x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

06 Mai 2009   •   00:00

6 mai 2009



STĂNCULESCU - CHIŢAC
Victor Athanasie Stănculescu ar putea afla la 12 mai dacă va fi eliberat. Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti va decide peste o săptămână dacă va admite întreruperea executării pedepsei pe motive medicale. Avocaţii fostului general au susţinut că raportul de expertiză medico-legală depus la dosar nu a fost semnat de toţi membrii comisiei speciale şi că interpretările şi diagnosticul din raport sunt contrazise de concluzia documentului. Victor Stănculescu şi Mihai Chiţac au cerut eliberarea, pe motive medicale, din penitenciar, după ce au fost condamnaţi definitiv la 15 ani de închisoare.

DOSAR SPIONAJ
Procurorii DIICOT au dispus, în continuarea cercetărilor efectuate în cauza privind pe Floricel Achim Zikolov Peter Marinov, începerea urmăririi penale faţă de şase ofiţeri din Divizia I Infanterie "Dacica". Petrişor Fragoş, Baba Mihai Ovidiu, Mihai Fercheluc, Costică Lupu, Adrian Mândroiu şi Costel Munteanu sunt învinuiţi pentru neglijenţă în păstrarea secretului de stat. Cei şase sunt acuzaţi de încălcarea din culpă, prin nerespectarea îndatoririlor de serviciu, a reglementărilor legale în materia protecţiei informaţiilor clasificate în cazul de spionaj din Armată.

SEMINAR
Cotidianul Nine O'Clock, în colaborare cu Ministerul Economiei, organizează mâine la Hotelul Intercontinental Bucureşti, masa rotundă cu tema: "Energia eoliană - cale sigură către independenţa energetică a României". După cuvântul de deschidere al ministrului Adriean Videanu, principalele companii interesate în domeniu îşi vor prezenta proiectele proprii de investiţii. Concluziile vor fi trase de secretarul de stat, Tudor Şerban.

ŞOMAJ LA GALAŢI
Administraţia ArcelorMittal Galaţi a anunţat ieri, sindicatele, că de săptămâna viitoare va începe perioada de şomaj tehnic. Patronatul a anunţat sindicatele că toţi cei peste 11.500 de muncitori vor fi trimişi acasă prin rotaţie, timp de zece zile, după un grafic stabilit de conducerea unităţii. Pentru salariaţii TESA s-a găsit o altă soluţie: ei vor lucra patru zile pe săptămână timp de zece săptămâni. Salariaţii vor primi 85% din salariu. Tot ieri s-a făcut publică şi oferta de plecări voluntare pentru cei 1.200 de angajaţi ai uzinei cocso-chimice.

RADARELE, SUSPENDATE
Autorităţile au decis suspendarea radarelor fixe din ţară, începând cu 24 aprilie. Măsura survine sesizărilor făcute la Parchet de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) privind procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie publică. Potrivit unor surse oficiale, suspendarea este dispusă pentru perioada cât va dura ancheta.

POLIGRAF-PETRILA
Trei dintre angajaţii de la lămpăria minei Petrila au refuzat testul poligraf la care fuseseră programaţi luni şi ieri. Cei trei, suspectaţi în cazul dispariţiei aparatului multigaz scos din subteran după exploziile din noiembrie 2008, au invocat motive personale. Angajaţii susţin că au anunţat din vreme pe ofiţerul de la Poliţia Petrila care trebuia să îi însoţească la Craiova astfel încât să poată fi contramandată programarea. În urma refuzului, poliţiştii de la Petrila şi psihologul de la Craiova (unde ar fi trebuit să se desfăşoare testul) vor încheia un proces-verbal de neprezentare a celor trei la test, situaţie care poate fi asimilată cu o rezoluţie de netrecere a testului.

CODUL PENAL, LA FINAL

Subcomisia parlamentară de dezbatere a Codului Penal a informat ieri Birourile Permanente că dezbaterea pe acest proiect a fost finalizată şi va fi întocmit raportul. În schimb subcomisia pentru Cod Civil a solicitat prelungirea cu o lună a termenului de depunere a raportului. Birourile Permanente vor decide săptămâna viitoare procedura legală parlamentară pentru dezbaterea Codului Civil. Termenul până la care cele două coduri, penal şi civil, trebuiau adoptate, este 15 mai. (A Nine)

BUCUREŞTI

Circulaţia din zona Calea Giuleşti - Calea Plevnei - Şoseaua Orhideelor va fi deviată, din 9 mai. Conform reprezentanţilor Primăriei Capitalei, restricţia va fi valabilă şase luni, în vederea execuţiei rampelor de acces pe Pasajul suprateran Basarab.

CLUBUL FRANCEZ
Contractul de asociere în participaţiune dintre Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti şi SC Mamaia SA privind administrarea Clubului Francez a expirat. Din acest motiv, Clubul Francez este momentan închis. La sfârşitul acestei săptămâni, A.L.P.A.B. va da anunţ pentru depunerea scrisorilor de intenţie. Se va aştepta timp de 15 zile depunerea ofertelor. Contractul cu SC Mamaia SA a fost semnat în 2005, pe vremea când la şefia parcurilor se afla Virgil Cârstea. Acesta a expirat la 31.12.2008, dar a fost prelungit prin acte adiţionale până la data de 30.04.2009. (M.A.C)
 
TURISM ÎN CAPITALĂ
Străinii care vor vizita Capitala în această vară vor avea posibilitatea să vadă şi obiectivele turistice ale Bucureştiului. O linie RATB va funcţiona pe traseul Piaţa Presei Libere - Mănăstirea Caşin - Calea Victoriei - Biserica Creţulescu - Piaţa Kogălniceanu - Opera Română - Palatul Cotroceni - Palatul Parlamentului - Patriarhie - Piaţa Universităţii - Foişorul de Foc - Piaţa Romană - Piaţa Victoriei - Piaţa Charles de Gaulle - Arcul de Triumf - Muzeul Satului. Un abonament pe o zi va fi de 25 de RON.

 CREANŢE PROIECT

Un oficiu pentru recuperarea creanţelor va fi înfiinţat în cadrul Poliţiei Române. Pentru acest serviciu, care se va ocupa de urmărirea şi identificarea bunurilor provenite din infracţiuni, sunt prevăzute opt funcţii, posturile urmând să fie suplimentate la rectificarea bugetară. Înfiinţarea Oficiului Naţional pentru Recuperarea Creanţelor este prevăzută într-un proiect de hotărâre elaborat de MAI.


×
Subiecte în articol: observator