x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Triumful luminii - Carnaval pe ritmuri sasesti

Triumful luminii - Carnaval pe ritmuri sasesti

de Simona Chiriac    |    Carmen Dragan    |    11 Feb 2007   •   00:00
Triumful luminii - Carnaval pe ritmuri sasesti

Muzica si voia buna, aromele de cla-tite si mastile populare au transfor-mat comuna Prejmer, intre 9 si 10 februarie,intr-un spatiu al veseliei.

Muzica si voia buna, aromele de clatite si mastile populare au transformat comuna Prejmer, intre 9 si 10 februarie, intr-un spatiu al veseliei.

Intr-o atmosfera de sarbatoare, Fasching-ul ("carnaval" - in limba germana) de la Prejmer, ajuns la cea de-a treia editie, a incercat o redescoperire a traditiilor sasesti. Expozitia "Masca - simbol traditional si contemporan" i-a invitat pe sateni sa-si aleaga o masca realizata de artisti populari. Seara de dansuri sasesti a reusit sa-i adune laolalta pe sasi si pe romani. Ieri-dimineata, din centrul satului a pornit "Caravana clatitelor". Feciori mascati, un mire si o mireasa, calareti si tobosari au insotit caruta cu soba, in care s-au pregatit clatitele. Dupa-amiaza, satenii au putut sa guste clatitele preparate de gospodinele satului, premiindu-le pe cele mai apetisante.

ODINIOARA. In traditia saseasca, Fasching-ul era organizat de tinerii care urmau sa plece primavara in armata. Si atunci, punctul de atractie il reprezentau clatitele. Mirosul era atat de ademenitor, incat fetele se apropiau foarte mult pentru a primi cate una. Acesta era momentul in care feciorii costumati le rapeau, primind in schimbul eliberarii lor diferite produse. Sarbatoarea se incheia cu un bal mascat, in care mastile aveau rolul de a alunga duhurile iernii.

×
Subiecte în articol: observator