x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tender a plecat liber

Tender a plecat liber

de Violeta Fotache    |    03 Mar 2006   •   00:00
Tender a plecat liber

Caz fara precedent. Ovidiu Tender a parasit ieri noapte Tribunalul dupa zece ore de dezbateri, urmand sa astepte pana azi la ora 15:30 pentru a afla daca va fi sau nu arestat.

Ovidiu Tender a iesit din sala de judecata la ora 23:34, obosit dar optimist. "Instanta a amanat verdictul pentru maine. Este o victorie a justitiei. Daca se pronunta sa fiu arestat o sa fiu arestat, ne-a declarat omul de afaceri. Precizam ca acesta este un caz fara precedent. Pana acum nici un alt inculpat a carui arestare a fost ceruta nu a avut de asteptat inca o zi dupa dezbatere pentru a afla care ii va fi soarta.

NEVINOVAT. La sosirea la tribunal, Tender a sustinut ca nu a incercat sa corupa vreun expert din dosarul RAFO. "Este o aberatie. Nu am dat nici un ban. In interceptarile telefonice nu e vocea mea, ci a unui avocat care lucreaza la una dintre firmele mele, dar eu nu am avut niciodata de-a face cu el", a declarat Tender inainte de a intra in sala de judecata, unde in spatele usilor inchise a fost supusa dezbaterilor aprinse libertatea sa. El s-a aratat increzator in faptul ca nu va fi arestat.

ABTINEREA. Ales aleatoriu sa judece cererea Parchetului de arestare preventiva a inculpatului Ovidiu Tender, judecatorul Petre Rosu a hotarat ieri-dimineata sa nu mai dea a treia oara ochii cu acest dosar. El a facut astfel o cerere de abtinere motivata in drept de art. 46 din Codul de Procedura Penala si pe articolele 9 si 10 din Codul Deontologic al Magistratului, potrivit purtatorului de cuvant al instantei. Judecatorul considera ca ar putea fi banuit de lipsa impartialitatii sau ca el sau o ruda a lui ar avea un interes in aceasta cauza. Concret, potrivit unor surse judiciare, judecatorul a dezvaluit faptul ca fratele lui este avocat stagiar la unul dintre aparatorii lui Ovidiu Tender. Cererea judecatorului a fost respinsa de un alt complet, ales tot aleatoriu, si care a considerat ca magistratul Petre Rosu poate judeca impartial acest caz. In consecinta, tot judecatorul Rosu a ramas sa judece cererea de arestare facuta de procurori. Sedinta s-a suspendat insa pentru 15 minute, la putin timp dupa ce se intrase in sala de sedinta. Motivul: Ovidiu Tender si aparatorii lui aveau nevoie sa se consulte inainte de inceperea dezbaterilor.

EXCEPTIA. La ora stabilita, sedinta a fost reluata. Nici gand insa pentru discutarea fondului cererii de arestare, deoarece avocatii omului de afaceri au invocat cinci exceptii de procedura. Una dintre ele a fost chiar exceptia care l-a scapat de incarcerare pe omul de afaceri Dinu Patriciu. Avocatii lui Tender au sustinut ca procurorii nu i-au luat clientului lor o declaratie de inculpat inainte sa ceara arestarea sa preventiva. Daca in cazul Rompetrol exceptia a fost admisa, in cazul lui Tender instanta a considerat ca ea nu este viabila.

Batalia pentru libertatea lui Ovidiu Tender a tinut ore in sir. In spatele usilor inchise, acuzarea si apararea s-au luptat cu doar doua intreruperi de cate cincisprezece minute, cu titlul de "pauze omenesti", cum le-a numit unul dintre aparatorii lui Tender, avocatul Mariana Stefan.

Intre pauze, Tender a fost audiat de catre judecatori timp de cateva ore. Tarziu, in ragazul de la ora 22:40, avocatul Mariana Stefan ne-a lasat sa intelegem ca "lupta" ar putea continua pana dimineata: "Pana acum s-au invocat cinci exceptii, e audiat domnul Tender si va spun ca mai sunt foarte, foarte multe exceptii de ridicat. Domnul Tender este bine, rezista inca. Dumneavoastra sunteti pregatiti sa rezistati pana dimineata?".

INCERCARE DE CORUPERE
Omul de afaceri Ovidiu Tender, inculpat in dosarul RAFO - CAROM, este acuzat de savarsirea unor infractiuni precum asociere la un grup de crima organizata, spalare de bani, inselaciune, bancruta frauduolasa. El a fost cercetat pana acum in stare de libertate, dar in urma cu o saptamana procurorii Parchetului Instantei Supreme au cerut inlocuirea interdictiei de a parasi tara existenta pana acum pe numele lui Tender cu cea mai dura masura preventiva, arestul pentru 30 de zile. Motivul pentru care anchetatorii au facut aceasta cerere este ca Ovidiu Tender ar fi incercat, prin intermediarul avocatului Gheorghe Cotofane, sa-l corupa cu 100.000 de euro pe Cristian Bejinariu, unul dintre expertii care lucreaza in dosarul penal RAFO.

×
Subiecte în articol: observator tender ovidiu