x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Unii petrec la Untold, alţii se plâng de zgomot

Unii petrec la Untold, alţii se plâng de zgomot

de Theodora Şutiu    |    13 Aug 2018   •   12:56
Unii petrec la Untold,  alţii se plâng de zgomot

Amploarea festivalului Untold şi veniturile de zeci de milioane de euro pe care le generează în comunitatea de la Cluj dau naştere în fiecare an la zvonuri privind viitorul evenimentului. La fel ca şi în anii trecuţi, oamenii au făcut zeci de reclamaţii, fiind deranjați de zgomot, şi cer mutarea evenimentului în afara oraşului, însă autorităţilor locale nu pare să le surâdă ideea.

 

Deși înainte de începerea festivalului organizatorii spuneau că anul acesta nu vor mai fi reclamații, iar reprezentanți ai mai multor instituții publice declarau că s-au efectuat măsurători de zgomot pentru reducerea poluării fonice, nemulțumirile au fost mai multe decât oricând. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj, împreună cu un reprezentant al Primăriei, a efectuat pe toată durata evenimentului controale pentru a verifica respectarea reglementărilor sanitare, asigurarea măsurilor și mijloacelor necesare pentru limitarea nocivităţilor în zonele de locuit și instituții medicale, dar şi a ordinii și liniștii publice.

 

Reclamaţii peste reclamaţii

În urma controlului, la fel ca şi anul trecut, organizatorii au primit o amendă contravenţională de 5.000 de lei. „Valorile înregistrate depășesc limita maximă admisă de OMS (n.r. – Organizaţia Mondială a Sănătăţii) nr. 119/2014, pentru aprobarea normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației. Menționăm că, deși toate scenele au avut introduse în sistemele de sonorizare configurații cardioid, prin care se reduce propagarea frecvențelor joase, iar două dintre ele au fost prevăzute cu panouri fonoabsorbante, minimizarea nivelului de zgomot nu a fost suficientă pentru a se evita poluarea fonică”, a răspuns DSP Cluj, la o solicitare adresată de reporterii Jurnalul. Totodată, în timpul festivalului au fost înregistrate şase petiții ale unor cetățeni, potențial deranjaţi fonic. „Unde pot achita biletul de intrare pentru Untold? Nu am dorit să particip, dar a venit el neinvitat la mine acasă.

A fost gălăgie în fiecare noapte, dar azi-noapte de la 3 până la 5 m-am simțit că și cum aș fi participat. E ca un basm să te trezești noaptea în mijlocul acțiunii la Untold”, spunea un clujean.

 

Rămâne pe stadion

Edy Chereji, directorul festivalului Untold, a declarat că evenimentul va rămâne pe Cluj Arena, în ciuda petiţiilor şi reclamaţiilor: „Înainte şi după festival se fac tot felul de speculaţii legate de mutare, legat de oameni care discută cu noi, oameni care şi-ar dori să se mute. Ideea este în felul următor: festivalul s-a născut în Cluj-Napoca, el este al oraşului şi, atâta vreme cât comunitatea ne susţine şi atâta vreme cât există dorinţa din partea tuturor ca acest festival să fie făcut în Cluj-Napoca, noi nu avem un motiv să plecăm în altă parte”, a declarat acesta.

 

Dosare penale pentru înșelăciune și droguri

Raportul Jandarmeriei Cluj arată că în cele patru zile de festival nu au avut loc incidente majore, însă au fost întocmite 145 de dosare penale pentru înșelăciuni cu bilete la festival, chirii de apartamente, loviri și alte violențe, pentru deținere de droguri și etnobotanice. Cercetările sunt coordonate de unitățile de parchet competente. În plus, au mai fost aplicate 143 de sancțiuni contravenționale în valoare de 78.023 lei, mai ales pentru tulburarea liniștii și ordinii publice.

În trei saloane ale secției de chirurgie aparțînând Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca s-au înregistrat cele mai mari valori de 53,3, 55dB, respectiv 55 dB, cu stații muzicale în funcțiune. Limita maximă admisă este de 35 dB în interior.

 

Untold Festival este cel mai mare festival de muzică din România. Acesta se desfăşoară în fiecare an pe Cluj Arena, în oraşul Cluj-Napoca. Prima  ediţie a avut loc în august 2015

×
Subiecte în articol: Untold