x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vier Pfoten: Curtea Constituțională dă undă verde uciderii în masă a câinilor fără stăpân

Vier Pfoten: Curtea Constituțională dă undă verde uciderii în masă a câinilor fără stăpân

25 Sep 2013   •   15:26
Vier Pfoten: Curtea Constituțională dă undă verde uciderii în masă a câinilor fără stăpân
Sursa foto: ANDREEA BALAUREA

Fundația Vier Pfoten condamnă decizia Curții Constituționale în legătură cu legea privind gestionarea câinilor fără stăpân și consideră că această hotărâre ignoră apelul Comisiei Europene către România de a ține cont de tratatele internaționale referitoare la protecția animalelor, precum și voința politică exprimată de membrii Parlamentului European.

"Nu există cuvinte pentru a exprima dezamăgirea legată de această atitudine demnă de Epoca de piatră. În această fază putem renunța la visul că președintele va refuza semnarea legii, chiar el fiind cel care a cerut națiunii să susțină varianta uciderii. Trebuie să îndemnăm primarii și medicii veterinari să se folosească de puterea lor decizională pentru a nu aplica uciderea în masă. Facem, totodată, apel către toți cei care au posibilitatea și cărora le pasă să salveze cât mai mulți câini de pe străzi prin adopție", a declarat Gabriel Păun, director de campanii Vier Pfoten International, potrivit unui comunicat de presă, citat de Agerpres.

Sursa citată mai precizează că decizia Curții nu respectă spiritul recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și ale Organizației Internaționale Pentru Sănătatea Animalelor și se află în contradicție cu propria sa poziție de acum aproape doi ani: "soluția eutanasierii câinilor fără stăpân poate fi aplicată doar în ultimă instanță, respectiv numai atunci când toate celelalte soluții au fost aplicate corespunzător de către autoritățile locale, dar nu și-au atins scopul de a limita sau de a eradica acest fenomen".

"Vier Pfoten susține principiul deținerii responsabile a animalelor. Aceasta implica lansarea unui program guvernamental la nivel național, o campanie integrată de informare și educare a cetățenilor, promovând programe de adopție, sterilizare sistematică a populației canine, identificare prin microcipare, înregistrare obligatorie și mai ales de pedepsire a abandonului, ca act de cruzime", se arată în comunicat.

×