x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

07 Iun 2009   •   00:00

7 iunie 2009



ALEGERI / România, la vot
Astăzi românii sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege cei 33 europarlamentari. Urnele se deschid dimi­nea­ţă la ora 7:00 şi se închid la ora 21:00. Au fost organizate 18.317 secţii de votare, dintre care 190 în străinătate. Rezultatele oficiale ale scrutinului vor fi date azi la ora 23:00, ora României (20 GMT). Este prima dată când românii votează pen­tru un mandat  întreg, de cinci ani, şi împreună cu ceilalţi cetăţeni ai UE.

LA MUZEU / Conferinţa de la "Şosea"

Muzeul Ţăranului Român a con­tinuat zilele acestea şirul conferinţelor despre tradiţiile în cultura română actuală. Istoria muzicii, tendinţele recente, stilurile de muzică şi practicile au fost doar câteva dintre subiectele abordate în incinta "Muzeului de la Şosea". Prin participarea Profeso­rului Doctor Spe­ranţa Rădulescu, fenomenul muzical românesc a fost dezbătut pe larg, "de la origini şi până în prezent".

CLUJ-NAPOCA / Claudia Cardinale premiată
Celebrei actriţe Claudia Cardinale i s-a decernat ieri seară, în cadrul galei de închidere a festivalului TIFF de la Cluj-Napoca, Premiul pentru întreaga carieră oferit unei perso­nalităţi din cinematografia europeană. După participarea la diverse evenimente locale - printre care se numără şi imprimarea palmelor sale într-un mulaj, actriţa pleacă astăzi din Cluj-Napoca, oraş despre care a afirmat: "Este foarte frumos, îl iubesc".

CRIZA / Din ce în ce mai mulţi şomeri
Tot mai mulţi români rămân fără lo­curi de muncă. Rata şomajului a ajuns la nivelul de acum trei ani, iar următoarele două luni vor aduce un val de disponibilizări. Rata şomajului a ajuns luna trecută la 5,8%. Du­pă 11 luni conse­cutive de creştere, numărul persoanelor fără locuri de muncă a depăşit 526.000. Faţă de mai anul trecut, România are cu 56% mai mulţi şomeri. Potrivit Agen­ţiei Naţionale pentru Ocuparea For­ţei de Muncă, în iunie şi în iulie vor fi disponibilizate aproape 20.000 de persoane.

PROPUNERE / Secrete de stat la SRR
Preşedintele Radiodifuziunii Române, Maria Ţoghină, a propus înfiinţarea unui departament care să gestioneze secrete de stat, sub coordonarea directă a SRI, deşi radioul public nu deţine nici o informaţie clasificată ce ar putea justifica o asemenea măsură. Propu­nerea a fost respinsă de membrii conducerii. Motivaţia oficială este că regimul SRR de serviciu public naţional implică participarea instituţiei la circuitul documentelor care conţin informaţii clasificate.

SUPERSLIM / Pastile de slăbit interzise
Un supliment alimentar pentru slăbit care conţine un derivat de amfetamină va fi retras de pe piaţa din Ro­mânia, după ce laboratorul din Belgia a trimis o notă privind compoziţia pro­dusului. "Direcţia de Sănătate Pu­blică a Municipiului Bucureşti a în­ce­put un amplu control privind produsele din gama Superslim. Ca urmare a veri­ficărilor, inspectorii DSP Bucu­reşti vor lua măsurile legale corespun­zătoare privind retragerea produselor de la vânzare", a declarat pentru Mediafax directorul coordonator adjunct al Direcţiei de Control în Sănătate Publică al DSPMB, Adrian Călugăru.

DEZVĂLUIRE / Rămăşiţe recuperate
Mai multe cadavre ale pasagerilor, precum şi fragmente din avionul companiei Air France, prăbuşit luni în Oceanul Atlantic, au fost recuperate, potrivit armatei braziliene. "La ora 8:14 (13:14, ora României) am avut confirmarea recuperării din apă a unor corpuri şi fragmente care apar­ţineau zborului 447 al Air France", a declarat colonelul Jorge Amaral, purtător de cuvânt al forţelor aeriene braziliene, citat de Mediafax.

RECORD / Nuntă de alegeri
Un număr record de căsătorii - 111 - a fost oficiat ieri la Primăria Secto­ru­lui 2 al Capitalei. Pentru o mai bu­nă desfăşurare, au fost amenajate do­uă săli de căsă­to­rii, iar numărul ofi­­ţe­ri­lor de sta­re ci­vi­lă a fost suplimentat. Bu­cureştenii au de­­cis să-şi unească des­tinele spe­rând că înche­ierea că­să­to­riilor în preajma europarlamen­tarelor va în­semna o schimba­re în bine şi pentru ei, şi pen­tru Ro­mâ­nia.


×
Subiecte în articol: observator