24 de elevi de ciclu primar din localitatea vasluiană Fundătura Mare au început şcoala într-o clădire din chirpici renovată chiar de copii şi părinţii lor în ultima săptămână de vacanţă. Imobilul are pereţii crăpaţi şi lipiţi cu lut, iar tavanul este sprijinit pe pari din lemn.
Veche de aproximativ o sută de ani, şcoala din Valea Mare este în pericol să se prăbuşească în orice moment peste cei 24 de elevi de clasele I-IV care învaţă în ea, în condiţiile în care clădirea este construită din chirpici, iar grinzile din tavan, multe dintre ele rupte, sunt sprijinite pe pari din lemn puşi de primărie în săptămâna premergătoare începerii noului an şcolar.
Mai mult, pentru ca şcoala să-şi poată deschide porţile, elevii şi părinţii acestora au venit în ultima săptămână de vacanţă şi au renovat clădirea, lipind cu lut crăpăturile adânci din pereţi.
Autorităţile locale din Ivăneşti, comună în subordinea căreia se află şi satul Fundătura Mare, susţin că nu există altă clădire unde cei 24 de elevi să poată să-şi desfăşoare cursurile.
"Există riscul ca această clădire să se prăbuşească, mai ales că acum o săptămână tavanul era căzut astfel încât a fost nevoie să intervenim cu acei pari din lemn pentru a-l sprijini. Este o soluţie de avarie, dar nu avem ce face. Există proiect câştigat pentru construcţia unei şcoli noi, dar Guvernul a blocat investiţia. Încă ne-a mai luat la rectificarea bugetară din august încă 60.000 de lei de la învăţământ. I-am duce pe copii într-un sat învecinat, în Coşeşti, dar podul care face legătura între sate este dărâmat şi acela şi nici pentru construirea unuia nou nu avem bani”, a declarat Vasile Novac, primarul comunei Ivăneşti, citat de Mediafax.
De partea cealaltă, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) susţin că în cazul şcolii de la Fundătura Mare este vorba despre dezinteres din partea autorităţilor.
"Primăria de acolo nu prea s-a ocupat de şcoli. Drept dovadă, niciuna din unităţile de învăţământ din comună nu are autorizaţie sanitară de funcţionare. Este păcat că elevii sunt ţinuţi să înveţe în asemenea incinte. Ba, mai mult, am mai auzit că i-a mai pus şi la muncă, să repare şcoala. Din păcate, nu vedem care ar fi soluţia şi unde ar putea fi duşi acei copii”, a precizat Elena Foceak, purtătorul de cuvânt al ISJ Vaslui.
Conducerea Inspectoratului Şcolar Vaslui susţine că situaţia şcolii de la Fundătura Mare va fi analizată în cadrul Consiliului de Administraţie al ISJ Vaslui pentru găsirea cât mai urgentă a unei soluţii pentru ca cei 24 de elevi să nu-şi mai desfăşoare cursurile într-un permanent pericol.
Citește pe Antena3.ro