x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Udrea vrea să oblige hotelierii de pe litoral să deschidă sezonul pe 15 mai

Udrea vrea să oblige hotelierii de pe litoral să deschidă sezonul pe 15 mai

14 Mai 2009   •   00:00

Ministerul Turismului pregăteşte un proiect de lege care va impune, printre altele, ca hotelierii să îşi deschidă unităţile de cazare pe data de 15 mai, a declarat, astăzi, ministrul Turismului, Elena Udrea, citat de Mediafax.

"Lucrăm la o lege a turismului, pe care vrem să o ducem în Parlament până la 1 iulie. Prin această lege vom deveni nepopulari pentru operatorii din turism. Vor fi multe sancţiuni pentru hotelierii care nu deschid unităţile pe 15 mai, precum şi amenzi mai mari pentru cei care nu îşi respectă obligaţiile faţă de turişti", a spus Udrea.

Ea s-a declarat dezamăgită că în acest an, după evenimentele organizate pe 1 Mai pe litoral, foarte mulţi hotelieri şi-au închis unităţile.

"Turiştii ştiu că nu mai au ce căuta în această perioadă la mare şi nu se mai duc. Nu poţi să îi ceri turistului să meargă acum pe litoral şi să stea pe nisip. Dacă primul pas îl facem noi, vom obişnui turiştii că pot veni şi în extrasezon la mare", a spus Udrea.

Vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism şi proprietarul companiei Touring Eurolines, Dragoş Anastasiu, a contrazis-o pe Elena Udrea, susţinând că nu pot fi obligaţi să meargă în extrasezon la mare şi că soluţia pentru umplerea litoralului în luna mai sunt turiştii străini.

"Soluţia este incoming-ul. Străinii sunt cei care umplu Bulgaria, iar targetul nostru trebuie să fie turiştii străini", a spus Anastasiu.

Elena Udrea s-a arătat sceptică faţă de opinia proprietarului Touring Eurolines, susţinând că nu străinii vor rezolva problema fluxului de turişti în extrasezon.

"Câţi turişti aduceţi dumneavoastră în România şi câţi în extrasezon?", l-a întrebat Udrea pe proprietarul Eurolines, fără să primească răspuns.

Ea a adăugat că problema potenţialilor turişti români sau străini sunt hotelurile închise în extrasezon.

"Dumneavoastră şi toate agenţiile puteţi să aduceţi 140.000 de turişti pe litoral sau umpleţi doar două hoteluri? Mă întreb, ăia de ce naiba ar veni pe litoralul nostru, dacă hotelurile sunt închise?", a continuat ministrul.

Ea a adăugat că sprijină şi fluxul de turişti străini pe litoral, un pas în acest sens fiind încercarea de a readucere a grupului german TUI în România.

"În discuţiile cu cei de la TUI au spus că în primul an de operare, în 2010, se aşteaptă să aducă 5.000 de turişti pe litoralul românesc. Sunt buni şi ăia, dar nu aşa vom rezolva problema litoralului, cu 5.000 de turişti străini", a spus Udrea.

Ministrul Turismului a mai spus că înţelege, pe de altă parte, şi problemele hotelierilor, şi scăderea gradului de ocupare a acestora în 2009.

"Şi eu am în familie un proprietar de hoteluri. Sunt numai două, sunt mici şi în Bucureşti, dar ştiu că a scăzut gradul de ocupare", a precizat Udrea. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator turişti udrea