x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tudor Giurgiu și Mihai Chirilov, invitații Întâlnirilor Creative by Intact Media Group

Tudor Giurgiu și Mihai Chirilov, invitații Întâlnirilor Creative by Intact Media Group

28 Mai 2013   •   12:56
Tudor Giurgiu și Mihai Chirilov, invitații Întâlnirilor Creative by Intact Media Group
“Publicul de la TIFF a devenit, de la an la an, mai pretențios, mai critic”

Cea de a XVI-a ediție a Întâlnirilor Creative, organizată de Intact Media Group, i-a avut drept invitați pe Tudor Giurgiu, directorul TIFF, și Mihai Chirilov, directorul artistic TIFF. Cel mai cunoscut și iubit festival de film din România, care are loc anual la Cluj, este programat în 2013, în perioada 31 mai - 9 iunie. Iureșul organizatoric este în toi, deja cinefilii din țara dar și din străinătate și-au rezervat bilete online, capitala Ardealului va fi o destinație superaglomerată în următoarele zile. Biletele pentru TIFF pot fi achizționate, însă, și de la sălile de cinematograf. 
TIFF 2013, un regal cinematografic

În deschidere va fi proiectat un film al lui Pedro Almodovar,  “Amanții pasageri”.”Trebuie văzut, dar asta, evident, nici nu mai trebuie spus”, afirmă Tudor Giurgiu. Pentru cei care nu pot ajunge decât în week-end, vorbim deja de un maraton cinematografic, 190 de filme rulează în cel puțin zece locații, cam 16 ore pe zi, de la zece dimineața, la două noaptea. “Fiecare film este proiectat de două ori și sunt programate astfel încât două producții cinematografice să nu aibă același tip de public”, spune Mihai Chirilov. De altfel, detaliile organizatorice ocupă cel mai mult timp celor doi directori. Chichițele tehnice sunt cele care dau mari bătăi de cap, în rest, cam totul este programat și organizat. “Deja am intrat într-o competiție cu noi înșine, sunt trimise în Festival tot mai multe filme bune, iar noi practic dăm un spațiu acestor filme să poată fi văzute, pentru ca publicul să fie familiarizat  și cu altceva decât producțiile comerciale din Mall-uri”, declară directorul artistic. Cum sunt selectate filmele? “Chirilov le vede pe toate”, spune Tudor Giurgiu râzând, iar Mihai Chirilov aprobă și adaugă: “Avem o comisie formată din trei oameni, pentru că deja era un volum de producții mult prea mare pentru a putea fi vizionate de un singur om”. Cert este că, în 2013, la Tiff, vor putea fi urmărite producții în premieră mondială, cum ar fi Domnișoara Cristina în regia lui Alex Maftei sau Love Building, de Tom Wilson, care propune o teză provocatoare.  

Despre invitați speciali și filme “șoc”
“Un invitat special ne-ar costa foarte mult. Dar la TIFF, anul acesta vor fi prezenți doi celebri regizori, britanicul Stephan Frears și cehul Jiri Menzel. Luminița Gheorghiu va fi și ea la Cluj și îi va fi înmânat premiul de excelență”, spune Mihai Chirilov. Vor fi și evenimente, în week-end este programată o vizită la Castelul Banfy din apropierea orașului, care n-a fost dărâmat de bombardamentele rusești sau germane în timpul celui de-al doilea război mondial, ci distrus de jafurile satenilor.  Acum este restaurat, vom avea și evenimente pentru copii  (pentru că 1 Iunie este la sfârșitul săptămânii), dar nu doar pentru ei, iar evenimentul se numește  Week-end la castel. Între 6 și 9 iunie este Festivalul Filmului Românesc. 

Provocarea lui Mihai Chirilov la fiecare festival este să identifice un film care să abordeze o temă într-o manieră extrem de provocatoare, care să stârnească întrebări, pasiuni, revoltă. Iar pentru TIFF 2013, directorul artistic ne propune nu doar un singur film, ci trei, Trilogia paradis, de Ulrich Seidl. Pentru locuitorii marilor orașe care nu vor putea ajunge la TIFF anul acesta, sunt programate câteva proiecții în săptămânile ce urmează. Niciodată nu pot spune cu maximă siguranță că un film va fi apreciat de public sau nu, am avut surprize de foarte multe ori. Dar ce-mi da entuziasm de fiecare data este că publicul a devenit din ce în ce mai pretențios, mai critic, iar temele de discuții pe perioada festivalului nu sunt politice sau mondene, ci filmele”, mai spune Mihai Chirilov. 

TIFF este un eveniment susținut de Intact Media Group.

×