x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Valeriu Gheorghiță: Neîncrederea în AstraZeneca este firească

Valeriu Gheorghiță: Neîncrederea în AstraZeneca este firească

07 Apr 2021   •   21:40
Valeriu Gheorghiță: Neîncrederea în AstraZeneca este firească
Sursa foto: Lucian Alecu

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, spune că este „firească” neîncrederea românilor în vaccinul de la AstraZeneca, motivată de faptul că multe țări au suspendat acest vaccin. Beneficiile vaccinării sunt indiscutabile, adaugă acesta.

Coordonatorul CNCAV, col. dr. Valeriu Gheorghiță, a spus că neîncrederea în vaccinul produs de AstraZeneca este firească, după ce, în 24 de ore, doar 5% dintre români s-au vaccinat cu acest vaccin.

„În ceea ce privește neîncrederea care s-a dezvoltat în ultima perioadă pentru vaccinul de la compania AstraZeneca aș putea să o cataloghez ca fiind absolut firească. Am anticipat această evoluție a creșterii, a evitării, a neîncrederii, tocmai în virtutea deciziilor care au fost diferite la nivel european. Știm foarte bine că au fost țări care au decis suspendarea temporară cu vaccinul de la AstraZeneca (...). Vom vedea care va fi decizia de aici înainte”, a spus Gherghiță, la TVR1.

Coordonatorul vaccinării împotriva COVID-19 afirmă că este momentul firesc să fie luată o decizie comună la nivelul tuturor țărilor europene în privința vaccinării cu AstraZeneca și că toți cei care se ocupă de acest subiect își doresc acest lucru.

Gheorghiță a precizat că miercuri seara se desfășoară o ședință a tuturor miniștrilor sănătății de la nivelul țărilor UE în care s-ar putea lua o decizie comună care să fie transmisă tuturor țărilor membre, „așa încât să reconstruim încrederea în acest tip de vaccin”.

„Până la urmă trebuie să punem în balanță beneficiile vaccinării, indiscutabile, și riscurile acestei boli”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile, arăta, miercuri, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Cheagurile de sânge neobișnuite pot fi listate drept „efecte adverse rare”, a adăugat EMA.

Pentru cei care au făcut prima doză de AstraZeneca și refuză rapelul

Persoanele vaccinate cu prima doză de AstraZeneca și care au avut evenimente trombotice nu le vor avea și la rapel, mai spune Gheorghiță.

Întrebat, miercuri seară, la TVR1, ce au de făcut cei care s-au vaccinat cu prima doză de AstraZeneca și refuză să facă rapelul, dr. Valeriu Gheorghiță a răspuns că, dacă se va decide o impunere a limitei de vârstă de la care să nu se mai administreze vaccinul și există persoane care au primit prima doză și sunt sub respectiva limită de vârstă, „sigur că se va lua o decizie față de schema de vaccinare: fie continuă cu aceleași vaccin, fie se va recomanda un alt tip de vaccin”.

„Mecanismul care pare a fi implicat în generarea acestor evenimente ține de reactivitate imună a organismului uman, așa încât nu pare a fi un fenomen autoimun care să crească riscul de apariție la a doua doză”, a spus medicul.

Ca atare, afirmă Gheorghiță, dacă o persoană a dezvoltat evenimente trombotice după prima doză este contraindicată administrarea celei de-a doua doze cu același tip de vaccin, însă medicii nu se așteaptă ca la a doua doză să dezvolte astfel de episoade: „De altfel, în țările în care sunt deja un număr important de persoane vaccinate cu a doua doză nu s-au raportat cazuri de evenimente trombotice”.

De asemenea, nu este recomandată în momentul de față combinarea mai multor tipuri de vaccinuri.

„Rapelul se poate extinde pe o perioadă de până la trei luni, chiar și peste. Tocmai de aceea eu cred că va fi luată în cursul zilei de mâine (joi - n.r.) o decizie clară referitoare la toate scenariile, inclusiv la cea de-a doua doză de vaccin”, a afirmat Gheorghiță, adăugând că din punct de vedere medical nu se anticipează o creștere a riscului față de prima doză.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a mai spus că evenimentele trombotice sunt similare cu cele care apar după folosirea tratamentului cu Heparină: „Este același mecanism, dar nu înseamnă că s-a renunțat la folosirea Heparinei, medicament care salvează vieți. Același lucru se întâmplă și în cazul acestui vaccin, indiscutabil are beneficii importante în scăderea mortalității și a internărilor. Este important până la urmă să stabilim frecvența apariției și vorbim despre un eveniment extrem de rar, de un caz la 100.000”.

Întrebat, de asemenea, ce se întâmplă cu stocurile de AstraZeneca în cazul în care oamenii vor refuza acest vaccin, Gheorghiță a răspuns că există un plan foarte bine definit, conform căruia există teoretic suficiente doze de la celelalte companii care vor asigura o continuare a campaniei de vaccinare și atingerea obiectivului.

„Important într-o campanie de vaccinare de o asemenea amploare este să asigure cât se poate de repede obiectivul, pentru că viața ne arată că acest virus are o capacitatea extraordinară de cumula noi mutații care pot să îi confere o rezistență mai mică sau mai mare față de beneficiile pe care le obținem prin vaccinare. Este posibil să genereze variante virale care sunt mult mai agresive sau variante virale mult mai contagioase”, a declarat Gheorghiță.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Valeriu Gheorghiță