x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Victor Stănculescu, eliberat pentru un an

Victor Stănculescu, eliberat pentru un an

de Magda Colgiu    |    12 Mai 2009   •   00:00
Victor Stănculescu, eliberat pentru un an
Sursa foto: Dragos Savu/Editura Intact

Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti (TMTB) a admis ieri cererea lui Victor Athanasie Stănculescu de întrerupere a executării pedepsei de 15 ani la care fusese condamnat.



Decizia TMTB a fost contestată de procurorii Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Recursul se va judeca la Curtea Militară de Apel.

Conform deciziei instanţei, fostul general va fi liber timp de un an, pentru a-şi rezolva problemele de sănătate. Totodată, instanţa a fixat şi o serie de restricţii pe care Victor Stănculescu trebuie să le respecte. Astfel, acesta nu are voie să părăsească municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov fără acordul instanţei. El trebuie să se prezinte, ori de câte ori este chemat, la Poliţia de pe raza sectorului unde locuieşte şi este obligat să nu poarte nici un fel de armă.

TMTB a trimis ieri copii de pe această decizie la Poliţia Capitalei, la Jandarmerie, la Poliţia de Frontieră şi la Poliţia Comunitară a Sectorului 1. Totodată, o copie de pe această decizie a fost trimisă şi la Penitenciarul Jilava, unde acesta era încarcerat, pentru a fi pusă în executare.

În urmă cu o săptămână, avocaţii lui Stănculescu au spus instanţei că acesta este un om foarte bolnav, două dintre bolile cele mai grave fiind cataracta, în stare avansată, şi probleme neurologice care i-ar putea provoca un atac vascular.

În 16 octombrie 2008, judecătorii instanţei supreme l-au condamnat pe Victor Athanasie Stănculescu la 15 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav şi la cinci ani de interzicere a unor drepturi. Totodată, el a mai primit şapte ani şi şase luni de detenţie pentru tentativă la omor deosebit de grav, pedeapsa fiind asociată cu patru ani de interzicere a unor drepturi. Prin contopire, Stănculescu trebuie să execute pedeapsa cea mai grea, de 15 ani, la care se adaugă şi pedeapsa degradării militare.

Tot la 15 ani de detenţie şi cinci ani de interzicere a unor drepturi a fost condamnat şi Mihai Chiţac, pentru omor deosebit de grav. La această pedeapsă s-a adăugat şi cea privind degradarea militară. În perioada 17-20 decembrie 1989, la Timişoara s-au înregistrat 72 de morţi şi 253 de răniţi, prin împuşcare.


Susţinut de Jurnalul
Jurnalul Naţional a fost singurul ziar din România care a cerut eliberarea fostului general.
În luna martie 2009, sub titlul  "Eliberaţi-l pe Stănculescu!" , ziarul nostru enumera motivele pentru care Victor Athanasie Stănculescu trebuie scos din închisoare: vârsta înaintată, lunga listă a bolilor de care suferă, timpul scurs de la presupusele lui fapte. Motivele invocate atunci au fost luate în calcul de TMTB, care a decis eliberarea, chiar şi pentru un an, a fostului general.

Citiţi articolul "Eliberaţi-l pe Stănculescu!"

×
Subiecte în articol: observator stanculescu