x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator TVR2, Realitatea Tv şi B1 Tv, campioane la pocitul limbii române

TVR2, Realitatea Tv şi B1 Tv, campioane la pocitul limbii române

30 Iul 2009   •   00:00

Posturile TVR 2, Realitatea TV şi B1 TV au înregistrat o creştere semnificativă a numărului de greşeli gramaticale, arată o monitorizare efectuată în perioada 20 martie - 20 iunie, de către Institutul de lingvistică "Iorgu Iordan - Al Rosetti" şi Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA). Rezultatul monitorizării a fost dat publicităţii astăzi, într-o conferinţă de presă.



Potrivit raportului, posturile la care se constată un număr mai mic de greşeli faţă de monitorizarea precedentă (1-30 septembrie 2008) şi care a vizat TVR1, TVR Cultural, Antena 3, OTV, N24, Radio România Actualităţi şi Radio Guerrilla. La posturile Antena 1, PRO TV, Radio România Cultural şi Prima TV s-a înregistrat un număr apoximativ egal de greşeli. Posturi la care numărul greşelilor este mai mare (deşi cu tendinţă de scădere) sunt: OTV, N24, Kanal D, Realitatea TV, Antena 3, TVR2, B1TV, Antena 1, PRO TV. OTV, N24 şi Kanal D îşi păstrează poziţiile în topul greşelilor, deşi, numeric, acestea sunt mai puţine faţă de monitorizările de anul trecut.

Posturile de ştiri Realitatea TV şi Antena 3 au un număr aproximativ egal de greşeli. Aceeaşi constatare se poate face şi pentru posturile generaliste Antena 1 şi Pro TV. Potrivit echipei care a realizat raportul, multe dintre greşelile constatate sunt "cronice", ele constând în : folosirea accentelor greşite, dezacorduri dintre subiect şi predicat, dezacorduri între numerale, utilizarea greşită a prepoziţiilor, folosirea incorectă a unor adverbe, utilizarea abuzivă sau greşită a neologismelor, greşeli de semantică, exprimări confuze, improprii.

De asemenea, s-au mai constatat greşeli la scrierea pe crawl - unde se întâlnesc greşeli de genul: confuzii la pluralul în "i"- dându-se ca exemple: cinci arbitrii, multe investiţiii -, absenţa cratimei, a semnelor diacritice sau prezenţei virgulei între subiect şi predicat: "Vanghelie, a declarat".

S-au mai observat greşeli de rostire greşită "preşedenţie" în loc de "preşedinţie", "al cincelea", în loc de "al cincilea" sau "autovehicol" în loc de "autovehicul". Potrivit raportului, s-au mai identificat greşeli de semantică şi lexic, folosirea incorectă a sintagmei "Ca şi", folosirea inadecvată a unor prepoziţii, folosirea neadecvată a neologismelor şi abuzul de calcuri din limba engleză - "Un târg de maşini a demarat activitatea la Bucureşti", "o firmă de crewing" (de recrutare pentru navigatori) sau "splitasem discuţia".

Comparaţia cu monitorizările din 2008 arată că, în genere, tind să se repete aceleaşi greşeli, dar există variaţii în ce priveşte frecvenţa lor.

Coordonatorul proiectului, prof. Rodica Zafiu de la Institutul de Lingvistică, a spus că s-a constatat o anumită reducere a greşelilor elementare de ortografie (scrierea cu cratimă şi i final) şi de morfologie (genitiv-dativul în -ei/-ii), a formulelor ambigue produse de nemarcarea relaţiilor sintactice dintre cuvinte şi a dezacordurilor. "În acelaşi timp, au continuat să fie destul de numeroase neglijenţele de (tehno)redactare de pe crawluri, din titluri şi din alte texte afişate pe ecran, precum şi acele greşeli foarte răspândite în româna actuală, de care mulţi vorbitori nu reuşesc să se dezobişnuiască: înlocuirea formelor adverbiale maximum şi minimum cu cele ale adjectivelor corespondente, maxim şi minim, omiterea prepoziţiei (gramaticalizate) pe în faţa pronumelui care, folosirea secvenţei ca şi în locul lui ca, folosirea invariabilă a numeralelor care ar trebui să aibă formă feminină, topica greşită a semiadverbului mai", a mai spus prof. Rodica Zafiu, citată de Agerpres.

Preşedintele CNA, Răsvan Popescu, a precizat că făcând o comparaţie între datele ultimei monitorizări din 2008 şi cele din 2009 se poate vorbi, cel puţin cantitativ, de o diminuare a numărului de greşeli la o serie de posturi de televiziune. "Această diminuare a fost mai evidentă în cazul monitorizării de primăvară, vara probabil că se greşeşte mai mult. În primul rând, posturile publice, cu excepţia TVR 2, au înregistrat mai puţine greşeli. De asemenea, unele posturi comerciale înregistrează o uşoară tendinţă de scădere , din fericire nu mai avem nicăieri peste 100 de greşeli pe lună, aşa cum se întâmpla anul trecut", a spus şeful CNA.

În perioada 20 martie - 20 iunie au fost monitorizate cinci posturi de radio (Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio Bucureşti, Radio Guerrilla şi Radio Europa FM) şi 12 posturi de televiziune (Antena 1, Antena 3, B1 TV, Kanal D, N24, OTV, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV, TVR 1, TVR 2, TVR Cultural).

S-au efectuat 300 de ore de monitorizare, urmărindu-se în primul rând transmisiunile de la ore de vârf, în special emisiunile de ştiri şi dezbateri. Au fost monitorizate sub aspect lingvistic, ca de obicei, doar intervenţiile verbale şi mesajele scrise (titrări, crawluri) pentru care îşi asumă responsabilitatea redactorii şi colaboratorii posturilor respective.

S-a păstrat sistemul din monitorizările precedente, separându-se erorile elementare, clare, indiscutabile, care pot fi verificate cu uşurinţă cu ajutorul instrumentelor normative existente, de cele mai puţin evidente, mai puţin importante sau de cele în cazul cărora sunt posibile controverse (şi chiar oscilaţii ale normelor).

×
Subiecte în articol: mass-media