The Banker, revista ce apartine grupului Financial Times, i-a acordat lui Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor Publice premiul "Ministrul de Finante al anului in Europa".
Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, acest premiu a fost acordat pentru "activitatea ministrului Gheorghe Ialomitianu, care a obtinut rezultate semnificative in implementarea reformelor structurale, mentinerea sustenabilitatii fiscale si a legislatiei fiscale. Aceste realizari au fost importante in ceea ce priveste cresterea increderii in climatul investitional din Romania".
Citeste si Istoria ministrului Ialomitianu, prietenul lui Stolojan
Revista "The Banker" scrie ca "Guvernul a incheiat cu succes programul cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala in martie 2011 fara sa traga transa finala de 1 miliard de Euro din finantare si a semnat un nou acord standby de tip preventiv in valoare de 3,5 miliarde Euro. Romania nu intentioneaza sa traga nici un fel de fonduri in cadrul acestui acord care este proiectat sa intareasca increderea investitorilor".
De asemenea, editorii The Banker subliniaza faptul ca "Romania s-a reintors, in iunie 2011, pe piata Eurobondurilor pentru prima data de la inceputul crizei financiare, cu o emisiune de 1,5 miliarde de Euro care a avut un pret inauntrul intervalului existent pentru titlurile de stat spaniole. Totodata, este punctat si faptul ca in luna iulie agentia de rating Fitch a crescut ratingul suveran al Romaniei la nivelul recomandat pentru investitii, intr-un moment cand unele ratinguri suverane din zona euro se indreptau in directia opusa".
"Cel mai important obiectiv pe care l-am impus la Ministerul Finantelor Publice, dar de asemenea si la nivelul intregului guvern, a fost sa ne indeplinim angajamentele convenite cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, ceea ce ne-a facut sa recastigam increderea pe pietele financiare interna si internationale", a declarat Gheorghe Ialomitianu intr-un interviu acordat revistei The Banker.
S-au alocat fonduri pentru stimularea cresterii economice, in special prin investitii in proiecte de infrastructura care au potentialul de a genera noi locuri de munca si prin furnizarea de garantii pentru imprumuturile de la banci, sustine respectiva publicatie. Urmatorii pasi in procesul de reforma se concentreaza pe intreprinderile de stat si sectorul sanatatii.
The Banker este considerata una dintre cele mai bune publicatii din lume in furnizarea de informatii privind activitatea bancara si financiara inca din 1926. Este o revista distribuita si citita in peste 180 de tari. (V.M.)