x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tot mai multe cazuri de fraudare a fondurilor europene

Tot mai multe cazuri de fraudare a fondurilor europene

16 Iul 2009   •   00:00

România a raportat anul trecut Comisiei Europene un număr de 246 cazuri de fraudă în gestionarea fondurilor comunitare, cu 103% mai multe decât în 2007, această evoluţie reprezentând cea mai importantă creştere la nivelul statelor membre ale UE, conform unui raport al CE.



Raportările vizează cazuri de fraudă în care prejudiciul depăşeşte 10.000 de euro, conform raportului CE privind protejarea intereselor financiare comunitare.

Documentul relevă că "cele mai importante schimbări în numărul de cazuri înregistrate în 2008, comparativ cu 2007, pot fi observate în România, unde se înregistrează o creştere de 103%". De asemenea, în cazul României este indicată o creştere de 90% în ceea ce priveşte sumele implicate în aceste cazuri.

În 2008, România a raportat 246 cazuri de fraudă în gestionarea fondurilor UE, în timp ce Bulgaria şi Polonia au comunicat CE un număr de 140 şi, respectiv, 46 cazuri.

România este atenţionată în documentul CE pentru neglijenţa şi greşelile de conţinut în completarea formularelor tip de notificare, lucru justificat în acelaşi timp prin numărul foarte crescut de raportări.

"Inconsistenţe şi chiar contradicţii între diferitele părţi ale unui raport pot fi semnalate încă. În cifre absolute, România are cel mai mare număr de notificări care conţin una sau mai multe erori de conţinut (44), urmată de Bulgaria (32). Dar aceste estimări sunt puternic influenţate de numărul de comunicări transmis de fiecare stat în parte. În prezent, România şi Bulgaria sunt ţările din care sunt trimise cele mai multe notificări, de aceea numărul de greşeli este totuşi acceptabil", se arată în raportul Executivului de la Bruxelles.

Potrivit sursei citate, cele mai frecvente greşeli sunt informările şi rapoartele financiare incorecte sau incomplete, iar numerele incorecte rămân un obstacol tehnic în cooperarea cu autorităţile statelor membre.

"Bulgaria a înregistrat în această problemă progrese semnificative, în timp ce România trebuie să acorde mai multă atenţie", se arată în raport.

Comisia aminteşte că suspiciunile de fraudă raportate de ţările membre nu trebuie tratate ca fiind cazuri de fraudă confirmate de instanţă. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: observator