x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Teza unică se va da joi. Profesorii au suspendat greva

Teza unică se va da joi. Profesorii au suspendat greva

06 Mai 2009   •   00:00

În România anului 2009, stat membru al Uniunii Europene, elevii sunt nevoiţi să se uite la televizor din oră în oră, pentru a alfa dacă se vor duce a doua zi la şcoală, scrie antena3.ro.

După numeroase negocieri, reprezentanţii celor patru federaţii sindicale reprezentative din învăţământ s-au întâlnit, astăzi, în şedinţă comună pentru a analiza propunerile Guvernului. La întâlnirea sindicaliştilor au fost aşteptaţi să ia parte premierul Emil Boc şi miniştrii Ecaterina Andronescu, Dan Nica, Marian Sârbu şi Gheorghe Pogea.

La finalul şedinţei, ministrul Muncii, Marian Sârbu, a anunţat care sunt termenii acordului semnat atât de Guvern, cât şi de către liderii de sindicate.

Unul dintre termenii acordului prevede ca resursele alocate Educaţiei prin buget să fie asgiurate de Ministerul Finanţelor Publice, fără a afecta nivelul salariilor din 2009.

Acordul le permite sindicaliştilor să reia protestele în cazul în care Guvernul nu-şi respectă promisiunile.

Primul lider sindical care a ieşit la declaraţii după şedinţa de miercuri a fost Răzvan Bobulescu, preşedintele Alma Mater. Acesta a anunţat că federaţia pe care o reprezintă a decis să semneze acordul stabilit.

La scurt timp, secretarul general FSLI, Liviu Pop, a anunţat că teza unică se va susţine joi, iar profesorii au suspendat conflictul de muncă anunţat.

"Termenii acordului sunt valabili atâta timp cât sunt respectaţi", a mai declarat Liviu Pop.

Sindicatele au primit asigurări din partea ministrului Educaţiei că nu vor fi făcute disponibilizări, norma didactică nu va fi schimbată, iar directorii de şcoli nu vor fi daţi afară din cauza ordonanţei deconcentratelor.

Totodată, ministrul a promis că prevederile referitoare la majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice vor figura în noua lege a salarizarii unice.

Deciziile sunt prevăzute într-un document, convenit cu cele patru federaţii sindicale reprezentative din învăţământ.

În cazul în care cele două părţi nu ar fi ajuns la un consens, sindicaliştii ameninţau că vor boicota tezele cu subiect unic care urmează să se susţină joi. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator