x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

07 Mai 2009   •   00:00

7 mai 2009



LEGE SPECIALĂ
Victor Ponta a propus ieri ca reglementarea insultei şi calomniei să fie făcută într-o lege specială. Ponta, preşedinte al comisiei speciale care analizează Codul penal, vrea ca proiectul Codului să nu fie stricat "pentru două infracţiuni ce ar aduce multe controverse". El a mai spus că are mandat din partea PSD să propună în coaliţie ca proiectul să fie însuşit ca iniţiativă legislativă de parlamentarii care au lucrat la el şi dezbătut în procedură de urgenţă. (Dana Piciu)

BĂILE OLĂNEŞTI
Circa 300 de persoane au protestat ieri în staţiunea Băile Olăneşti, nemulţumite că accesul la izvoarele minerale a fost restricţionat. Protestatarii (localnici şi turişti) au cerut accesul liber la aceste izvoare, deci şi anularea Hotărârii de Guvern prin care, în 2001, au fost concesionate, de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale cele 22 de izvoare şi şapte foraje, firma SC Rivirea Olăneşti SA preluând administrarea acestora. În urmă cu două săptămâni, SC Riviera SA a decis să restricţioneze accesul la izvoare, turiştii fiind obligaţi să prezinte adeverinţe medicale. În caz contrar, erau obligaţi să plătească o revedenţă igienică de 6,8 lei.

CAZUL BECALI
Un alt bărbat dat în urmărire în cazul furtului maşinii lui Becali s-a predat ieri poliţiştilor. Constantin David Stan, de 22 de ani din Piteşti, a fost dat în urmărire joia trecută, la solicitarea Poliţiei Capitalei, întrucât se sustrăgea arestării. În acelaşi dosar, mai sunt cercetaţi Ilie Alexandru, zis Sandu Geamănu, Paul Mihalache şi Tinel Nicolae.

SARMALE/ZIUA EUROPEI
Peste 30.000 de sarmale vor fi împărţite bucureştenilor de angajaţii Primăriei Sectorului 2, de Ziua Europei. Evenimentul va fi organizat în faţa sediului Primăriei, în zona Obor. La degustarea bunătăţilor tradiţionale sunt aşteptaţi veterani de război, cadre militare în retragere şi în rezervă, peste o mie liceeni. (M.A.C)

CENTURA DE VEST
Restricţii de circulaţie au fost impuse din nou începând de ieri pe Centura de Vest a Ploieştiului. Măsura a fost luată pentru ca muncitorii să poată lucra la reabilitarea şi lărgirea şoselei la patru benzi. Timp de 30 de zile, cât se preconizează că vor dura lucrările, circulaţia se va desfăşura alternativ în ambele sensuri. Pentru evitarea aglomeraţiei, lucrările vor fi sistate la fiecare sfârşit de săptămână. Şoferii vor întâmpina ceva probleme, tot pe DN 1, şi la Azuga, unde şi aici se desfăşoară lucrări de reabilitare a părţii carosabile. (Laura Calciu)

BISERICI DE LEMN
Astăzi, Teatrul 74 din Târgu-Mureş găzduieşte premiera filmului documentar "Poveşti din Transilvania" - despre viaţa mitropolitului Ardealului din secolul al XVII-lea, Sava Brancovici. Este un film care îşi propune să atragă atenţia asupra unei părţi importante din patrimoniul cultural naţional care până acum a fost ignorată sistematic - bisericile de lemn. Filmul este primul dintr-un şir de documentare despre legendele româneşti. (Raluca Creţ)

TÂNĂR ROMÂN SUSPECT DE GRIPĂ PORCINĂ
Un tânăr întors recent din Italia a fost internat aseară în Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti cu suspiciune de gripă porcină. Tânărul de 21 de ani prezenta simptome de gripă sezonieră, dar pentru că s-a întors de mai puţin de o săptămână dintr-o ţară în care s-au semnalat cazuri de gripă porcină, autorităţile au luat decizia de a aplica procedura de carantină. Medicii i-au recoltat probe de sânge şi le-au trimis la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, iar în prezent este internat în izolatorul spitalului din Ploieşti, o încăpere separată de restul saloanelor. (Mediafax)

BANI PENTRU ROMĂNIA
Comisia Europeană a confirmat în scris acordul de împrumut pentru România, în valoare de cinci miliarde euro, a anunţat, ieri, premierul Emil Boc. Banii vor fi acordaţi, în tranşe, Ministerului Finanţelor pentru finanţarea deficitului bugetar. Prima tranşă, de 1,5 miliarde euro, va veni la începutul lui iulie. Cele cinci miliarde de euro fac parte din pachetul de finanţare externă de 19,95 miliarde de euro convenit cu FMI, UE, Banca Mondială şi BERD.

SCANDAL MALL PLAZA
Trei poliţişti de la SPIR sunt cercetaţi prealabil în cazul scandalului de la Plaza Mall, din luna februarie, Ministerul Administraţiei şi Internelor trimiţând ieri Parchetului Curţii de Apel Bucureşti raportul Corpului de control al instituţiei în acest caz. Concluziile verificării interne a Corpului de control evidenţiază existenţa unor abateri disciplinare care ţin de încălcarea procedurilor de acţiune şi a prevederilor Codului de etică şi deontologie al poliţistului. Tot ieri, la Poliţia Capitalei au fost audiaţi 54 de agenţi de pază BGS implicaţi în acelaşi scandal.

×
Subiecte în articol: observator