00-20:00, meşterii populari, reuniţi cu sprijinul Muzeului Ţăranului Român, vă aşteaptă cu demonstraţii autentice de artă, împărtăşind magia încondeierii ouălor, tehnica picturii pe ceramică şi meşteşugirea podoabelor.

BAZAC, LA PROCES
Ministrul Sănătăţii, Ioan Bazac, şi soţia acestuia, Camelia, sunt citaţi pentru a fi audiaţi într-un proces în Italia. În procesul care este pe rolul Tribunalului Cantu, compania Ferrari cere daune morale unei firme de mobilier cercetată pentru insolvenţă frauduloasă, potrivit Corriere di Como. Forza Rossa, firma care a adus brandul Ferrari în România, a fost deţinută de Ion Bazac, cu 47,5% din acţiuni, de Camelia Bazac, cu 5% din titluri, şi de Central European Finance (Cefin) din Luxemburg, care are 47,5% din acţiuni. După ce a devenit ministru al Sănătăţii, Bazac şi-a dat demisia din funcţia avută la Forza Rossa.

SALVAŢI COPACII!
Jurnalul Naţional şi organizaţia de mediu Agent Green vă cheamă mâine dimineaţă la curăţat copacii. Prima zi a campaniei se va desfăşura pe străzile Sectorului 1. Voluntari, poliţişti comunitari, politicieni, vedete şi jurnalişti vă încurajează să vă alăturaţi celor care vor să elibereze copacii de semne, de afişe electorale, de lanţuri, de piroane şi de alte materiale pe care unii "binevoitori" le-au înfipt sau agăţat de trunchiuri. Voluntarii vor strânge materialele montate ilegal şi le vor duce la containerele pentru colectarea separată a deşeurilor. (Anca Aldea)

PAŞCANI
Urmaşii familiei Brătianu au cerut municipalităţii 520.000 euro pentru achiziţionarea Palatului Cantacuzino şi a domeniului aferent, de 6.600 de metri pătraţi. Imobilul a fost retrocedat surorilor Maria şi Elena Brătianu în 2005. Primarul din Paşcani a recunoscut că municipalitatea nu poate acoperi suma solicitată, motiv pentru care va face demersuri la Guvern.


×
Subiecte în articol: observator