x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UE îndeamnă la intensificarea eforturilor de combatere a variolei maimuțelor

UE îndeamnă la intensificarea eforturilor de combatere a variolei maimuțelor

27 Iul 2022   •   20:00
UE îndeamnă la intensificarea eforturilor de combatere a variolei maimuțelor

Comisia Europeană i-a îndemnat miercuri pe cei 27 de membri ai UE să aibă o abordare mai energică și mai coordonată în ceea ce privește variola maimuței, acum că Organizația Mondială a Sănătății a declarat-o o urgență sanitară globală.

Într-o scrisoare adresată miniștrilor sănătății, consultată de Reuters, comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a menționat că Uniunea Europeană a fost epicentrul cazurilor detectate și că trebuie să colaboreze pentru a controla epidemia.

Kyriakides i-a îndemnat pe miniștri să sporească supravegherea și raportarea cazurilor, depistarea contacților și izolarea, vaccinarea și o comunicare clară cu privire la riscuri.

Variola maimuței este un virus care provoacă de obicei simptome ușoare, inclusiv febră, dureri și leziuni cutanate pline de puroi, cu recuperare după două până la patru săptămâni.

Identificat pentru prima dată la maimuțe, virusul se transmite în principal prin contact apropiat și este, de obicei, endemic în Africa.

După primele raportări de cazuri europene în luna mai, cazurile au crescut de atunci la peste 16.000 în 75 de țări. Până în prezent au fost raportate 5 decese, toate în Africa.

Kyriakides a subliniat că membrii UE ar trebui să raporteze cazurile la Sistemul european de supraveghere, actualizând informațiile pe măsură ce sunt disponibile date mai complete.

De asemenea, țările ar trebui să stabilească orientări clare privind depistarea contactelor și izolarea, în conformitate cu recomandările Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

UE a cumpărat 160.000 de doze de vaccinuri de la compania daneză Bavarian Nordic. Kyriakides a îndemnat țările UE care nu au semnat contractul respectiv să o facă cât mai curând posibil pentru a asigura livrările.

În cele din urmă, membrii UE ar trebui să intensifice eforturile de comunicare, sensibilizând populația fără a provoca panică. Ea a adăugat că actualele cazurile sunt concentrate în rândul bărbaților homosexuali și că aceștia nu ar trebui să fie "vizați, victimizați sau marginalizați din cauza epidemiei".

În încheiere, Kyriakides s-a declarat încrezătoare că UE dispune de instrumentele necesare pentru a face față amenințării reprezentate de variola maimuței.

(sursa: Mediafax)

×