x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

28 Mai 2009   •   00:00

28 mai 2009

VOT MONITORIZAT
Guvernul a decis ieri că la euroalegerile de la 7 iunie românii vor putea vota la orice secţie de votare, dar, pentru a evita turismul electoral, va fi verificată identitatea celor care vor vota pe liste suplimentare. Premierul Emil Boc a explicat că Autoritatea Electorală Permanentă va verifica listele electorale printr-un soft specializat, astfel încât persoanele care votează în două secţii de votare să fie identificate. Sancţiunea pentru această infracţiune este pedeapsa cu închisoarea.

ANTI-SECETĂ
Cu seceta la uşă, Guvernul a decis extinderea cu 200.000 hectare a suprafeţei care va fi irigată în acest an, ajungându-se astfel la 763.000 de hectare. O comisie formată din reprezentanţi ai ministerelor Finanţelor, Economiei şi Agriculturii va analiza joi şi vineri şi posibilitatea ca energia electrică să fie furnizată la un preţ mai mic pentru sistemele de irigaţii, a anunţat Ilie Sârbu, ministrul Agriculturii.

BENZINĂRII PE A2
Primele două benzinării, câte una pe sens, de pe Autostrada Bucureşti-Cernavodă vor fi puse în funcţiune la 1 iunie, la kilometrul 66. Benzinăriile vor include magazine de piese şi accesorii auto şi fast-food-uri. În total vor fi pe autostradă zece benzinării.

ROMAN
Spitalul din Roman a rămas fără uşile de acces după ce a refuzat să le plătească. Conducerea spitalului susţine că a refuzat să plătească uşile întrucât contractul era ilegal şi valoarea lucrării - 60.000 RON - era supraevaluată. Primăria Roman s-a oferit să ajute spitalul şi să plătească montarea unor alte uşi de acces.

SFĂNTU GHEORGHE

Un deputat UDMR a propus schimbarea denumirii pieţei "Mihai Viteazul" din oraş cu "Vaszi Janos". Deputatul Edler Andras Gyorgy a înregistrat, ieri, la Primăria Sfântu Gheorghe, o adresă către primarul Antal Arpad prin care propune organizarea unui referendum în acest sens. Edler a spus că mai demult, în această piaţă se afla statuia lui Gabor Aron, dar aceasta a fost înlocuită. "Am acceptat această denumire ciudată nouă, dar nu ne-am putut obişnui cu ea niciodată", a spus deputatul.

DISPONIBILIZĂRI

Numărul disponibilizărilor anunţate de 321 de societăţi comerciale, până în octombrie, a ajuns la 30.748. Peste 2.700 de notificări au fost înregistrate în ultima săptămână. Potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, cele mai multe disponibilizări sunt anunţate în Bucureşti şi în Timiş, Prahova, Cluj şi Teleorman.

DOSARUL FNA, AMĂNAT

Curtea de Apel Bucureşti a amânat, ieri, încă o dată, pentru o săptămână, decizia în dosarul privind prăbuşirea FNA. În acest dosar, Maria Vlas a fost acuzată de înşelăciune pentru că, în calitate de preşedinte al SC SOV Invest, prin mijloace frauduloase, ar fi indus şi menţinut în eroare 13.200 de investitori la Fond, cărora le-ar fi produs o pagubă de peste 25 de miliarde de lei vechi, calculată la nivelul anului 2000.

ORADEA

Fostul director al Spitalului de Pneumofiziologie Oradea a anulat ştampila unităţii după ce a fost demis prin ordinul Ministerului Sănătăţii. Mai mult, acelaşi director a adoptat o nouă decizie prin care susţinea că "începând cu 20 mai, spitalul va adopta o nouă ştampilă cu înscrisurile CL Oradea". Din cauza acestei substituţii de autoritate, DSP Bihor a anunţat Ministerul Sănătăţii şi Prefectura. (Teodora Ivan)

PENSII LA INTERNE

Pensia medie în MAI este de 1.755 RON, iar numărul pensionarilor se ridică în luna aprilie 2009 la 64.634. În plafonul de peste 8.000 RON nu sunt decât trei pensii, iar în plafonul 1.000-2.000 RON sunt peste 30.000. Au fost luate în calcul toate pensiile angajaţilor MAI , ceea ce înseamnă  poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de  frontieră şi foşti angajaţi ai Aparatului Central. (Mara Răducanu)

×
Subiecte în articol: observator