Televiziunile comerciale nu vor mai fi obligatorii la retransmisie în grilele operatorilor de cablu, potrivit unei iniţiative legislative de modificare a Legii audiovizualului, semnată de vicepreşedinţii PDL Raluca Turcan şi Cezar Preda, dar şi de deputaţii PDL Doiniţa Chircu şi Brînduşa Novac.
Iniţiativa legislativă de modificare a Legii audiovizualului 504/2002 a fost depusă săptămâna trecută la Parlament.
Una dintre cele mai importante modificări aduse de proiectul legislativ actualei Legi a audiovizualului este cea de la articolul 82, care reglementează principiul "must carry", ce le impune în prezent operatorilor de cablu obligativitatea de a retransmite toate televiziunile operate de Societatea Română de Televiziune (SRTv), televiziunile stabilite prin acorduri internaţionale (TV5) şi celelalte servicii de programe libere la retransmisie în ordinea indicelui anual de audienţă.
Acelaşi articol prevede faptul că "distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligaţia, la nivel regional şi local, să includă în oferta lor cel puţin două programe regionale şi două programe locale, acolo unde acestea există; criteriul de departajare va fi ordinea descrescătoare a audienţei".
Potrivit site-ului CNA, pentru respectarea prevederilor articolului 82 din Legea audiovizualului, operatorii de cablu trebuie să retransmită în prezent, obligatoriu: posturile SRTv (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural, TVR Info, Studiourile teritoriale ale TVR din Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara; televiziunile stabilite prin acorduri internaţionale (TV5); serviciile de programe libere la retransmisie - în ordinea indicelui anual de audienţă furnizat de Asociaţia Română pentru Măsurarea Audienţelor (Pro TV, Antena 1, Realitatea TV, Kanal D, Prima TV, Antena 3, OTV, Naţional TV, Taraf TV, Favorit TV, Kiss TV, N24 Plus, U televiziune interactivă, Mynele TV, DDTV, Trinitas TV, Music Channel, TV Neptun, Alfa Omega TV, Party TV, The Money Channel, TVRM Educaţional, Speranţa TV, Canal Teleshop şi Alpha TV.
În proiectul de lege, iniţiat de Raluca Turcan, Cezar Preda, Doiniţa Chircu şi Brînduşa Novac, regula "must carry" este modificată, operatorii de cablu nemaifiind obligaţi să retransmită televiziunile comerciale.
Astfel, în proiectul de lege, articolul 82, alineatul 1 are următorul conţinut: "Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţelele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa, fără condiţionări tehnice sau financiare, serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune şi Societăţii Române de Radiodifuziune, destinate publicului din România, precum şi serviciile de televiziune a căror retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte (TV5, n.r.)".
Alineatul 2 al aceluiaşi articol din iniţiativa legislativă prevede că: "Distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligaţia, la nivel regional şi local, să includă în oferta lor cel puţin două programe de televiziune regionale şi două programe locale, acolo unde acestea există, precum şi două programe de radiodifuziune".
Proiectul de lege a fost depus săptămâna trecută la Parlament, după ce, în noiembrie 2010, Raluca Turcan, vicepreşedinte PDL şi preşedinte al Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor, a declarat că parlamentarii nu îşi propun "să dea o lovitură economică televiziunilor private", prin scoaterea lor din "must carry". "Nu ne propunem să dăm o lovitură economică televiziunilor private, ele trebuie încurajate, trebuie definit mai bine rolul televiziunii publice şi al radioului public, dar, dacă ar fi să renunţăm la acest principiu, e posibil să se ajungă la situaţii în care anumiţi cablişti să preia televiziuni contra cost, ceea ce ar duce la distorsionare a liberei concurenţe", a spus atunci Turcan.
Totodată, Raluca Turcan a precizat la momentul respectiv că este posibil chiar ca forma actuală a principiului "must carry" să nu fie schimbată. "Dacă se va găsi o variantă mai bună, astfel încât să fie în continuare susţinute televiziunile private, dar să răspundem mai bine şi dorinţei noastre de a apăra mai bine interesul public, este posibil să-l modificăm. Dacă nu, va rămâne în aceeaşi formă", a explicat Raluca Turcan.
Declaraţiile Ralucăi Turcan au venit în contextul în care unii dintre membrii CNA şi-au manifestat nemulţumirea faţă de forma actuală a articolului 82 din Legea audiovizualului, care a făcut ca televiziuni comerciale de manele să fie obligatorii în ofertele cabliştilor. În urma discuţiilor din şedinţa CNA din 11 noiembrie 2010, dar şi din mai multe şedinţe ale Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor s-au conturat două propuneri ale Consiliului cu privire la televizunile care ar trebui să fie retransmise în mod obligatoriu de distribuitorii de servicii prin cablu, după modificarea articolului 82.