x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Trei cazuri de gripă porcină, confirmate în Bucureşti

Trei cazuri de gripă porcină, confirmate în Bucureşti

28 Mai 2009   •   00:00

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat, astăzi, că testele de laborator au confirmat cele două noi cazuri de îmbolnăvire cu virusul AH1N1. Cei trei pacienţi se află internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase Matei Balş, din Capitală.

România se află pe lista ţărilor cu gripă A H1N1. După ce o femeie, întoarsă din Statele Unite, a fost diagnosticată cu gripa porcină, la câteva ore, alţi doi membrii ai familei acesteia au fost puşi sub supraveghere medicală, scrie antena3.ro.

Transmiterea a avut loc de la cazul zero, cel al femeii venite din SUA, la unul dintre copiii săi, precum şi la tatăl acesteia.

Primul caz din România de gripă porcină a fost identificat, miercuri, la o femeie din Bucureşti, revenită din Statele Unite, pe 23 mai. Virusul a fost confirmat de Institutul Cantacuzino şi urmează să fie confimat oficial şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii după ce se vor primi rezultatele analizelor de la Londra.

La câteva ore după ce, miercuri, ministrul Sănătăţii a anunţat public existenţa cazului, confirmat în proporţie de 99% de testele de laborator, femeia a fost externată de la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală. Joi, medicii au decis ca femeia să fie din nou internată. Ministrul Bazac a precizat, însă, că aceasta nu mai prezintă simptome.

Astfel, atât femeia, cât şi tatăl şi cei doi copii ai săi se află internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Capitală.

Potrivit medicilor, starea pacienţilor este bună.

Reprezentanţii OMS în România spun că se aşteptau ca persoanele care au intrat în contact cu femeia depistată cu gripă A H1N1 să se îmbolnăvească la rândul lor. Deocamdată se vorbeşte însă doar de suspiciuni.

Probele au fost trimise către Londra pentru confirmarea virusului. Asta înseamnă că în toate cele trei cazuri, anunţate miercuri, există deja confirmarea în ţară.

Comitetul de urgenţă, reunit la Ministerul Sănătăţii

În această dimineaţă, comandamentul de criză s-a reunit la sediul Ministerului Sănătăţii pentru a discuta despre noile cazuri de gripă porcină. Şedinţa a început în jurul orei 9:00 şi s-a încheiat după aproximativ două ore.

În urma întrunirii au fost luate mai multe decizii privind măsurile ce vor fi luate în aceste cazuri. Una dintre acestea presupune apliacrea mai multor restricţii la Institutul de Boli Infecţioase, inclusiv pază militară.

Nici jurnaliştii nu vor mai avea voie să intre în Institut. Ministrul Sănătăţii susţine că vor fi emise mai multe comunicate de presă în fiecare zi.

Miercuri, directorul institutului Matei Balş, doctorul Adrian Streinu Cercel, a făcut din nou apel la calm, explicând că 70% din cazuri sunt forme uşoare care nu necesită nici măcar spitalizare. (V.A.)

 

 

×
Subiecte în articol: observator