x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vier Pfoten: Uciderea în masă a câinilor ne întoarce la epoca de piatră

Vier Pfoten: Uciderea în masă a câinilor ne întoarce la epoca de piatră

23 Noi 2011   •   11:20
Vier Pfoten: Uciderea în masă a câinilor ne întoarce la epoca de piatră

"Parlamentul a votat marti intoarcerea Romaniei in epoca de piatra, prin legiferarea uciderii in masa a cainilor fara stapan, cea mai ineficienta metoda aplicata vreodata in lume. Modificarile Ordonantei 155/2001, adoptate marti cu o majoritate stransa in Camera Deputatilor, dispun solutii care se anuleaza reciproc, precum sterilizarea si eutanasierea, care vor duce la o abordare neunitara a problemei la nivel national si, implicit, la perpetuarea ei", se arata intr-un comunicat al Vier Pfoten.

"Studiile de specialitate au demonstrat pana acum ca eutanasierea nu este doar cea mai ineficienta, ci si cea mai costisitoare metoda de gestionare a cainilor fara stapan. Drept dovada o reprezinta si zecile de milioane de euro cheltuite inutil multi ani de catre autoritatile romane pentru uciderea cainilor. Rezultatul de astazi este ca exista acelasi numar de caini pe strazi si "bani publici aruncati pe fereastra", se precizeaza in document.

Organizatiile pentru protectia animalelor din Romania si din strainatate anunta lansarea unei miscari "fara precedent" impotriva masurilor ineficiente, imorale si incoerente prevazute de aceasta lege. Actiunii i se alatura numeroase personalitati, artisti, sportivi, oameni de cultura, dar si cetatenii care isi doresc rezolvarea reala a problemei cainilor fara stapan.

Potrivit Vier Pfoten, promulgarea legii in forma actuala va crea un grav prejudiciu de imagine Romaniei, cu efecte imediate precum boicotarea produselor romanesti in strainatate, descurajarea turismului in tara noastra si publicitate negativa in presa internationala. Organizatiile internationale pentru protectia animalelor pregatesc deja marsuri de protest in fata ambasadelor Romaniei din mai multe tari, precum Germania, Austria si Elvetia.

Organizatia avertizeaza ca aceasta lege va avea efecte distructive asupra societatii romanesti in toate aspectele sale, de la dezbinarea cetatenilor si incurajarea violentei si pana la inducerea ideii ca uciderea poate reprezenta o solutie pentru rezolvarea unei probleme.

Proiectul privind gestionarea cainilor fara stapan, adoptat marti de deputati, prevede ca eutanasierea cainilor fara stapan se va putea realiza dupa ce autoritatile locale vor consulta populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier si ca toti cainii vor fi "cipati".

Potrivit prevederilor adoptate de deputati, consiliile locale vor avea obligatia de a infiinta, in functie de necesitati, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan si vor trebui sa amenajeze si sa suplimenteze din fonduri proprii in functie de necesitati adaposturile publice pentru caini.

Cainii vor fi tinuti in adaposturile infiintate de consilii timp de 30 de zile, cu exceptia celor revendicati de proprietari.

In situatia in care dupa expirarea termenului de cazare cainii nu au fost revendicati sau adoptati, acestia pot fi pastrati in adaposturi, returnati in teritoriu, eutanasiati sau se poate gasi o solutie combinata, conform hotararii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, dupa consultarea populatiei din raza unitatii administrativ-teritoriale respective, se precizeza in proiect.

Proprietarul va suporta contravaloarea cheltuielilor de intretinere in cuantumul stabilit prin hotarare de consiliul local.

In cazul cainilor nerevendicati, se prevede posibilitatea adoptarii acestora in termen de sapte zile de catre persoane fizice, juridice sau de centrele de adoptie infiintate de organizatiile si fundatiile pentru protectia animalelor.

Adoptarea cainilor din adaposturi trebuie sa se faca in anumite conditii, cum ar fi prezentarea dovezii spatiului cu conditii corespunzatoare de crestere si adapostire, a resurselor materiale necesare pentru intretinere, a acordului asociatiei de proprietari sau vecinilor in cazul adoptarii a mai mult de doi caini, precum si achitarea unei taxe stabilita de consiliul local, inregistrarea imediat dupa adoptie a cainelui in Registrul de evidenta a cainilor cu stapan.

Proprietarii vor avea obligatia identificarii cainilor prin microcipare sau alt mijloc.

Cainii cu varsta de pana la cinci luni vor ramane in adaposturi pana la revendicare sau adoptie, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 12 luni.

Proiectul de lege mai prevede ca, dupa examinarea de catre medicul veterinar, cainii fara stapan grav bolnavi, incurabili, irecuperabili sau agresivi si carora nu le pot fi identificati apartinatorii se eutanasiaza in termen de trei zile lucratoare.

Revendicarea, adoptarea si returnarea cainilor in teritoriu se vor putea face numai dupa ce acestia au fost consultati de medicul veterinar de libera practica, deparazitati, vaccinati antirabic, sterilizati si identificati prin microcipare sau alt mijloc de identificare stabilit de Autoritatea Nationala Sanitara, Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.


×