x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tanczos Barna, despre ursul Arthur: Prințul a avut autorizație de vânătoare, permis de port-armă

Tanczos Barna, despre ursul Arthur: Prințul a avut autorizație de vânătoare, permis de port-armă

11 Mai 2021   •   16:08
Tanczos Barna, despre ursul Arthur: Prințul a avut autorizație de vânătoare, permis de port-armă
Sursa foto: Hepta

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat marți că în urma verificărilor s-a stabilit că prințul Emanuel von und zu Liechtenstein a avut autorizație de vânătoare și permis de port-armă, din acest punct de vedere legea fiind respectată.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că au fost finalizate rapoartele întocmite de Garda de Mediu, Agenția de Protecția Mediului și Garda Forestiere, în cazul uciderii ursului Arthur. Acesta spune că documentele au fost trimise la procuratură și la DNA.

„Ursul a fost recoltat la 22 de zile distanță de la emiterea acordului de derogare. Timp de trei săptămâni s-a făcut monitorizare și conform documentelor din dosar seară de seară s-a urmărit modul în care ursul intră în gospădării sau vine aproape de localitate. (...) Recoltarea s-a făcut pe 13 martie. Recoltarea s-a făcut de către un cetățean străin, cu numele Emanuel... Prințul, cum se spune. Documentele depuse de către această persoană cu cetățenie austriacă au fost verificate de Garda Forestieră, a avut autorizație de vânătoare, a avut permis de port-armă și din punctul acesta de vedere legea a fost respectată”, a declarat Tanczos Barna.

În ceea ce privește identificarea ursului ucis, ministrul spune că aceasta se va face prin probe ADN.

„Până în momentul apariției acestor informații în presă, Ministerul n-a deținut nicio informație cu privire la existența ursului Arthur, însă certitudinea există în ceea ce privește exemplarul recoltat.
Din exemplarul recoltat s-au cerut probe ADN și am trimis la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură. În ceea ce privește exemplarul recoltat avem certitudinea și posibilitatea identificării. Pentru a compara aceste mostre ADN cu ceva vom solicita informații de la acele organizații care au avut posibilitatea sau au făcut monitorizare. În acelați timp vom solicita și poze, pentru a compara poza din dosarul de extragere cu celelalte poze. Este relativ greu pentru că pozele nu sunt în aceeași perioadă, poza de recoltare este din iarnă, pozele celelalte pe care le-am văzut și eu pe internet sunt din alte perioade, dar certitudinea poate fi oferită de mostrele ADN”, a mai spus ministrul Mediului.

Acesta a precizat că și ar dori ca trofeul, aflat în țară, să ajungă la Muzeul Cinegetic de la Posada.

Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein este acuzat de organizaţiile Agent Green din România şi VGT din Austria că a ucis ilegal cel mai mare urs din România.

Reprezentanții Agent Green au spus că ursul uriaș Arthur a fost împușcat de prințul austriac la Ojdula, Covasna, într-o arie naturală protejată. Ei susțin că prințul și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna.

Dar în realitate, prințul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților, mai spun ecologiștii care monitorizau ursul, despre care spun că era unul de trofeu. Dintr-un maxim de 600, marele urs brun ucis avea 593 de puncte.

×