x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UDMR: Suspendarea comerțului cu păsări vii în toată țara va avea consecințe drastice

UDMR: Suspendarea comerțului cu păsări vii în toată țara va avea consecințe drastice

11 Mai 2021   •   18:36
UDMR: Suspendarea comerțului cu păsări vii în toată țara va avea consecințe drastice
Sursa foto: Foto: Facebook

UDMR nu este de acord cu suspendarea activităților comerciale cu păsări vii în toată țara, pentru 30 de zile, o măsură decisă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, și cere ridicarea acestei măsuri.

UDMR nu este de acord cu decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență prin care se suspendă activitatea comercială cu păsări vii pentru o perioadă de 30 de zile pe tot teritoriul țării, din cauza focarului de girpă aviară identificat în localitatea Ungheni, județul Mureș.

Deputatul UDMR Magyar Lóránd, specialist în activități agricole, a declarat că această decizie nu este bine întemeiată și va avea consecințe drastice.

Parlamentarul susține că Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a decis eutanasierea păsărilor din focar și a delimitat o zonă de protecție pe o rază de 3 kilometri și o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri.

„Însă Comitetul Național pentru Situații de Urgență a mers mult mai departe și a oprit comerțul cu păsări vii din întreaga țară. Considerăm că a fost luată o decizie pripită, care a adus pierderi financiare uriașe atât pentru intermediari, cât și pentru fermele de păsări și pentru fermele mici. UDMR militează pentru ridicarea măsurilor luate de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență în toată țara și dorim revenirea la primele restricții, care sunt suficiente pentru eliminarea focarului”, a spus Magyar Lóránd, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură.

Acesta a amintit de o decizie luată în 2006 pentru a opri o epidemie de gripă aviară, „care a dus la haos și incertitudine economică, așa că acum sunt necesare decizii bune care să țină cont de precauțiile economice și de sănătatea animalelor”.

În urma depistării focarului de gripă aviară, circa 180.000 de capete de păsări din Ungheni au fost sacrificate.

×
Subiecte în articol: Magyar Lóránd