x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vanghelie şi Piedone ignoră acţiunile ecologiste

Vanghelie şi Piedone ignoră acţiunile ecologiste

de Anca Aldea    |    02 Iun 2009   •   00:00
Vanghelie şi Piedone ignoră acţiunile ecologiste

Asociaţia ecologică Agent Green a mai parcurs o etapă în cadrul campaniei "Eliberează copacii", demarată în urmă cu aproximativ două luni în Bucureşti. Voluntarii "verzi" au străbătut stradă cu stradă pentru a goli trunchiurile copacilor de materiale publicitare montate ilegal pe aceste suporturi naturale. Cu o zi înainte de 1 iunie, ecologiştii au luat cu asalt Sectorul 5 al Capitalei, în absenţa funcţionarilor Primăriei şi a reprezentanţilor Poliţiei locale, şi au reuşit să desprindă de pe copaci 36 de materiale montate ilegal.




4934-93248-dscf0885.jpg

"După experienţele lipsite de sprijinul primăriilor din sectoarele 3 şi 4, am fost entuziasmaţi iniţial că la Sectorul 5 era posibil să primim sprijin de la Poliţie şi de la Primărie pentru eliberarea copacilor de reclame. Se pare că îndrăzneţele noastre cerinţe de a primi scule, vehicul, oameni şi pază pentru acţiune au declanşat o adevărată mişcare browniană la Primărie. Aşa se face că astăzi (duminică, n.r.) ne căţărăm din nou singuri în copaci pentru a-i elibera de cuie şi piroane", a spus Gabriel Păun, coordonator Agent Green, făcând aluzie la o declaraţie a edilului Marian Vanghelie, din luna martie: "Am acţionat brownian pentru sprijinirea tinerilor".


4934-93249-dscf0764.jpg


4934-93250-dscf0839.jpg


Cu o săptămână înaintea acţiunii din Sectorul 5, voluntarii Agent Green au îndepărtat, de pe trunchiurile copacilor din Sectorul 4, 54 de reclame. Toate reclamele au fost abandonate ulterior în curtea Primăriei în atenţia edilului, Cristian Popescu Piedone, ecologiştii trăgând astfel un semnal de alarmă în ceea ce priveşte nemulţumirea Asociaţiei Agent Green faţă de lipsa de responsabilitate a instituţiei în problema copacilor mutilaţi de cuie, lanţuri şi piroane. Ca şi în cazul apelului făcut autorităţilor din Sectorul 5, şi în 4 Agent Green a solicitat, încă din martie, Primăriei locale să sprijine campania de eliberare a copacilor de reclame şi indicatoare. În lipsa unui răspuns concret, Agent Green a contactat un angajat al Direcţiei de Mediu din cadrul Primăriei Sectorului 4. Angajatul a comunicat că nu există copaci cu reclame. Sprijinul cerut presupunea, între altele, scule pentru demontarea reclamelor, echipamente de protecţie, scări, un vehicul, combustibil, asigurarea pazei voluntarilor "verzi", precum şi amendarea persoanelor identificabile care au montat reclame pe copaci.

4934-93251-dscf0856.jpg

Ca şi în Sectorul 3, Agent Green a eliberat copacii din Sectorul 4 fără ajutorul Primăriei. "Este greu de imaginat că Piedone, care îşi agaţă bannerele electorale de copaci şi îşi marchează lucrările cu sute de semne ce-i poartă numele, nu a văzut nici măcar reclamele de pe copacii din Strada George Coşbuc, unde este situată Primăria sa. Este drept că unele erau montate foarte sus, ruginite, înfipte adânc şi ascunse după frunze încă vii, dar noi le-am scos pe toate şi i le-am lăsat în faţa Primăriei, în semn de nemulţumire că nu ne-a ajutat", a spus Păun.

Voluntarii Agent Green primesc, pe toată perioada campaniei, sprijinul firmei Ford, care le-a pus la dispoziţie un vehicul utilitar pentru transportul materialelor publicitare, precum şi al Snack Attack. Din martie până în prezent, au fost eliberaţi de reclame, indicatoare şi lanţuri peste 400 de copaci din Bucureşti. Următoarea şi ultima acţiune a campaniei "Eliberează copacii" va avea loc duminică, 14 iunie, în Sectorul 6.

×
Subiecte în articol: verde! sectorul green agent