x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vestigii acoperite cu vopsea

Vestigii acoperite cu vopsea

27 Aug 2004   •   00:00

Peste 300 de mesaje incrise pe fatada unei case din vecinatatea Bisericii cu lanturi din municipiul Satu-Mare, presupuse ultime vestigii ale evreilor satmareni deportati in timpul celui de-al doilea razboi mondial, sunt acoperite cu straturi de vopsea si date uitarii de reprezentanta din Satu Mare a societatii de asigurari AVIVA.

CRINA DUNCA

Inscriptiile, nume si scurte mesaje, apartin cu siguranta unor evrei satmareni deportati in anul 1944 in lagarele naziste, sustine unul dintre cei mai varstnici membri ai comunitatii evreiesti din Satu-Mare, Elu Klein.

"MERGEM LA MOARTE". Unul dintre inscrisurile de pe perete: "Mergem la moarte", in traducere libera, sustine ipoteza care situeaza insemnele, in totalitatea lor, ca ultime vestigii lasate de evreii deportati. Specialistii si membrii comunitatii evreiesti nu exclud insa ca acestea sa fi fost marcate pe pereti inainte de infiintarea Ghetoului la Satu-Mare, pe vremea cand zvonurile despre atrocitatile comise de regimul nazist incepeau doar sa ajunga la urechile reprezentantilor etniei din Satmar.

PATRIMONIU. Cladirea face parte din patrimoniul cultural judetean si este inclusa pe lista cu obiectivele de patrimoniu cultural al Romaniei, de aceea are un statut special. Printre obligatiile care revin proprietarilor - in cazul de fata, membrii comunitatii evreiesti din Satu Mare - se numara si aceea de a instiinta si solicita aprobarea Directiei pentru cultura si culte, institutie responsabila cu pastrarea intacta a obiectivelor de patrimoniu, pentru orice schimbare a destinatiei cladirii. George Vulturescu, seful institutiei, ne-a declarat ca la sediul Directiei nu a fost inaintata nici o astfel de cerere si acuza pe reprezentantii comunitatii evreiesti de iresponsabilitate: "Ceea ce se intampla acolo este un act de agresiune impotriva unui obiectiv de patrimoniu national. Comunitatea evreiasca nu a cerut aprobarea de la Directia pentru cultura pentru schimbarea destinatiei cladirii. Mai mult decat atat, noi le-am solicitat scris sa ne specifice ce anume doresc sa faca cu cladirea, dar n-am primit raspuns la solicitare, cu toate ca au trecut doi ani de cand am depus-o". George Vulturescu a mai declarat ca va actiona in instanta comunitatea evreiasca, afirmand ca schimbarea destinatiei cladirii fara informarea Directiei ii face pasibili de o amenda de milioane de lei.

AGRESIUNE

"Ceea ce se intampla acolo este un act de agresiune impotriva unui obiectiv de patrimoniu national" - George Vulturescu, seful Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a judetului Satu Mare

VALOARE

Directorul Muzeului Satu- Mare, Viorel Ciubota, a declarat ca din punct de vedere istoric nu se cunoaste cu certitudine daca inscriptiile de pe casa din vecinatatea Bisericii cu lanturi apartin sau nu unor evrei deportati, dar a apreciat ca valoarea de patrimoniu a cladirii - indiferent daca "semnaturile" de pe aceasta sunt facute de evrei deportati sau dateaza de dupa cel de-al doilea razboi mondial - este de necontestat.

×
Subiecte în articol: observator patrimoniu